Головна Сьогодні

Як вибрати ідеальне морозиво

В упаковці, молочного кольору, правильної форми і тане 15-20 хвилин

Літня пора – час не тільки сонця і пляжу, але перш за все – морозива. Зараз його продають скрізь і в таких кількостях, що розбігаються очі, і тут головне – правильно вибрати. Тим більше що хороший десерт допоможе вгамувати голод, адже містить натуральні жири і білки. А ось сурогат не тільки не дасть ситості, але може навіть алергію викликати. Гарне морозиво сьогодні не найдешевший продукт: за нього доведеться заплатити близько 14-20 грн, залежно від виробника і наповнювача. Щоб ці гроші не були витрачені дарма, ми з'ясували, як вибрати гарні ласощі і на що потрібно звернути увагу при покупці.

Як це зробити правильно, "Сегодня" розповіли регіональний менеджер молокопереробної компанії Олександр Ербелідзе і дієтолог Оксана Шевчук
.

ЗА ПОКУПКОЮ: В МАРКЕТ ЧИ ЛАРЬОК

Незважаючи на те, що практично на кожному другому великому перехресті можна зустріти морозиво на вагу, експерти його купувати не рекомендують: з'ясувати склад і термін придатності такого продукту нереально. Тим більше що в мобільних торгових точках-холодильниках складніше зберігати правильний температурний режим. Зважитися на вагові ласощі можна тільки в разі, якщо це кіоск відомого виробника (наприклад, по франшизі), де дотримуються стандартів виробництва і зберігання. Впевнено ж купувати можна в невеликих магазинчиках і ларьках упаковане морозиво.

Засловамиекспертів,завезеннятоварувтой чи іншийрайонаборегіонвідбуваєтьсяоднаково,іпартіїщоввеликомумаркеті,щовлавціпоручзбудинкомоднакові.Алецінавмаркетіможевідрізнятисявменшусторону:одинітойжепродуктвмаркетіможнакупитина1,5-2,5грндешевше.

Визначити якість продукту за зовнішнім виглядом досить складно: етикетки не вицвітають, а на дизайні і фарбах виробники не економлять, адже це багато в чому "дитячий продукт", якому потрібна гарна упаковка. Взявши в руки пачку, зверніть увагу, щоб вона була правильної форми (конус, стаканчик, прямокутник і т. д.): змінена форма говорить про те, що морозиво тануло, а значить – зіпсоване. Вирішивши вибрати продукт з прозорою кришкою, зверніть увагу на колір і форму – морозиво повинно бути без патьоків, а на продукті – дотриманий початковий рельєф.

ЕТИКЕТКА: ДСТУ, СКЛАД І КОЛІР

ШукайтенаупаковцілітериДСТУ-вониозначають,щоморозивовиконаноза державними стандартами.ЦифриДСТУ4733: 2007і4735:2007говорятьпро те,щовономолочне,вершковеабопломбір.Різнитьсятакеморозивоза ступенемжирності:пломбір-до20%жиру,вершкове-8-12%,молочне-5-7%жирності.Ускладітакогосолодкогодесертуповиннібутинатуральніжири(молоко,вершки),а нерослинні.Взагалі,чим меншеперелікінгредієнтів,тимкраще,аджекласикацьогопродукту-молоко,вершковемасло,вершкиіцукор.

БуквиТУ(технічніумови)говорятьпро те,щоморозивовиробленоза індивідуальноюрецептурою,авонане завждипроходитьвсі контроліякості.Якправило,такеморозиводешевше,алеінатуральнихскладовихвньомуменше.Звернітьувагуінадатувиготовлення,хоча,відповідно до стандартів,термінпридатностіморозивапридотриманнінеобхідноготемпературногорежиму-рік.Такідані,якфізична адресавиробника,харчовата енергетичнацінність,вага,назвасамогоморозиваімаркиповиннібутиобов'язково.

За кольоромпродуктповиненбутине чистобілим,анаближатисядо молочногоабовершкового.Уникайтененатуральнихяскравихкольорів-цеговоритьпро наявність"хімії".Якіснеморозивоповиннетанутиприкімнатнійтемпературі15-20хвилин,рівномірно,безутворення води.Чимшвидшевонотанеічим рідинікраплі-тимбільшевньомуводиіменшемолокаабовершків.

ФРУКТОВО-ЯГІДНЕ МОРОЗИВО, ЗАМОРОЖЕНИЙ СІК, ЩЕРБЕТ І ЙОГУРТ

Доситьпоширенііласощі,вякихмолочніінгредієнтизамінюютьнафруктовепюреабозамороженийсік.Головна його відмінність,крімсмаку,-низькакалорійність.УтакогоморозиваДСТУ4734:2007,що дозволяєзамінюватимолоководоюабоцукровимсиропом.

Вибираючи таку солодкість, зверніть увагу на кількість замінників і добавок (Е-шок) – їх повинно бути мінімум. Добре, якщо виробник чесно вказує, що це фруктовий лід, а не морозиво з фруктовим наповнювачем. Схожий варіант – щербет, до складу якого входять шматочки сухофруктів і подрібнені горіхи. Ще один різновид холодних солодощів – заморожений йогурт – це звичний нам йогурт, тільки солодший і жирний, який фасується і заморожується промисловим способом. Ці ласощі особливо популярні в Європі і серед послідовників здорового способу життя. У вітчизняних супермаркетах заморожений йогурт ще не настільки популярний, як інші види морозива, та й за ціною він трохи вище звичайного пломбіру: в середньому за заморожені бактерії доведеться викласти 25-30 грн.

ice-2301601_1920

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти