Сезон корисного гарбуза тільки розпочався. Саме час починати балувати себе смачною їжею, насиченою вітамінами та мінералами. "Ромашка", "Гітара", "Руж Віф де Тамп" і "Хоккайдо" – це не випадковий набір слів, а сорти гарбуза. Незважаючи на незвичайні назви, всі вони ростуть на вітчизняних полях.
Як вибрати і зберігати гарбуз
Гарбуз – універсальний продукт, з якого можна приготувати першу страву, сік і навіть каву. Сорт "Ромашка" краще підходить для запікання, а "Гітара" – для варіння. Французький гарбуз дієтичний, а "Хоккайдо" підходить лише для супу.
Вибрати смачний гарбуз просто: він повинен бути твердим і важким. Щоб гарбуз довше залишався свіжим, потрібно купувати такий, що має сухий хвостик. Овоч добре зберігається в сухому теплому місці без прямих сонячних променів.
Чим корисний гарбуз
Гарбуз дуже корисний, каже дієтолог-гастроентеролог Галина Незговорова. Він містить багато пектину і клітковини. У ньому є вітаміни А, групи B, C, калій і магній. Гарбуз можна вживати майже всім, виняток – лише діабетики. А якщо їсти гарбуз кожен день, це запустить буквально перезавантаження всього організму. Овоч поліпшить роботу судин, прискорить виведення холестерину і токсичних речовин. Як наслідок, покращиться і імунітет – те, що потрібно восени.
Що приготувати з гарбуза
Гарбузове меню дуже різноманітне. З нього можна приготувати сік, салати, пироги, супи, каші, десерти і популярний осінній напій – пряне гарбузове лате. Замість сиропу в каву додають гарбузове пюре. Все, що потрібно зробити – запекти гарбуз і подрібнити блендером. Потім додати воду, цукор і спеції: гвоздику, кардамон, корицю, мускатний горіх і імбир. Варити 15 хвилин. Коли пюре розмішати з молоком і кавою, спеції повільно осядуть на дно.
Більш детально – дивіться в сюжеті:
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати сніданки з гарбуза.