Головна Сьогодні

Як зварити смачну юшку на багатті – 10 золотих правил і рецепти

Для смачної юшки візьміть кілька видів риби, а готувати її треба на дуже повільному вогню

Уже зовсім скоро настане час, коли можна буде вийти до водойми і, крім легких закусок для пікніка, спробувати юшку власного приготування. Найголовніший і очевидний секрет – це риба, яку ви візьмете. Експерти радять готувати юшку з декількох видів. І це тільки одна тонкість. Решту треба знати, щоб не зіпсувати страву. Нижче знайдете 10 правил з приготування смачної юшки та рецепти.

Що треба знати перед тим, як починати готувати юшку

  1. По-справжньому смачна юшка готується з декількох видів риби , Хоча б з двох-трьох.
  2. Дрібна рибка звариться швидше, за 10-15 хвилин, для великої ж треба близько 20-30 хвилин. Решту часу риба віддає в юшку весь свій смак, саме страва стає наваристою. Дивіться, щоб риба не почала розвалюватися, адже подавати юшку треба з цільними шматочками.
  3. Щоб юшка була прозорішою, треба знімати пінку, яка утворюється при варінні. А щоб уникнути появи пінки (або зменшити її кількість), треба рибу перед варінням обдати окропом.
  4. При варінні треба намагатися сильно не перемішувати юшку, щоб не ламати шматочки риби. Але кілька разів перемішати все-таки варто, щоб страва стало насиченішою.
  5. Варити юшку потрібно на дуже маленькому вогню та не накривати кришкою.
  6. Якщо ви робите юшку вдома із замороженої риби, то її потрібно попередньо розморозити, або класти не в окріп, а в холодну воду, і поки вона нагрівається, риба розморозиться.
  7. Після того, як юшка зварилася, можна загорнути казанок або каструлю в рушник (або будь-яку тканину) і дати постояти хвилин 15-20. Тоді вона "дійде".
  8. Класти сіль треба наприкінці приготування. Кращий варіант – морська сіль.
  9. Усі овочі для юшки слід нарізати великими шматками. Цибулю треба розрізати навпіл, так вона краще віддасть свій сік.
  10. Юшку в домашніх умовах готувати можна так само, як і на пікніку, просто поліно в готуванні вже не "братиме участь". А моркву і цибулю можна запекти в духовці або на плиті – знову-таки, до темної кірочки.

Юшка із сьомги на багатті

Юшка з червоної риби
Юшка з червоної риби
Фото: Depositphotos

Інгредієнти

  • 700 г філе сьомги
  • 500 мл вершків
  • 0,5 кг картоплі
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 1 пучок зелені (кріп, петрушка)
  • 2 ст. ложки олії
  • Лаврове листя
  • Перець білий і чорний
  • Коріандр
  • Чебрець
  • Сіль
  • 2 л води

Спосіб приготування

  1. Почистіть всі овочі. Дрібно покришіть цибулю. Моркву поріжте кружельцями, а картоплю – кубиками. Філе сьомги помийте, обсушіть і поріжте невеликими шматочками.
  2. У товстостінній каструлі або сотейнику на олії спасеруйте цибулю до напівпрозорості, додайте моркву і обсмажте 5 хвилин.
  3. Потім влийте в сотейник воду, додайте картоплю, доведіть до кипіння, варіть на середньому вогню 5-7 хвилин.
  4. Акуратно опустіть у суп рибу і знову доведіть до кипіння. Потім, помішуючи, поступово влийте в юшку вершки, додайте всі спеції, сіль і варіть на повільному вогню до готовності ще 5-7 хвилин.
  5. Дайте настоятися кілька хвилин. Потім посипте подрібненою зеленню і подавайте.

Юшка з річковою рибою і овочами

Юшка з річкової риби
Юшка з річкової риби
Фото: Depositphotos

Інгредієнти

  • 5 л води
  • 2 кг свіжої річкової риби
  • 2-3 моркви
  • 1-2 шт. ріпчастої цибулі
  • 4 картоплини
  • Сіль, чорний перець
  • Лаврове листя
  • Кріп
  • Петрушка

Спосіб приготування

  1. Доведіть до кипіння воду в казанку, покладіть чорний духмяний перець, лаврове листя.
  2. Запечіть на багатті моркву і цибулю на шампурі, щоб у них утворилася темна скоринка, наріжте великими шматками. Саме вони освітлюють колір юшки.
  3. Картоплю наріжте великими кубиками, покладіть все в киплячу воду.
  4. Рибу почистіть, випотрошіть, приберіть зябра й очі. Дрібну рибу закладіть в окріп цілком, велику наріжте (але не дрібно). Варіть близько 30 хвилин.
  5. За 5 хвилин до закінчення приготування додайте дрібно посічену зелень, сіль, налийте чарку горілки – вона злегка "зменшить" виражений смак і запах риб'ячого жиру. При цьому вогонь трохи зменшіть, розставивши поліна в багатті. Любителі гострих страв можуть покласти також червоний перець.
  6. Наприкінці на секунду вмочити в юшку поліно, взяте з багаття. Воно додасть приємного запаху диму.
  7. Овочі можна вийняти з юшки, нарізавши для подачі на дрібніші шматочки, а можна й залишити в ній.

Тут дізнаєтеся, як приготувати шашлик з риби в м'ятно-лимонному маринаді.


Всі подробиці в спецтемі Найкращі рецепти для пікніків

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти