До приходу весни – ще цілий місяць, а більшість українців вже відчули на собі симптоми авітамінозу. Швидка втомлюваність, сонливість, висипання на шкірі, ламкість нігтів і волосся – все це тільки перші прояви захворювання.
"У літній сезон людина вживає свіжі овочі, фрукти і дефіциту вітаміну С немає, більше того – він накопичується. Якщо печінка слабка, то авітаміноз починається практично після того, як ми закінчили продукти вживати", – говорить Борис Скачко, лікар-імунолог.
Тепличні овочі і фрукти не відшкодовують втрату вітамінів, запевняє імунолог. Ще одна причина поганого самопочуття – відсутність сонця.
"Вітамін D – він завжди оздоровлює і дає гарне сприйняття і для мозку, і для емоційної системи, і для психіки", – додала Євгенія Шевченко, психолог.
Лікарі рекомендують проводити навіть похмурого дня якомога більше часу на вулиці.
Як отримати максимальну кількість вітаміну D навіть в зимовий день – розповідає лікар.
"Потрібно підставляти під сонячне світло найкращі частини тіла – долоньки. Тут вітамін D засвоюється в неміряних кількостях. Ніколи долоньки не згоряють, а вітамін D йде просто прямо до організму", – сказав Борис Скачко, лікар-імунолог.
Імунолог також рекомендує імпортні помідори і огірки замінити вітчизняними, багатими на вітаміни буряком, капустою і морквою.
"Взагалі хороша штука – помаранчевий колір. Їжте все помаранчеве, приносьте ви більше помаранчевого, бо він сам по собі вже заряджає людину, за певними психологічними штуками помаранчевий колір дає позитивний настрій", – рекомендує Євгенія Шевченко, психолог.
А ось синтетичні вітаміни варто вживати тільки в тому випадку, якщо раціон не відрізняється різноманітністю і містить багато напівфабрикатів.
Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми"События" на каналі "Україна".