Головна Сьогодні

Смачні сувеніри: що везти з закордону замість магнітиків

З Єгипту привезіть манго, з Австрії – гарбузову олію, а з Еміратів – фініки

Гостинці з подорожі – той ще головний біль. Перейнявшись всій важливістю проблеми вибору, ми пропонуємо читачам деякі рекомендації з приводу того, чому стоїть вантажити валізи і набивати саквояж перед від'їздом на батьківщину. Обмовимося відразу: з обговорення виключаємо магніти на холодильник, сувенірні чашки, тарілки, вазочки, глиняні горщики та інші, за влучним польським висловом, "дурностойкі". Зупинимося на тому, що можна з'їсти і випити. Для такого вибору є вагоме, навіть філософське обгрунтування: їжа і напої нерозривно пов'язані з природою, історією і традиціями кожної країни і народів, що її населяють.

КІЛЬКА ЗАГАЛЬНИХ ПОРАД

Існують продукти, які характеризують не країну, а певний регіон – населяючі його народи надають якоїсь базової заготівлі національні відтінки. Приблизно так, як в кулінарії відома базова суміш з нарізаних кубиками вареної картоплі, моркви, буряка. А далі, в залежності від додаткових компонентів і традицій, отримуємо з цього безліч версій салатів.

Так, для всіх кухонь Середземномор'я звичні оливки, маслини і оливкову олію. У Туреччині, Греції, Іспанії, Італії вони чудові, незалежно від країни зростання. В нюансах може розібратися хіба що спеціаліст.

Центральну і Східну Європу відмінно представлять фруктові дистиляти, тобто пак самогонний – всілякі шнапси, палинка, сливовиця.

Від Піренеїв до Адріатики відомий в'ялений окіст. В Іспанії – це хамон, в Чорногорії і Хорватії – пршут, в Італії – пармська шинка.

А сир кашкавал з овечого і коров'ячого молока типовий для балканських країн, від Румунії до Македонії. Втім, зустрічається він і в Туреччині, Італії, і на Близькому Сході.

Нарешті, чимала частина країн може запропонувати як сувенір пляшку вина. Тільки не купуйте космополітичні шардоне, мерло – хоча в кожному регіоні вони теж відрізняються. Краще вибирати щось з виноградів місцевих сортів.

І є речі, які найкраще вживати на їх батьківщині. Удома вони втрачають свою принадність: чи то приготувати їх не вміємо, чи то атмосфера місця втрачається. Характерні приклади – турецький чай і єгипетський каркаде.

ТУРЕЧЧИНА: СОЛОДОЩІ І ВИНО

Для гурмана і любителя напоїв це не країна, а рай завдяки змішанню народів і різноманітності природних регіонів.

_02_15
_02_15

Маслини і оливки веземо обов'язково. До слова, поділ на маслини і оливки є тільки в російській мові, решта народів говорять про чорні і зелені оливки. Як у будь-якій середземноморської країні, оливки можна купити на ринку. У Туреччині варто звернути увагу на в'ялені оливки. В Іспанії такі іноді називають арагонськими. На наших прилавках в'ялені оливки зустрічаються нечасто, а в Туреччині їх можна купити в кожному супермаркеті. Орієнтуйтеся на таємниче слово marmarisbirlik на етикетці. Ці оливки продаються у вакуумній упаковці, тобто не протечуть по дорозі і будуть довго зберігатися.

СХІДНІ СОЛОДОЩІ. Турецькі солодощі (пахлава, або, правильніше, баклава, пішманіе, халва, рахат-лукум) – теж хороший подарунок. Тільки не купуйте їх у фасованому вигляді, особливо в туристичних кварталах: обов'язково беріть на вагу в крамницях. Там продукція завжди свіжа, та й спробувати перед покупкою можна. Тільки врахуйте такий момент: якщо пахлава свіжа, то цукровий сироп в ній ще не загус і так і норовить протекти на речі в чемодані. Так що обов'язково при покупці попросіть продавця затягнути придбання в харчову плівку.

_01_38
_01_38

Турецька кава – хорошої якості. На відміну від арабських варіантів, в ній немає ніяких спецій, і вона характеризується дуже дрібним помелом. Хороший подарунок тому, хто любить возитися вранці з джезвою.

Краще не купувати фруктові вина, які активно "впарюють" туристам на екскурсіях з Анталії в Демре або Памуккале. Тим більше що в Туреччині багато гідних вин. Відомі виноробні регіони – узбережжя Егейського моря (відстежуємо на етикетці напис Ege Bolgesi) і Каппадокія. Купувати вино краще в супермаркетах. Єдиний нюанс – через високий акциз ціна пляшки (8-10 євро) завжди вище, ніж в Україні чи, тим більше, в Південній Європі.

_03_09
_03_09

Не дуже розумно везти місцевий чай. Він добре п'ється в Туреччині, але його смак відрізняється від того, до якого звикли ми. І подумайте, чи варто купувати місцевий міцний алкогольний напій ракІ: його анісовий смак подобається небагатьом. Те ж можна сказати і про грецькому варіанті раки – узо.

АВСТРІЯ: ГАРБУЗОВА ОЛІЯ І РОМ

Класика жанру – Моцарткугель (нім. Mozartkugel – "моцартівська кулька"), круглі шоколадні цукерки з начинкою з марципану, загорнуті у фольгу. Там не є правильний зальцбурзький Моцарткугель – в сріблясто-синій фользі. Але сьогодні більше поширена червоно-золотиста. Якщо цукерки потрібні суто для поїдання – шукайте їх в супермаркетах розфасованими в поліетиленові пакети: так виходить дешевше.

Хорошим сувеніром будуть вина: червоне (Цвайгельт) і біле (грюнер вертлінер). Вартість пляшки стартує від 3-4 євро. Австрійське вино можна знайти і в Україні, але у нас продаються більш вишукані й тому дорогі варіанти.

Австрія взагалі і регіон Штирія зокрема славляться гарбузовим маслом. В Штирії воно темне, майже чорне, з особливим "горіховим" ароматом.

Ще один типово австрійський спеціалітет – пряний ром Stroh. Через міцність його не п'ють в чистому вигляді, а використовують для пуншів і палаючих коктейлів. Та й багато рецептів австрійської кухні припускають "Штро". Батьківщина напою – місто Клагенфурт, значить, ром буде хорошим сувеніром з Карінтії. Правда, на наших прилавках він теж зустрічається. Так що, чи купувати його в подорожі, вирішувати вам.

Якщо ви їдете до Австрії кататися на лижах, то майже напевне вирушите в Тіроль. Тут багато гірких бальзамів на гірських травах. Ціна пляшки ємністю 200 мл – від 5-6 євро.

_04_05
_04_05

УГОРЩИНА: МАРЦИПАНИ, ПАПРИКА І ТОКАЙ

Хороший сувенір з Будапешта – коробочка марципанів, куплена в музеї біля Рибальського бастіону. Цілком може бути, що таку ж солодкість можна купити і в супермаркеті, але аж надто розпіарити це містечко – Музей марципанів.

Одним з головних угорських сувенірів вважається пляшка Токаю, але, по-перше, це вино давно стало сувенірним штампом, а по-друге, купити його можна і у нас. Тим більше що в Угорщині налічується два десятки виноробних регіонів, і в кожному можна знайти щось, чого не купиш в Україні. Так, кращим вином Балатону вшановується Бадачонь сюркеборат ("Бадачонський сірий монах") – напівсолодке біле, витримане в дубових бочках. Ще одне знамените, але маловідоме у нас вино – югфарк ("Овечий хвіст"). В Егері зверніть увагу на Еги бікавер ("Егерська бичача кров") – червоне сухе. Тільки вибирайте не просто бікавер, а "суперіор". Правда, він недешевий (12-17 євро). Національною гордістю Угорщини обгрунтовано вважається гіркий бальзам "Унікум", настояний на 40 травах. Втім, він міцний, гіркий і сподобається не всім. Хорошим подарунком стане і палинка – фруктовий самогон.

_05_05
_05_05

Любителям повозитися на кухні можна рекомендувати везти паприку у в'язці. Але ви повинні насправді любити її і постійно готувати щось з її участю – інакше вона просто перетвориться на прикрасу.

ЄГИПЕТ: КАРКАДЕ І ФІЮМСКОЕ МАНГО

Ця країна складається з двох частин – пустелі і аграрних долин і дельти Нілу. Все це наклало помітний відбиток на список сувенірних "смакот". З приходом червня в Єгипті починається сезон манго, найсмачнішими вважаються плоди з Фаюмского оазису. Вони великі (можуть важити до кілограма), довгастої форми і з шкіркою жовтого кольору. Стиглий манго злегка проминаєтся легким натисканням пальця.

_07
_07

Дуже популярний у єгиптян напій – каркаде. Він же – суданська троянда, він же – гібіскус. Для приготування чаю використовуються сушені квіти. Часто доводиться спостерігати, як туристи піддаються стадному інстинкту і скуповують мішки цього "квіткового сіна": у більшості випадків будинки каркаде перетворюється на потерть, бо швидко вжити таку кількість сушених квітів неможливо фізично. Тому порада: купуйте невеликий пакетик. Причому на вагу, щоб бачити, що вам вручили саме засушені бутони, а не щось перетерте на пил.

_06_02
_06_02

Хороший сувенір з більшості арабських країн – кава з кардамоном. Крім особливого смаку, вона відрізняється ще й дуже дрібним помелом (можна заварювати в чашці, а ось кавомашина "давиться"). Цей продукт краще купувати в супермаркеті: порівняно з ринком ціна нижче, а якість така ж.

Можна, звичайно, прихопити і пляшку місцевого вина. Смакові гідності його середні, але якість пристойне. І ні в якому разі не зв'язуйтеся з місцевими міцними напоями: всілякі "віскі" і "роми" єгипетського виробництва не мають нічого спільного з оригіналом.

ПОЛЬЩА: МЕД-ДВУЙНЯК І ОСЦИПЕК

Уздовж південного кордону країни тягнуться гори. З цих місць походить копчений сир осципек. Зазвичай його продають у вигляді головок еліптичної форми. Вживати його прийнято обсмаженим на грилі і з варенням.

У місті Торунь, що на півночі Польщі, купуйте пряник "Катаржінка", який чимось схожий на тульський (хіба що спецій більше). Він відноситься до типових різдвяних сувенірів.

_08
_08

Польська горілка (навіть така гордість, як зубрівка і "Виборова"), по правді кажучи, мало відрізняється від нашої, але коштує дорожче. Тому оригінальним алкогольним сувеніром стане "питний мед" – це неміцний солодкуватий напій. Отримують його шляхом бродіння розведеного натурального меду, а розливають в особливі пузаті пляшки. Залежно від співвідношення меду і води в суслі виділяють різновиди питного меду: пулторак, двуйняк, труйняк і чвурняк. Вживають питний мед теплим з глиняних чарок.

Суп № 1 в Польщі – журек. Він для цієї країни – що борщ для України. Головна хитрість – використання жура, тобто закваски на житньому борошні. Продається жур всюди і теж стане хорошим сувеніром для любителів гастрономічних експериментів.

ІЗРАЇЛЬ: ХУМУС І СИР

Хоча самі ізраїльтяни називають застілля національним видом спорту і толк в їжі знають, але питання, що привезти в якості їстівного сувеніра зі Святої землі, встає завжди. Причина в тому, що Ізраїль – країна недешева, і їжа там теж дорога. Але в будь-якому випадку виручає хумус – типова близькосхідна закуска. Вона являє собою пасту з нуту (він же турецький горох) з додаванням меленого смаженого кунжуту, оливкового масла, лимонного соку, приправ (коштує близько 3 євро за 1 кг).

_09
_09

АЛКОГОЛЬ. В останні десятиліття в Ізраїлі бурхливо разивается виноробство. Відомі виноробні регіони – Галілея і Голанські висоти. Але, відверто кажучи, ціна на місцеві вина чимала: вартість самої невигадливої пляшки звичайного вина стартує від 6 євро.

Можна звернути увагу на Цфатський сир – нежирний, слабосолений аналог фети, моцарели або бринзи. Хоча всі сири в Ізраїлі хорошої якості.
Нарешті, місцеві авокадо, які ізраїльтяни примудряються вирощувати в безводних пустелях. Сезон авокадо доводиться в цій країні на зиму.

ЧЕХІЯ: ФЕРНЕТ І КОРДІАЛ

Про пиво і так багато сказано, тому не станемо повторюватися. Відразу перейдемо до продукції окремого заводу в Карлових Варах. Це не тільки класична бехеровка, а й кілька інших напоїв – кордіал, KV 14. Ціни приблизно такі ж, як і в наших магазинах на бехерівку: по 15-17 євро за 1 л. І якщо бехеровка продається у нас скрізь, то решта спиртних напоїв є сенс привозити. Оригінальним подарунком стане Фернет – гіркий трав'яний лікер. Чоловікам більше підійде класичний "стік", жінкам купуйте більш щадливу лайт-версію "цитрус".

_10
_10

Карловарські оплатки (тоненькі вафлі з не менш тонким прошарком начинки) привозять багато, але треба пам'ятати, що вони гарні в гарячому вигляді.

ОАЕ: ФІНІКИ І ШОКОЛАД

Здавалося б, що такого автентичного можна знайти в ОАЕ – країні, розташованій в млявій пустелі, яку ще кілька десятиліть тому населяли жебраки кочівники та ловці перлів? Але зайдіть в будь-який супермаркет чи на ринок і зверніть увагу на величезний вибір фініків найрізноманітніших сортів.

Бедуїни здавна трепетно ставилися до фінікової пальми, адже її плоди були основою їх раціону. Повага і любов до фініків збереглися у нащадків кочівників навіть серед суперсучасних хмарочосів. Непросунутому в цьому розмаїтті можна зупинитися на саудівських фініках аджва (Ajwa), особливо почитавшихся ще Пророком, і північноафриканських "Деглет нур".

Незвичайним сувеніром може також стати також шоколадка на основі верблюжого молока.

_11
_11

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти