Хумус – традиційна близькосхідна закуска. Декілька років тому ця закуска, разом зі смачним кускусом, стала вкрай популярною у нас. І не тільки серед вегетаріанців. Хумус готують із вареного нуту (турецького гороху), додають оливкову олію, сік лимона, тхіну (паста з кунжуту) й інші спеції. Хумус – це не тільки ситно, а й корисно. Усе діло в клітчатці, яка міститься в нуті. Це ще хороше джерело вітамінів груп В, заліза, міді, магнію, цинкту та фосфору. Приготуйте та переконайтеся самі.
Класичний хумус

Цей простий і смачний класичний рецепт – швидкий спосіб приготування кремового хумусу без використання висушених бобів або очищення їх від шкірки. У хумусі міститься велика кількість клітковини, білків і корисних жирів.

Час приготування:
- 45 хвилин
Складові:
- 1 1/2 чашки промитого і висушеного консервованого нуту;
- 1 зубчик часнику, подрібнений;
- 1/2 чайної ложки кмину;
- 1/2 чайної ложки солі;
- 1/4 склянки свіжого лимонного соку (близько 2 лимонів);
- 2 столові ложки води;
- 1/4 склянки тхіни;
- 1/4 склянки оливкової олії;
- додаткові оливкова олія, насіння кунжуту, цілий нут, нарізана петрушка для прикраси (за бажанням).
Спосіб приготування:
- Додайте нут, часник, кмин і сіль у кухонний комбайн. Подрібніть.
- Поступово додавайте лимонний сік, а потім воду, поки працює кухонний комбайн.
- Додайте тхіну та продовжуйте подрібнювати.
- Потім додайте оливкову олію.
- Охолодіть 30 хвилин.
- Прикрасьте оливковою олією, цілим нутом, насінням кунжуту і нарізаною петрушкою. Подавайте.
Хумус із печеного буряка

Цей рецепт з фетою, лимоном і печеним буряком порадує вас не тільки своїм смаком (і яскравим зовнішнім виглядом), а й стане прекрасною закускою для тих, хто дотримується здорового способу життя.
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 1/2 склянки подрібненого буряка (2 середніх буряка без листя і стебел);
- 3 столові ложки оливкової олії;
- 450 г консервованого нуту;
- 1/4 склянки сиру фета;
- 1 ч. л. часнику подрібненого;
- 2 ст. л. лимонної цедри;
- 2 ст. л. лимонного соку або за смаком;
- по 1 дрібці кайєнського перцю, солі, чорного перцю;
- лаваш.
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 220° С. Змастіть посуд для запікання буряка олією.
- Помістіть буряк у форму для запікання і збризніть його 1 столовою ложкою оливкової олії. Обгорніть форму алюмінієвою фольгою і запікайте 45-60 хвилин або доти, доки буряк не стане досить м'яким. Дістаньте буряк і повністю остудіть його.
- Як тільки буряк охолоне, акуратно видаліть шкірку, а потім розріжте буряк навпіл.
- Використовуючи кухонний комбайн, змішайте нут, підготовлений буряк, сир фета, часник, 2 столові ложки оливкової олії, лимонну цедру, лимонний сік, кайєнський перець, сіль і чорний перець до досягнення бажаної консистенції.
- Подавайте готовий хумус із чіпсами, різноманітними овочами або лавашем.

Хумус із авокадо

Якщо ви готуєте хумус заздалегідь, покрийте поверхню страви харчовою плівкою перед тим, як накрити її кришкою і поставити в холодильник, щоб суміш не стала коричневою зверху (через авокадо).
Час приготування:
- 15 хвилин
Складові:
- 1/2 великого стиглого авокадо;
- 450 г консервованого нуту;
- 1/3 склянки тхіни;
- 1/4 склянки плюс 1 столова ложка свіжого соку лайма;
- 1 зубчик часнику, дрібно тертий;
- 3/4 чайної ложки солі;
- дрібка меленого перцю;
- 1/4 чайної ложки меленого кмину;
- 1 склянка листя кінзи зі стеблами;
- 2 столові ложки оливкової олії;
- підсмажене насіння гарбуза.
Спосіб приготування:
- Подрібніть у кухонному комбайні авокадо, нут, тахіні, сік лайма, часник, сіль, перець, кмин і кінзу до однорідності, близько 1 хвилини. Змішуючи, додавайте 2 ст. л. олії.
- Подрібнюйте доти, поки хумус не стане дуже легким і кремовим.
- Перекладіть хумус у невелику миску. Посипте насінням гарбуза, кінзою і побризкайте олією.
Ранч-хумус із грецьким йогуртом

Цей рецепт поєднує в собі два смаки – соус Ранч і хумус. За допомогою цього рецепта ви зможете приготувати закуску, в яку ваші діти з радістю занурюватимуть овочеві палички.
Час приготування:
- 5 хвилин
Складові:
- хумус, приготований за класичним рецептом, вказаним вище;
- 1/2 склянки простого грецького йогурту;
- 2 столові ложки знежиреного молока;
- 1/4 чайної ложки сушеної цибулі;
- 1/4 чайної ложки сушеного кропу;
- 1/2 чайної ложки сушеного часнику;
- 1/2 чайної ложки сушеної петрушки.
Спосіб приготування:
- Змішайте всі інгредієнти в маленькій мисці.
- Подавайте разом із улюбленими овочами та чипсами.
Хумус із оливок каламата

Для приготування цього рецепту тахіна не знадобиться. Лише п'ять хвилин – і страва готова! Оливки каламата ви можете легко замінити чорними. Просто майте на увазі, каламата ароматніші за інші сорти.
Час приготування:
- 5 хвилин
Складові:
- 1 бляшанка консервованого нуту;
- 1/2 склянки маслин каламата, змочених і висушених;
- 2 столові ложки оливкової олії;
- 1 чайна ложка лимонного соку;
- 2 зубчики часнику;
- 1 чайна ложка кмину;
- 1 чайна ложка петрушки;
- 1 чайна ложка чорного перцю;
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- Подрібніть всі інгредієнти в кухонному комбайні до кремової консистенції, поступово доливаючи рідину з бляшанки з нутом.
- Подавайте з теплими мінілавашами або чипсами.
Тут дізнаєтеся, як приготувати ніжну рикоту вдома.