Рейтинг ТОП-50 ресторанів світу за версією The World’s 50 Best Restaurants опублікований на офіційному сайті премії. Церемонія нагородження, яку ще називають "Кулінарним оскаром", відбулася вчора ввечері в місті Антверпен, Бельгія.
Список найкращих закладів складений 1040 експертами з усього світу, серед яких – ресторанні критики, ресторатори та шеф-кухарі. Голосування проходило онлайн в особистому кабінеті. Кожен із членів журі міг проголосувати за 6 ресторанів зі свого регіону та за 4 з інших куточків планети.
Хто ввійшов до ТОП-50?
До першої трійки ввійшли Noma (Копенгаген, Данія), Geranium (Копенгаген, Данія) і Asador Etxebarri (Іспанія).
У ТОП-25 лідирують ресторани Іспанії, Італії та Франції.
Цікаво, що в ТОП-30 увійшли 2 заклади Росії – White Rabbit і Twins Garden.
Замикає ТОП-50 ресторан Wolfgat, що у Південній Африці.
Українських ресторанів в рейтингу, на жаль, немає.
Яка країна лідирує за найбільшою кількість ресторанів в рейтингу?
Найбільше ресторанів-номінантів у США, а також Іспанії – по 6. Чотири ресторани високого рівня в Італії. У Франції до рейтингу потрапили три заклади. У Великій Британії, Японії, Данії, Перу, Німеччині та Росії – відмітили по два. В решті країна обрали лише по одному закладу.
Чим особливий переможець — ресторан Noma?
Ресторан Noma в Копенгагені має три мішленівські зірки. І він переміг вп’яте за історію премії The World’s 50 Best Restaurants. В 2020-му посідав другу сходинку в легендарному рейтингу.
Особливість концепції закладу — в меню, яке оновлюється тричі на рік. Є "Овочеве", "Дичина та ліс" та з акцентом на морепродукти. "Дичина та ліс" на особу коштує 436 доларів, але якщо гість замовляє меню з декількох видів вина, то доплачує 280 доларів.
Noma закривають перед стартом нового сезону, щоб команда надихнулася та придумати унікальні рецептури, які здивують гостей. Акцент на стравах роблять з огляду на сезонні продукти. Тож в різні пори року гості закладу смакують актуальні позиції сезону.
В ресторані є кухня для ферментації продуктів, де директор Джейсон Уайт тестує унікальні поєднанні. Він використовує нетипові інгредієнти, серед яких — мізки оленя чи їстівні комахи.
Дивіться відео, щоб побачити, як пройшла церемонія нагородження The World’s 50 Best Restaurants
Нещодавно ми розповідали, що киян очікує поголовна вакцинація. Бо без QR-коду про щеплення не пустять у ресторан або транспорт.