I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Чи потрібно боятися продуктів з Е-добавками

У проєкті "Ми це їмо" разом з ТМ Бащинський розбираємося в питанні про шкідливість продуктів з Е-добавками

Нас, споживачів, часто лякають так званими "Е-шками", мовляв, не варто купувати продукти, в складі яких вони є.

Особливо залякані довго вчитуються в етикетки, намагаючись відшукати нібито "здорові" продукти без добавок. І, зазвичай, не можуть! Адже безліч товарів перебуває в магазині тільки завдяки наявності в своєму складі харчових добавок.

Харчові добавки – це речовини, які додаються в продукти на етапі виробництва для додання їм потрібного аромату, смаку, кольору, консистенції і тривалості зберігання. Їх можна порівняти з приправами, якими господиня присмачує страву. Адже, по суті, сіль і перець – теж харчові добавки.

Звідки взялися Е-добавки?

Виробник зобов'язаний вказати склад на упаковці. І, щоб не займати там багато місця, в 1953 році в країнах Євросоюзу придумали міжнародну систему кодування харчових добавок.

Буква Е позначає, що товар відповідає вимогам "Європейського агентства з безпеки продуктів харчування". А перша цифра коду говорить про загальне призначення добавки.

/ Фото: кореспондент

Не варто ставитися до Е-добавок, як до чогось неприродного. Згадаймо крилату фразу вченого Володимира Безсонова: "Якщо розглянути натуральне, свіже яблуко з точки зору харчових добавок, то я можу сказати, що в його склад входять добавки E296, E330, E440, E141 і ще кілька інших".

І навіть на кухні будь-якої господині можна знайти "Е-шки": желатин (Е441) або агар-агар (Е406), лимонну кислоту (Е330), соду (Е500), крохмаль (Е1422) і т. п

Чи не того боїмося

Вчені-гігієністи розподіляють ризики для харчових продуктів так: найнебезпечніші – мікробне зараження і дисбаланс поживних речовин, в 1000 разів менше – забруднення з навколишнього середовища, а ризик від застосування харчових добавок – менше в 100 000 разів. Тобто брудне яблуко або давній салат повинні насторожувати нас набагато більше, ніж Е-добавки.

А стосовно ковбас та сосисок, які найчастіше піддаються нападкам, то "Е-шок" в них не більше, ніж в будь-якому іншому продукті з вашої кухні – сирі, вівсянці або заправці для борщу.

Які харчові добавки найчастіше можна побачити в складі сосисок?

Е471 - використовується як стабілізатор і емульгатор. Безпечна, має натуральне походження, дозволена у всіх країнах. Також використовується у виробництві дитячого харчування.

Е412 – загущувач, дозволяє збільшити термін придатності м'ясних виробів і надати їм велику пружність, щільність. Допомагає виводити з кишечника токсини і шкідливі бактерії, збільшує засвоюваність кальцію організмом. Використовується в дієтичному харчуванні, оскільки добре знижує підвищений рівень насичених жирів і холестерину в організмі.

E450 - стабілізатор, "відповідає" за утримання вологи і краще збереження м'ясних виробів, за його колір.

Е300 (аскорбінова кислота) – широко відома як вітамін С. Застосовується як антиоксидант, перешкоджаючи окисленню і зміни забарвлення продуктів.

Як нам розповіли технологи ТМ "Бащинський", на їх виробництві харчові добавки застосовуються за 4 принципами:

1. Принцип заборони: заборонено все, що не дозволено.

2. Харчові добавки можуть бути використані лише тоді, коли поставлене завдання не можна досягти технологічними прийомами, і тільки в мінімально необхідній кількості. І саме тому термін зберігання продукції ТМ "Бащинський" не перевищує 30 днів. Бачите в магазині ковбасу або сосиски, у яких більший термін зберігання – це повинно вас насторожити!

3. До використання дозволені тільки ті добавки, які пройшли всі токсикологічні випробування і визнані медиками нешкідливими.

4. Для кожної добавки встановлені критерії чистоти, яким вона повинна відповідати, щоб бути доданою до харчового продукту.

Порівняємо з сиром і творогом?

Для виробництва сиру і творогу теж використовуються харчові добавки. Найчастіше це: хлористий кальцій (Е509), молочна (Е270), лимонна (Е330), оцтова (Е260), соляна (Е507) кислоти, консерванти (Е252 і Е251), лізоцим (Е1105), а також харчові барвники Е160а і Е160b. Звичайно ж, всі ці добавки дозволені і не несуть ніякої шкоди.

Так, власне, немає сенсу по наявності Е-добавок говорити про те, що якийсь продукт більш корисний, а якийсь – менш. Е-добавки широко використовуються у виробництві величезної кількості продуктів, це реалії цивілізованого світу.

Щоб був спокій

Є тільки одне але – заборонені до використання Е-добавки. Познайомтеся з їх переліком і купуйте продукцію тільки перевірених виробників.

Дякуємо за консультацію ТМ Бащинський.

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти