Куди їхати у серпні

На кого залишити улюбленця

Як зміцнити імунітет

Модні джинси

Тести

Найдорожче

Коли в Україні почнеться Різдвяний піст 2018-2019

Різдвяний піст у православних християн починається цьогоріч 28 листопада

Щорічно Різдвяний піст починається в один і той же час (28 листопада) і закінчується 6 січня. Цей піст вважається останнім цього року і готує тіло і душу до одного з головних свят Різдва Христового.

Починається він відразу після свята Святого апостола Пилипа, чому і називається, іншими словами Пилипівським постом, (в Церковному статуті іменується Чотиридесятницею). Посту передує заговини. Згідно з православною традицією, якщо заговини доводяться на середу або п'ятницю (пісні дні), то його переносять на день вперед. В останній день перед постом дозволяється вживати скоромну їжу (м'ясо і молочні продукти).

Весь піст віруючі умовно поділяють на три етапи, в залежності від яких і змінюється харчування:

  • з 28 листопада по 19 грудня (святкування дня святого Миколая Чудотворця),
  • з 20 грудня по 1 січня,
  • з 2 по 6 січня.

Особливості Різдвяного посту

У період посту церква не проводить вінчання і хрещення, також не рекомендується призначати весілля на цей період, оскільки час посту – це період каяття і молитви, цьомуі слід присвятити себе в ці відповідальні дні.

Різдвяний піст 2017-2018 – харчування по днях

З 28 листопада по 19 грудня:

  • Понеділки, середи і п'ятниці – сухоядіння. Вживається тільки "сира" їжа, яка не пройшла термічну обробку. Дозволяються овочі, фрукти, горіхи, гриби, мед.
  • Вівторки і четверги – гарячі страви, приготовані на рослинній олії. Сміливо включайте до раціону каші і вегетаріанські супи.
  • Суботи і неділі – до меню, якого слід дотримуватися у вівторок і четвер, додається риба і вино.
  • На цей період припадає свято Введення у храм Пресвятої Богородиці. На честь цієї події відбувається послаблення посту – дозволяється вживати рибу, вино, гарячі страви з олією.

З 20 грудня по 1 січня:

  • Понеділок, середа, п'ятниця – тільки сухоядіння.
  • Вівторок, четвер і всі вихідні дні – гаряча їжа з рослинною олією.

З 2 по 6 січня:

  • Понеділок, середа (2.01) і п'ятниця (4.01) – сухоядіння.
  • У вівторок (1.01) і четвер (3.01) – гаряча їжа без олії.
  • Всі вихідні дні – гарячі страви з рослинною олією.
  • У переддень Різдва (6-го січня) – не можна вживати їжу до появи 1-ої зірки.

Розговлятися слід кутею  – це особлива страва, що складається із зерен пшениці або рису, замочених у воді. Сочиво підсолоджують медом, додають туди сухофрукти, мак, родзинки, горіхи.

Нагадаємо, раніше ми писали, кому не можна дотримуватися Різдвяного посту.

Дивіться відео, як харчуються українські монахи під час посту: 

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Їсти ягоди щодня
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як бюджетно оновити гардероб
Хакнути
Сольник зірки
DOROFEEVA
31 липня / 20:00
5 головних концертів липня
Чи гідний сервіс на відпочинку в Україні?
Дізнатися більше про відпочинок
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Липень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
25 - 31 липня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Чи зможеш відрізнити дизайнерський одяг від речей з ринку?
Спробувати
Де купатися
Топ пляжів недалеко від Києва
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти