Цілющі властивості шипшини – величезні. До її складу входять десятки мікроелементів, необхідних для здоров'я. Ягоди шипшини містять в 20 разів більше вітаміну С, ніж апельсин. Вони також включають вітамін В, вітамін РР, провітамін А. З мінералів в шипшині є залізо, натрій і фосфор.
Дивіться відео, коли і які ягоди краще купувати:
А калина чудово знімає судоми, допомагає при безсонні і застуді. Вона лікує ангіну, гіпертонію, захворювання печінки, допомагає при бронхіальній астмі. Залізо, що міститься в плодах калини, підвищує гемоглобін, нормалізує стан кровоносних судин, очищає їх від холестерину.
Вітамінне варення з шипшини і калини
Час приготування:
- 1.5 години
Інгредієнти:
- 400 г шипшини
- 800 г цукру
- 3 склянки води
- 100 г свіжої або замороженої калини
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Спосіб приготування:
- Видаліть насіння з шипшини за допомогою голки через невеликий отвір.
- Промийте ягоди в холодній воді, засипте в окріп (1,5 склянки води), доведіть до кипіння, відразу відкиньте на друшляк і дайте обсохнути.
- З решти води і цукру зваріть сироп, засипте в нього шипшину і ягоди калини, помішуючи, доведіть до кипіння і зніміть.
- Подавайте вітамінне варення до млинців і оладок.
Як зберегти користь ягід у варенні
Не давайте ягодам довго кипіти, інакше вони почнуть втрачати свої корисні властивості. Як тільки варення стане булькати, зніміть його з вогню.
Нагадаємо, раніше ми писали, як зварити варення з кизилу з яблуками.