Сирна паска, рецепт якої ми пропонуємо вашій увазі сьогодні – одна з головних страв на святковому столі в день Воскресіння Господнього.
Це не простий десерт, а ритуальна великодня їжа зі своєю цікавою легендою. Саме сирна паска за своєю формою і змістом символізує Небесний Сіон – щасливе і радісне Господнє місто без храму, про який мріє кожен віруючий. Як приготувати сирну паску за класичним рецептом, читайте в нашій статті.
Рецепт смачної паски зовсім нескладний. Головне – взяти якісні продукти, бажано домашні сир і сметану. Також вам знадобиться спеціальна дерев'яна або пластмасова форма для паски у вигляді пірамідки. Єдине, що займає багато часу – це процес "дозрівання" сирної паски в холодильнику. Тому важливо розрахувати час, щоб ця ритуальна страва встигла приготуватися якраз на Великдень.
Для рецепту паски сирної вам знадобиться:
- 500 г жирного сиру,
100 г жирної сметани,
100 г вершкового масла,
100 г цукрової пудри,
50 г цукатів,
50 г мигдалю,
10 г ванільного цукру.
Смачна сирна паска – рецепт приготування:
- Сир протріть через сито, щоб позбутися від грудочок.
Додайте в сир м'яке вершкове масло, а також сметану і гарненько все перемішайте до однорідної маси.
Мигдаль подрібнити блендером. Великі цукати можна порізати.
Всипте в сир подрібнені цукати і мигдаль, цукрову пудру, ванільний цукор і гарненько вимісіть всю масу.
Форму для сирної паски застеліть марлею. Всередину помістіть готову сирну масу, а зверху покладіть гніт.
Майте на увазі, що з сирної маси буде виділятися сироватка, тому під форму необхідно підставити тарілку, куди буде стікати вся рідина.
Сирну паску за рецептом слід відправити в холодильник на 1 добу.
Перед подачею на стіл у день Воскресіння Христового дістаньте сирну паску з форми і прикрасьте глазур'ю, кольоровою кондитерською посипкою і цукатами.
Смачного!
Раніше ми публікували рецепт паски в духовці.