Головна Сьогодні

Як зібрати ідеальну сирну тарілку

Секрети приготування сирної тарілки

Сирна тарілка – це ефектно, смачно і просто. Вона традиційно формується з благородних сирів – брі, горгонзоли, камамберу, пармезану, рокфору або грюєру. Щоб підкреслити їхній смак, як доповнення подають горіхи, фрукти, джеми, мед і вино.

Правила сирної тарілки нескладні, ви можете зібрати її вдома до приходу гостей, вибравши ті сири, які подобаються саме вам.

Як зробити сирну тарілку

Сирна тарілка: склад
Сирна тарілка: склад
Фото: Depositphotos

Спочатку потрібно дістати продукти з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури. Їх слід викладати не на тарілку, а на дерев'яну дошку. Ви можете взяти звичайну кухонну або придбати спеціальну сирну дошку.

Важливо, щоб спершу лежали сири з ніжним, не сильно вираженим смаком і ароматом, потім більш насичені і далі аж до "найяскравіших" за смаком і запахом. Тоді, пробуючи їх по черзі, можна з насолодою оцінити кожен, не "перебивши" різким смаком інший, менш пікантний. Сирна тарілка "для початківців" – два-три види сиру, а оптимальний варіант для невеликої компанії – п'ять-шість видів.

Дивіться відео, як вибрати сир із цвіллю:

Сири заведено їсти руками або за допомогою шпажок чи спеціальних виделок для сиру.

Як різати сир

Сири або ріжуть, або колють. Відповідно, нарізати можна трикутниками, як пиріг, кубиками, прямокутниками або колоти на нерівні шматочки. Кожен шматочок має бути досить великий, щоб його було зручно взяти і відкусити від нього. М'які всередині сири нарізають великими шматками, при цьому допускається, щоб їхня внутрішня м'яка частина витікала на дошку.

Чим доповнити сир

  • Фрукти: з насиченим смаком – виноград, інжир, диня, груша, полуниця, ожина тощо.
  • Горіхи: волоські, арахіс, мигдаль тощо, краще відразу кілька видів.
  • Мед: у нього вмочають шматочки сиру.
  • Варення і сухофрукти: пасують до сирної тарілки в зимовий сезон, коли немає вітчизняних свіжих фруктів.

Не подають хліб, тости та інші хлібобулочні продукти.

Яке вино подати до сирної тарілки

До кожного сиру – різний вино
До кожного сиру – різний вино
Фото: freepik.com

До різних видів сирів подають різні види вина. Необов'язково дотримуватися певного вибору, можна добирати за смаком. Але краще поєднувати щільні, насичені сири з такими ж винами, у яких яскравий аромат і сильний смак, а більш м'які вина – з більш легкими сирами. У білі вина, до речі, можна додавати кубики льоду, щоб ще більше полегшити смак. Хорошим тоном вважається подання вина тієї ж країни, що і сир на тарілці. Якщо все-таки ви не знаєте, яке вино подати, то дослухайтеся наступних порад:

  • червоні вина – до твердих сирів;
  • молоді фруктові – до напівтвердих, не сильно солоних;
  • сухі та напівсухі вина – до м'яких, вершкових;
  • солодкі кріплені – до блакитних сирів;
  • шампанське "брют" – до сирів з пліснявою скоринкою;
  • совіньон – до козячих.

Нагадаємо, раніше ми писали, в чому різниця між просекко і шампанським. Сьогодні.Lifestyle також розповідали, як швидко охолодити вино.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти