Квасоля – не тільки дуже поживний продукт, що містить складні вуглеводи, корисні для організму людини та які дозволяють швидко утамувати відчуття голоду, вона у великій кількості містить і рослинний білок. Вона також включає незамінну для травлення клітковину, повний спектр вітамінів і мінеральних солей.
Але дієтичним продуктом квасоля вважатиметься тільки в тому випадку, якщо ви її правильно приготуєте. Справа в тому, що в оболонці, що покриває її зерна, містяться у великій кількості солі магнію і кальцію. За своїм хімічним складом ця оболонка дуже схожа на яєчну шкаралупу. Якщо готувати квасолю, заздалегідь не обробляючи її, мінеральні солі стають причиною здуття живота, викликають відчуття тяжкості в шлунку, оскільки в організмі людини вони не засвоюються. Тому квасолю перед приготуванням слід замочити у воді кімнатної температури з додаванням невеликої кількості кухонної солі. Кальцій і магній просто перейдуть в розсіл, який потім необхідно злити. Зерна квасолі після такого вимочування стають м'якими і ніжними.
Паштет з квасолі і грибів
З червоної квасолі вийде особливо смачний і повітряний паштет – повноцінний білковий сніданок для будь-якого вегетаріанця або бодібілдера.
Інгредієнти:
- 200 г червоної квасолі;
- 150 г свіжих грибів або 50 г сухих;
- 1 ріпчаста цибулина;
- 2-3 зубчики часнику;
- 2 ст. ложки соєвого соусу;
- 2 ст. ложки оливкової олії;
- чорний мелений перець за смаком.
Рецепт приготування:
1. Квасолю замочіть на півгодини в підсоленій воді, потім відваріть до готовності. Відвар не виливайте.
2. Цибулину почистіть і наріжте дрібними кубиками.
3. Гриби при необхідності помийте, обсушіть і дрібно порубайте. Розігрійте на сковороді оливкову олію, обсмажте на ній цибулю до золотистого кольору, а потім гриби – доти, доки вода не випарується повністю.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
4. Викладіть в сковороду відварену квасолю, додайте трохи відвару, в якому вона варилася, тушкуйте її з грибами і цибулею ще 10-15 хвилин.
5. Часник порубати дрібно, викладіть в сковороду, все перемішайте і влийте соєвий соус.
6. Потушкуйте в ньому квасолю ще 2-3 хвилини і перекладіть вміст сковороди в подрібнювач блендера.
7. Подрібніть паштет до однорідного стану.
На замітку: квасолевий паштет можна подавати як закуску, намазавши на білий хліб або тости, як в теплому, так і в охолодженому вигляді. Зберігати його можна кілька днів в холодильнику, переклавши його до ємності з кришкою, що щільно закривається.
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, як приготувати домашній хумус. Ми також ділилися найкращими рецептами пісних салатів з овочів.
Дивіться відео, як постують українські монахи: