Соус вінегрет: готуємо класичну французьку заправку для салатів

Основу соусу складають винний оцет і оливкова олія

Вінегрет – один з найпопулярніших французьких соусів. Своєю назвою він зобов'язаний французькому слову vinaigre, що означає "оцет". Це справедливо, оскільки його основу складають білий винний оцет і оливкова олія. Соус подають до салатів, страв з риби, морепродуктів, птиці та м'яса.

Незважаючи на простоту рецепта, соус вінегрет можна урізноманітнити додатковими складовими, одні з яких відмінно доповнюють овочеві страви, а інші добре поєднуються з м'ясом, куркою або морепродуктами.

Класичний рецепт соусу вінегрет

Складові:

  • 3 ст. л. винного оцту (можна замінити лимонним соком)
  • 1 ч. л. діжонської гірчиці
  • 9 ст. л. оливкової олії
  • сіль і чорний мелений перець за смаком

Рецепт приготування:

Соус дуже простий у приготуванні – потрібно лише перемішати його складові. Але важливо пам'ятати, що не можна робити це задовго до подачі соусу на стіл, так як олійно-оцтова емульсія розсиплеться.

Для ефективного і рівномірного змішування рідких складових соусу вінегрет відмінно підійде банка з щільно кришкою, що загвинчується. У ній потрібно з'єднати оливкову олію з винним оцтом і енергійно збовтати.

Потім в отриману емульсію потрібно додати діжонську гірчицю і ретельно перемішати суміш, домагаючись повного розчинення гірчиці в соусі. Після цього можна додати сіль і чорний мелений перець.

У підсумку виходить соус трохи мутного жовтого відтінку, має кислуватий присмак і пряний запах.

Густий соус вінегрет

Складові:

  • 2 ст. л. винного оцту (можна замінити лимонним соком)
  • 6 ст. л. оливкової олії
  • ½ ч. ложки солі
  • чорний мелений перець за смаком

Рецепт приготування:

Можна провести змішування інгредієнтів інакше. Для цього в миску слід покласти солі і дрібку чорного меленого перцю, а потім додати до них 2 ст. ложки оцту і все ретельно перемішати, домігшись повного розчинення солі.

В отриману суміш за допомогою вилки потрібно вбити оливкову олію. Соус вінегрет, приготовлений таким чином, буде трохи більш густим.

Соус вінегрет із зеленню

Складові:

  • 2 ст. ложки оцту, настояного на зелені
  • 8 ст. ложок рослинної олії
  • сіль за смаком
  • зелень за смаком
  • чорний мелений перець за смаком

Рецепт приготування:

Оцет потрібно перемішати з сіллю і рослинною олією і ретельно збити за допомогою віночка не менше 5 хвилин. Цього часу буде досить, щоб олія і оцет утворили емульсію. До неї треба додати дрібно посічену зелень і поперчити соус.

Цей варіант добре доповнює овочеві салати і страви з відварної риби або курки.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" розповідав, як готують найгостріший соус в світі. Також ми писали про соуси, які потрібно обов'язково зберігати в холодильнику.

Дивіться відео, як приготувати місо суп:


Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Їсти ягоди щодня
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як бюджетно оновити гардероб
Хакнути
Сольник зірки
DOROFEEVA
31 липня / 20:00
5 головних концертів липня
Чи гідний сервіс на відпочинку в Україні?
Дізнатися більше про відпочинок
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Липень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
25 - 31 липня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Чи зможеш відрізнити дизайнерський одяг від речей з ринку?
Спробувати
Де купатися
Топ пляжів недалеко від Києва
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти