I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Фондю: історія страви і найкращі рецепти

Швейцарське фондю – ідеальна їжа для холодної погоди. Фондю спонукає до спілкування і допомагає зігрітися

Де з'явилося вперше блюдо фондю – досі сперечаються між собою швейцарці і французи. За однією з версій, сім століть назад швейцарські пастухи брали з собою в гори хліб, сир і вино. З начиння з ними завжди був глиняний горщик, в якому на вогні переплавлялися залишки затверділого сиру разом з вином. Туди-то пастухи і вмочали шматочки хліба. Саме так виглядала церемонія фондю на зорі винаходи цієї страви.

Потім фондю очікував гастрономічний кар'єрний зліт: воно потрапило на столи аристократії і готувалося вже з найкращих сортів сиру, вина та супроводжувалося багатим асортиментом найсвіжіших хлібів.

Реклама

За іншою версією, фондю з'явилося в XVIII столітті в кантоні Невшатель. Сталося це завдяки селянкам, які збирали по засіках і розтоплювати засохлі шматочки різних сортів сирів в загальному казані.

А ось що точно встановлено – завдяки французам у нас є шоколадне фондю, яке відразу ж підкорило серця всіх ласунів світу. До розтопленого шоколаду опускають шматочки фруктів, ягід або бісквітів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реклама

Але як би там не було, традиційне швейцарське фондю, зазвичай, складається з комбінації двох сирів – грюєра і емменталя, які розтоплюють в сухому білому вині, іноді з додаванням кіршу – вишневої горілки.

Як його приготувати? Ми розповімо і про традиційну страву, і про різні варіанти смачного ситного фондю.

cheese-fondue-2803840_960_720

Реклама

Фото: pixabay.com

Фондю "Невшатель"

  • 300 г сиру грюєр, 100 г сиру емменталь, 1 зубчик часнику, 2 ч. л. кукурудзяного крохмалю, 200 мл сухого білого вина, свіжовіджатий лимонний сік, трохи кіршу (вишневої горілки), сіль, перець мелений за смаком

З сирів видаліть тверду скоринку, натріть сири на тертці і перемішайте між собою. Заздалегідь підготуйте хліб – наріжте його на кубики розміром 3 см і складіть до кошика або блюда (хліб краще брати не найсвіжіший, інакше він розпадатиметься в сирі).

Зубчик часнику розрізати навпіл, однією половинкою натріть внутрішню поверхню фондюшниці (після цього часник викиньте). Фондюшницю поставте на пальник (якщо вона може регулювати потрібний рівень вогню) або на плиту, влийте вино, лимонний сік (1-2 ст. л.), додайте кукурудзяний крохмаль. Протягом декількох хвилин нагрівайте вино на слабкому вогні, потім додайте сири, сіль і перець за смаком. При безперервному помішуванні розтопіть повністю сири, дочекайтеся, коли маса почне м'яко пузиритися. Якщо маса здається вам занадто рідкою, додайте ще трохи крохмалю, якщо навпаки, занадто густою, розбавте її вином. Наприкінці додайте трохи кіршу і перемішайте.

Поставте фондюшницю на горілку (вона підігріватиме фондю). Ви можете на якийсь час вимкнути горілку або зменшити вогонь до самого мінімуму, щоб він тільки грів ємність, підтримуючи температуру фондю. Шматочки хліба надягайте на порційні довгі виделки і вмочайте в розтоплений сир.

Середземноморське фондю

  • 15 г сливочного масла, 50 г шампиньонов, нарезанных ломтиками, 1 маленький зубчик чеснок, 225 г консервированных помидоров, 225 г тертого сыра фонтина, 1 ст. л. кукурузной муки (кукурузного крахмала), 170 г концентрированного молока, 1/2 ч. л. соли, 1/2 ч. л. сухого орегано

Растопите в фондюшнице сливочное масло. Добавьте шампиньоны и чеснок. Пассеруйте 2 минуты, помешивая. Добавьте помидоры и доведите смесь до кипения. Перемешайте сыр и кукурузную муку. Добавьте в томатную смесь и мешайте до тех пор, пока сыр не расплавится. Постепенно вливайте концентрированное молоко, затем приправьте фондю солью и орегано. Когда фондю закипит, можно подавать на стол вместе с итальянским хлебом – чиабаттой.

Швейцарское фондю

  • 15 г вершкового масла, 50 г печериць, нарізаних скибочками, 1 маленький зубчик часника, 225 г консервованих помідорів, 225 г тертого сиру фонтіна, 1 ст. л. кукурудзяного борошна (кукурудзяного крохмалю), 170 г концентрованого молока, 1/2 ч. л. солі, 1/2 ч. л. сухого орегано

Розтопіть в фондюшниці вершкове масло. Додайте печериці та часник. Пасеруйте 2 хвилини, помішуючи. Додайте помідори і доведіть суміш до кипіння. Перемішайте сир і кукурудзяне борошно. Додайте в томатну суміш і заважайте доти, доки сир не розплавиться. Поступово вливайте концентроване молоко, потім приправте фондю сіллю і орегано. Коли фондю закипить, можна подавати на стіл разом з італійським хлібом – чіабаттою.

Італійське фондю

  • 1/2 зубчики часнику, 300 мл молока, 350 г моцарели, нарізаної кубиками, 175 г тертого сиру чеддер, 50 г тертого пармезану, 2 ст. л. кукурудзяного борошна (кукурудзяного крохмалю), 3 ст. л. сухого білого вина, 1 ч. л. дрібно нарізаного базиліка

Натріть фондюшницю зсередини розрізаним зубчиком часнику. Влийте молоко і доведіть майже до кипіння. Зменшіть вогонь.

