Паски на Великдень найчастіше печуть з дріжджового тіста. Класичне тісто для паски, яке підходить двічі і довго вимішується вручну, готується протягом п'яти-шести годин. Потім паски печуть, дають охолонути і прикрашають білою глазур'ю.
Смачні паски на Великдень з сухими дріжджами
Для опари:
- 120 мл теплого молока
- 7 г сухих дріжджів
- 1 ст.л. цукру
- 1 ст.л. борошна
Для тіста:
- 100 г вершкового масла розм'якшеного
- 2 яйця
- 2 жовтки
- 1/3 склянки цукру (60 г)
- 3 склянки борошна (400 г)
- дрібка солі
- 100 г родзинок
- цедра половини лимона
Для глазурі:
- 1 склянка цукру
- 4 ст.л. води для цукрового сиропу
- 1 ч.л. желатину (замочити в 2 ст.л. води)
- 1 ч.л. лимонного соку
Рецепт приготування:
- Приготувати опару. Дріжджі всипати в тепле молоко, перемішати. Додати цукор і борошно, знову перемішати. Накрити плівкою і залишити в теплому місці на 20 хвилин.
- У просіяне борошно додати дрібку солі. У глибокій мисці розтерти масло з цукром, додати яйця, жовтки і опару. Додати лимонну цедру. Злегка перемішати. Всипати борошно порціями, щоб вийшло некруте тісто.
- Тісто викласти на робочу поверхню, присипану борошном. Обім’яти його, додавши в процесі трохи борошна, щоб не липло до рук, і місити ще близько 10 хвилин.
- Тісто викласти в миску, змащену олією. Накрити плівкою і залишити в теплому місці на 1,5-2 години.
- Викласти тісто, що піднялося, на робочу поверхню і помісити, додавши в тісто родзинки (їх потрібно попередньо замочити в теплій воді або коньяку).
- Тісто помістити в форму для випічки: в одну високу діаметром близько 15-16 см або в кілька форм поменше. Попередньо покрити дно і стінки форми пекарським папером, зробивши "комір" вище країв форми. Форму з тістом накрити і залишити в теплі ще на 1 годину.
- Духовку розігріти до 190 градусів. Випікати паску при 190 градусах перші 15 хвилин, потім зменшити температуру до 170 градусів і пекти ще 30-35 хвилин. Перевірити готовність дерев'яною шпажкою або зубочисткою. Паску остудити при кімнатній температурі.
- Для глазурі замочити желатин в 2 ст.л. води. Всипати цукор в сотейник, залити 4 ст.л. води. Довести до кипіння і повного розчинення цукру. Охолодити до 55-60 градусів. Додати набряклий желатин і перемішати до однорідності. Суміш збити ручним міксером до побіління близько трьох хвилин, додати лимонний сік і збити до щільнішої консистенції.
- Швидко нанести глазур на паски. Цієї кількості вистачить на чотири середні паски. За бажанням прикрасити випічку цукатами, мигдальними пелюстками або цукровим посипанням.
Нагадаємо, раніше ми писали, як приготувати морквяну паску з глазур'ю. "Сьогодні" також ділилися рецептом шоколадної сирної паски.
Дивіться відео, як приготувати німецький пасхальний кекс: