Сьогодні, 2 березня, розпочався Великий піст 2020. Сьогодні.Lifestyle розповість про те, скільки триватиме і коли завершиться Великий піст у 2020 році, а також про продукти та основні правила харчування в цей період.

Великий піст 2020: дати, коли починається і закінчується
Великий піст – це найсуворіший і найбільш значимий піст року. Дата початку Великого посту залежить від святкування головної події в церковному календарі – Великодня, яка є святом зі змінною датою. А тому і сам піст не має фіксованої дати і щороку може випадати на різні дні та навіть місяці. Наприклад, минулого року він тривав з 11 березня по 27 квітня, а Великий піст 2021 року буде з 15 березня по 1 травня.

Великий піст починається рівно за сім тижнів до Великодня. І, оскільки, у 2020 році православний Великдень припадає на неділю, 19 квітня, значить, Великий піст починається в понеділок, 2 березня, саме після завершення Масляної.

Великий піст 2020 закінчується в суботу, 18 квітня, напередодні Великодня. Триває Великий піст 48 днів.
Це найсерйозніший піст, протягом якого віруючі проводять час в молитвах і роздумах над життям, а також займаються духовним і фізичним очищенням, обмежуючи себе в їжі, розвагах, правилах поведінки.

Великий піст 2020: харчування по днях і обмеження в їжі
Такий тривалий і важкий період Великого посту призначений для підготовки віруючих до святкування світлого свята Пасхи. Він проводиться у молитвах, каятті, спогадах про смерть і воскресіння Христа. Також під час Великого посту існує суворе обмеження на вживання продуктів.
Піст – це повна відмова від м'яса, м'ясних продуктів, яєць, молока і молочних продуктів. Крім того, під час багатьох днів Великого посту не можна вживати рибу, олію та варену їжу. У такі дні дозволено лише сироїдіння.
Згідно з церковним Статутом, перша і остання тижня Великого посту – найсуворіші. Також є дні, коли ті, хто постять, нічого не їдять.


Отже, що можна їсти кожного з днів тижня Великого посту 2020 – календар харчування:
Понеділок, середа, п'ятниця – дозволено сухоїдіння: хліб, сирі та солоні овочі, зелень, фрукти, сухофрукти, горіхи, мед, а з пиття дозволені відвари або настої з трав, фруктів і ягід, квас.
Вівторок, четвер – можна вживати в їжу гаряче, тобто їжу, яка пройшла теплову обробку, варену і печену, але без олії.
Субота, неділя , а також у святкові дні дозволена їжа з олією і вино.
7 квітня святкується Благовіщення Пресвятої Богородиці, і в цей день можна їсти гарячу їжу з рослинною олією, вино і рибу.
11 квітня – Лазарева субота, коли також дозволено вживання рибної ікри.
12 квітня , у Вербну неділю можна їсти рибу.
17 квітня , Страсна п'ятниця – в цей день не можна нічого їсти до виносу плащаниці.
Щоб під час Великого посту не нашкодити своєму здоров'ю, намагайтеся скласти повноцінне, різноманітне і правильне харчування. Також, перед тим як починати постити, проконсультуйтеся з лікарем і порадьтеся з духовним наставником.

Дивіться відео про вихідні 2020 в Україні:
Раніше ми публікували календар Великодня по роках і розповідали, як розрахувати свята зі зміною дати.