Додайте сири, нагрівайте і помішуйте, поки весь сир не розплавиться. Перемішайте кукурудзяне борошно з вином і влийте до сирної суміші. Варіть 2-3 хвилини, постійно помішуючи, поки фондю не стане гладким. Додайте нарізаний базилік.

Подавайте це фондю з оливками, великими шматочками червоного, зеленого або жовтого солодкого перцю і шматочками салямі.

Новозеландське фондю з бараниною

  • 1 кг баранини, 3/4 л рослинної олії, перець, сіль

Наріжте м'ясо на тонкі маленькі шматочки. Нагрійте олію в фондюшниці. Додайте сіль, перець. Вмочуйте шматочки м'яса в киплячу олію. Подавайте з часниковим хлібом.

Німецьке фондю

  • 1/2 зубчики часнику, 250 мл молока, 225 г тертого сиру гауда, 225 г тертого едемського сиру, 1 ч. л. тертого мускатного горіха, 1 ст. л. кукурудзяної крупи (кукурудзяного крохмалю), 2 ст. л. джина, мелений чорний перець

Натріть фондюшницю зсередини розрізаним зубчиком часнику. Викиньте часник. Влийте молоко і доведіть його до кипіння. Поступово додавайте сир. Зменшіть вогонь і всипте мускатний горіх. Перемішайте кукурудзяне борошно з джином і влийте до сирної суміші.

Приправте перцем і варіть 2-3 хвилини, помішуючи, поки фондю не загусне. Подавайте з сирими овочами та хрусткими крекерами.

Фондю з сиру і овочів

  • 50 г вершкового масла, 2 ст. л. пшеничного борошна, 375 мл сухого білого вина, 100 г тертого швейцарського сиру, 100 г тертого пармезану, З ст. л. густого натурального йогурту, 1/2 ч. л. сухого базиліка, мелений чорний перець

Розтопіть в фондюшниці вершкове масло. Додайте борошно і пасеруйте, помішуючи, 1 хвилину. Поступово влийте вино і доведіть суміш до кипіння. Весь час збивайте суміш, щоб вона стала густою і в ній розтанули всі грудочки.

Перемішайте сири, а потім потроху додавайте їх до фондю. Помішуйте доти, доки сир не розплавиться. Додайте йогурт і базилік. Приправте перцем.

fondue-708186_960_720

Фото: pixabay.com

Сирне фондю по-селянськи

  • 150 г сиру грюєр еммі, 150 г емментальського сиру, 150 мл білого сухого вина, 20 мл вишневої горілки, 1 ч. л. картопляного або кукурудзяного крохмалю, 2 зубчики часнику, 50 г сирокопченого окосту, 35 г вершкового масла, 400 г картоплі, 400 г броколі, 4 солодких перцію

Картоплю вимийте і відваріть в мундирі. Наріжте дрібними кубиками окіст, бланшуйте брокколі, почистіть і подрібніть часник, натріть на тертці сир. Солодкий перець очистіть від насіння, наріжте його смужками і злегка обсмажте.

Змастіть стінки і дно каструлі маслом. Поставте каструлю на плиту. Обсмажте в ній дрібно нарізаний окіст. Всипте тертий сир, влийте вино і горілку, додайте крохмаль і часник. Помішуючи, доведіть суміш до кипіння.

Переставте каструлю на горілку. Окремо подайте очищену від шкірки і порізану великими кубиками картоплю, брокколі і перець. Вмочуйте шматочки в сир.

Фондю з дарів моря

  • 225 г філе камбали без шкіри, 225 г філе палтуса без шкіри, 225 г філе тріски без шкіри, 225 г великих очищених креветок, 175 г мідій без раковин, сік 2 лимонів, 1 ч. л. устричного соусу, 2 ст. л. кукурудзяного борошна (кукурудзяного крохмалю), рослинна олія для смаження

Покладіть рибу до великої миски і збризніть лимонним соком і устричним соусом. Закрийте кришкою і поставте до холодильника на 20 хвилин. Вийміть з миски і присипте кукурудзяним борошном. Розкладіть на блюда. Нагрійте масло в фондюшниці до кипіння, вмочуйте туди шматочки риби і морепродуктів.

f399ec7d5627c169e7b113eadde49379

Фото: pinterest.com

Шоколадне фондю

  • 150 г шоколаду (не менш як 50% какао-бобів), 150 мл вершків жирністю 20-33%, 20 мл рому (можна замінити лікером або бренді), 200 г полуниці, 4 яблука, 4 банана, 2 апельсина

Вимийте ягоди і фрукти. У полуниці видаліть листочки, у яблук – серцевину, у бананів і апельсинів зніміть шкірку. Яблука поріжте кубиками, апельсини розділіть на часточки, банани поріжте скибочками.

Шоколад розламайте на шматочки, покладіть до фондюшниці. Туди ж влийте вершки і ром. Безперервно помішуючи, дочекайтеся, коли шоколад повністю розтане.

Щоб шоколад не застигав довше, потрібно, занурюючи в нього фрукти, помішувати шоколадну масу. Крім ягід і фруктів, можна використовувати печиво або вафлі.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, в чому полягає різниця між сирами брі та камамбер. Ми також ділилися рецептом запеченого курячого філе з беконом і сиром.

Дивіться відео, як приготувати смачну домашню бринзу:

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти