Традиційні голубці – це м'ясний фарш з рисом, загорнутий в капустяне листя. Найчастіше голубці тушкують, але іноді запікають у духовці.
Дивіться відео, як вибрати якісний фарш:
Капусту для голубців потрібно брати ніжну – вона більш соковита і легше розбирається на листя. Фарш можна брати за смаком, на ваш розсуд, яловичий, свинячий або змішаний. Врахуйте, що свинячий виходить більш соковитим, а в яловичий треба буде додати трохи олії, щоб голубці не були сухуваті.
Голубці: класичний рецепт фаршем і рисом
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 500 г змішаного фаршу
- 1/2 чашки рису, відвареного до напівготовності
- 1 цибулина, очищена і дрібно нарізана
- 2-3 столові ложки кетчупу або один протертий помідор
- Сіль перець
- 1 середній качан капусти
Для соусу:
- 1 цибулина, дрібно нарізана
- 1 банка (450 г) помідорів у власному соку або 3-4 великих помідора
- 2-3 столові ложки сметани
- Сіль, перець
Спосіб приготування:
- Покласти в миску фарш, рис, цибулю, кетчуп, сіль і перець і добре перемішати. За бажанням додати кілька ложок води.
- У великій каструлі закип'ятити воду. У качана відрізати нижню частину (там, де їх скріплює качан), трохи нижче середини. Так листя будуть легше відділятися.
- Покласти капусту в киплячу воду зрізом в верх і розділити на листя за допомогою двох виделок. Поварити листя 2-3 хвилини, потім вийняти з рідини.
- Для соусу цибулину обсмажити до золотистого кольору. Помідори дрібно нарізати або перетворити на пюре в кухонному комбайні, додати до цибулі. Посолити і поперчити, добре розмішати, накрити кришкою і тушкувати 5-10 хвилин на слабкому вогні. В кінці додати сметану.
- Якщо ви не хочете смажити цибулю, соус можна приготувати і за іншим рецептом: в мисці змішати 4-5 столових ложкек кетчупу, 2-3 ложки сметани, сіль, перець, залити водою і добре розмішати.
- На кожен лист капусти покласти фарш і сформувати голубці. За бажанням обсмажити кожен голубець до золотистого кольору.
- Голубці щільно вкласти в товстостінну каструлю. Зверху вилити соус і додати стільки води, щоб голубці були покриті.
- Щільно накрити каструлю кришкою і тушкувати на слабкому вогні близько години. Подавати блюдо гарячим.
Голубці без томату з морквою
Час приготування:
- 1 годину
Інгредієнти:
- 1 маленька білокачанна капуста
- 300 г м'ясного фаршу
- 1 морква
- 100 г рису
- 3 ст. л. сметани 20%
- 1 цибулина
- 1 шт.
- Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
- Капусту розділити на листя, надрізати качан.
- Листя відварити в окропі 2-3 хвилини і дати охолонути.
- У миску скласти фарш, відварений до напівготовності рис, дрібно нашатковану цибулину і яйце. Добре перемішати, посолити і поперчити.
- Викласти на кожен лист капусти по дві столові ложки фаршу і загорнути. Укласти в сковороду з розігрітою олією і трохи обсмажити з двох сторін по 2 хвилини.
- Засипати зверху тертою морквою і залити сметаною, розмішанною в склянці кип'яченої води.
- Закрити кришкою і тушкувати 30-40 хвилин. Викласти на блюдо посипати дрібно нарізаним кропом.
Голубці з фаршем в духовці
Час приготування:
- 2.5 години
Інгредієнти:
- 400 г м'якоті яловичини (лопатка, шия)
- 250 г м'якоті свинини (окіст, лопатка)
- 1 пучок збірної зелені (кріп, петрушка, базилік)
- 1 невеликий качан капусти
- 1/3 склянки рису
- 1 середня цибулина
- Оливкова олія
- Сіль, мелений чорний перець
Для соусу:
- 1 велика цибулина
- 1 середня морквина
- 1 великий солодкий червоний перець
- 1 ч. л. сушеного базиліка
- Оливкова олія
- Сіль, мелений чорний перець
- 600 г подрібнених помідорів у власному соку
Спосіб приготування:
- Зробіть томатний соус для голубців. Очистіть цибулю і моркву, у солодкого перцю видаліть плодоніжки і насіння. Цибулю і солодкий перець наріжте дрібними кубиками, моркву натріть на тертці. У сковороді розігрійте олію і обсмажте цибулю до м'якості. Покладіть моркву і солодкий перець і смажте ще 7-10 хвилин. Додайте помідори і готуйте ще 3-5 хвилин, посоліть, поперчіть і всипте сушений базилік.
- М'ясо наріжте середніми шматками і пропустіть через м'ясорубку з середньою решіткою.
- Закип'ятіть воду в каструлі і відваріть рис до напівготовності, 10 хвилин. Відкиньте рис на сито і злегка остудіть.
- Цибулю очистіть і наріжте дрібними кубиками. Обсмажте цибулю на середньому вогні до золотистого кольору.
- Дрібно наріжте зелень. Додайте цибулю в фарш разом з рисом, зеленню, сіллю і перцем і добре перемішайте.
- Покладіть качан капусти у велику каструлю, залийте окропом і варіть 5-7 хвилин. Перекладіть капусту в друшляк і дайте стекти воді. Маленьким ножем зріжте листя біля основи і акуратно зніміть його.
- Покладіть лист капусти на дошку. Тримаючи дуже гострий ніж паралельно дошці, зріжте потовщення в тому місці, де лист прикріплювався до качані – він повинен бути всюди однакової товщини. Покладіть в центр листа 1-2 ст. л. фаршу і загорніть конвертом.
- Розігрійте велику сковороду з оливковою олією на середньому вогні і обсмажте голубці з двох сторін до рум'яної скоринки. Перекладіть голубці в форму для запікання і залийте томатним соусом. Накрийте деко фольгою і поставте в духовку, розігріту до 190 ˚С, на 1 годину 15 хвилин.
- Подавайте голубці зі сметаною.
Нагадаємо, раніше "Сьогодні" писали, як приготувати з фаршу ідеальні котлети . Ми також ділилися кращими ідеями страв з фаршу .