До сих пір не можете перейти на правильне харчування ? Подивіться цю чітку і зрозумілу покрокову схему .
13 простих кроків для переходу на здорове харчування
1. Схема класичного правильного харчування
Перше , що потрібно запам'ятати , – це чітка стандартна схема ПХ . Вона допоможе вам раз і назавжди вивчити , що і коли потрібно їсти протягом дня . Отже , в класичному розумінні здорового харчування у нас повинно бути 5 прийомів їжі , пише facenews.ua.
Сніданок = складні вуглеводи і/або білок (вівсянка тривалого приготування, жменю ягід або горіхів, мюслі без цукру, фруктовий смузі, омлет і т.д.). Солодке, якщо хочеться, також найкраще є саме на сніданок і до 12 дня.
Перший перекус = в залежності від щільності сніданку, це може бути жменя горіхів, будь-який фрукт, трохи сухофруктів, цільнозерновий хлібець з сирним сиром тощо.
Обід = вуглеводи + білок + клітковина. Наприклад, гречка із запеченою куркою + овочевий салат.
Другий перекус = переважно білок або трохи повільних вуглеводів. Головне, як і в першому перекусі, стежити за об'ємом порції. Перекус не повинен бути таким же великим, як обід.
Вечеря = білок + клітковина. Курка/м'ясо/квасоля/яйця/сир + салат.
От і все! Дуже проста і працює схема правильного харчування.
2. Робіть список покупок
Так, можна як раніше прийти в магазин, і скласти в корзину звичний набір продуктів. Але! Адже ми плавно переходимо на правильне харчування, тому заздалегідь подбайте про те, щоб в списку покупок було м'ясо птиці, овочі і фрукти різних кольорів, зелень, сир, цільнозерновий хліб, яйця.
3. Купуйте більше зелені
В продовження до попереднього пункту – зелені повинно бути багато! Це не 2 пір'їнки зеленої цибулі, а повноцінна тарілка різних видів зеленого салату. Ви обов'язково зрозумієте відчуття бадьорості і свіжості, яке подарують вам ці зелені "друзі".
4. Не ходіть в кафе і магазини голодними
Ну, з цим пунктом все зрозуміло. Кожен з нас грішив тим, що від голоду купував або замовляв занадто багато зайвої і некорисної їжі.
5. Замініть консерви заморожуванням
Солоні помідори, хрусткі огірочки, ананаси з банки – це все смачно, але кількість солі і виробничих консервантів має змусити вас задуматися. Замість цього краще покласти в кошик пачку замороженої стручкової квасолі і суміш овочів. Сучасна швидка шокова заморозка корисна і дозволяє зберегти вітаміни з овочів і фруктів.
6. Перестаньте є готову їжу!
Так-так, пакети з пельменями, замороженими чебуреками, готовими варениками та млинцями залиште кому-небудь іншому.
7. Відмовтеся від білого хліба
Якщо вам важко уявити свою вечерю без нього, то краще вибирати цільнозернoве борошно, бездріжджові лаваші і подібні полегшені варіанти.
8. Переходьте на природний цукор
Мед і фрукти повинні замінити цукерки і білий цукор в чаї. Про останній навіть не варто думати! Якщо на цукерку ще буде витрачено кілька калорій на перетравлення, то солодкий чай моментально потрапить у кров і порушить стабільність.
9. Постарайтеся відмовитися від вулично-кафешної їжі
Посиденьки з друзями, звичайно ж, не забороняються. Однак краще не їсти в кафе частіше, ніж раз в 2 тижні. Але і так можна вибирати більш корисну і здорову їжу, ніж раніше.
10. Купуйте маленькі порції "поганої їжі"
Відразу відмовитися від пакетика чіпсів з пивом вийде не у всіх, але пити його з морквою – теж поганий варіант. Тому у виняткових випадках раз на місяць можна дозволити собі чіпси, але ... найменшу пачку. Так, велика дешевше і вигідніше, але ми ж хочемо порадувати себе, а не об'їстися.
11. Нехай корисна їжа буде на виду!
Яблукам, бананам, корисному злаковому печиву саме місце в центрі столу! Не варто ховати їх вглиб холодильника. Нехай вони завжди будуть в районі досяжності.
12. Не рахуйте калорії!
Якщо ви думаєте, що правильне харчування – це скрупульозний підрахунок калорій і зважування кожного грама, то ви помиляєтеся. Єдине, про що варто подбати – це об'єм порції. Повірте, ви наїдяться і половиною тарілки спагетті, якщо додасте до раціону свіжий овочевий салат.
13. Пийте воду
Стандартна порада, але дуже важлива і вирішальна! Обов'язково потрібно подбати про те, щоб організм отримував потрібну кількість чистої рідини.