В осінньо-зимовий період імунітет слабшає і більш схильний до різних інфекцій та вірусів. Щоб не захворіти на ГРВІ та грип в цьому сезоні, потрібно підтримувати свій імунітет. На це впливає безліч факторів, один з яких – наше харчування.
Чи справді імуномодулятори допомагають зміцнити імунітет – відео:
Редакція Сьогодня.Lifestyle поговорила з дипломованим нутриціологом і засновницею школи правильного харчування theBODY school Софією Рожко та дізналася, як необхідно харчуватися, щоб підвищити імунітет.
"На імунітет впливають такі чинники: харчування, фізичне навантаження, сон і стрес. Кожен із цих компонентів, а ліпше – їх комплекс, допомагає нам підтримувати здоров'я в нормі, "- коментує нутриціолог.
Одним з найбільш важливих органів у людини є кишечник. У ньому продукується серотонін, який покращує наш настрій. Його мікрофлора впливає безпосередньо і на імунітет.
Якщо говорити про харчування, то є два типи продуктів, які позитивно впливають на захисні функції організму: це пробіотики і пребіотики .
- Пробіотики – це живі бактерії, які живуть в кишечнику. Можна приймати їх у добавках, а також вживати кисломолочні продукти, як з тваринного, так і з рослинного молока.
* Якщо ви вирішили приймати харчові добавки – обов'язково проконсультуйтеся до цього з фахівцем.
- Пребіотики – це продукти, якими харчуються бактерії. До них відноситься клітковина з фруктів і овочів, а також ферментовані продукти, такі як квашена капуста.
Найкращий спосіб підтримувати імунітет в нормі – харчуватися збалансовано: Їсти овочі, ферментовані продукти, а також обов'язково включати в раціон:
- зелень;
- куркуму;
- імбир;
- чорні морожені ягоди.
Всі ці продукти сприятливо впливають на кишечник, що, у свою чергу, впливає на захисні функції організму.
Софія також поділилася прикладом меню на день, яке підходить і для тих, хто худне.
Сніданок:
Пшоняна каша:
- Калорійність: 304
- БЖВ: 12/8/45
Інгредієнти:
- Каша пшоняна – 50 г;
- Гарбуз – 150 г;
- Молоко – 200 мл;
- Мед – 1 ч.л.
Інструкцію з приготування :
- Беремо гарбуз і нарізаємо його квадратиками. Потім поміщаємо його в мультиварку або каструлю, де будемо готувати кашу.
- Додаємо в ємність молоко. Я використовую соєве, але ви можете використовувати те, що подобається вам.
- Варимо в мультиварці або каструлі 15-20 хвилин.
- Потім беремо пшоняну кашу і додаємо в ємність до молока та гарбуза. Готуємо ще 10-15 хвилин.
- Готову кашу насипаємо в тарілку і додаємо ложку меду.
Обід :
Гарбузовий суп:
- Калорійність: 358
- БЖВ: 24/18/22
Інгредієнти:
- Гарбуз – 200 г;
- Грецький йогурт – 30 г;
- Спеції за смаком (я додаю куркуму);
- Хамон – 30 г;
- Моцарела – 50 г;
- 2 хлібця.
Інструкція з приготування :
- Беремо гарбуз і нарізаємо кубиками.
- Потім нарізаємо цибулю.
- Нарізані цибулю і гарбуз трохи обсмажуємо і додаємо воду. Ми залишаємо варитися на хвилин 25.
- Зварені гарбуз і цибулю перекладаємо в блендер і додаємо грецький йогурт. Сюди ж додаємо спеції. Збиваємо все до однорідної густої маси.
- Переливаємо суп в тарілку.
- Нарізаємо моцарелу і поділяємо на невеликі шматки хамон. Додаємо в суп. Потім кришимо туди хлібці.
Вечеря:
Салат з котлетками:
- Калорійність: 355
- БЖВ: 25/13/31
Інгредієнти:
- Цибуля – 1 шт;
- Філе курки або індички – 150 г;
- Яйце – 1 шт;
- Морква – 1/2 шт;
- Цукіні – 1/2 шт;
- Соус: соєвий соус, кунжутна олія;
- Спеції: білий перець.
Інструкція з приготування:
Котлети:
- Кладемо в блендер цибулю та філе. Збиваємо до стану фаршу.
- Після перекладаємо фарш в глибоку тарілку і додаємо яйце. Солимо і перчимо.
- Перемішуємо все руками до однорідної маси і руками формуємо котлетки.
- Кладемо котлети на деко і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин.
Салат:
* вам знадобиться слайсер, який нарізає овочі пастою .
- Беремо цукіні і нарізаємо в слайсері. Перекладаємо "локшину" у тарілку.
- Нарізаємо також моркву в слайсері. Також перекладаємо в тарілку до цукіні.
- Нарізаємо цибулю і трохи обсмажуємо на сухій сковороді. Потім також пересипаємо в тарілку до інших овочів.
- Змішуємо кунжутну олію і соєвий соус (буквально 2 ст. л. соєвого соусу + 1 ч.л. кунжутної олії). Поливаємо соусом салат.
- Потім зверху посипаємо все білим перцем.
- Зверху можна присипати кінзою.
- Дістаємо з духовки котлетки і викладаємо зверху на салат.
Звичайно ж, якщо вам хочеться протягом дня ще перекусити, то ви можете в цей раціон додати 1-2 корисні перекуси.
Найкраще підійдуть такі:
- один фрукт;
- 20 г горіхів;
- злаковий батончик;
- смузі.
Читайте також головні правила здорового харчування від дієтолога.