Очищає кров, зміцнює волосся, знищує бактерії та віруси, а ще – джерело кальцію, магнію і фосфору. Все це про виноград, який в Україні зараз активно збирають.
Існує багато різних сортів винограду. Наприклад, на невеличкому городі Романа Єфименка росте 200 унікальних сортів винограду. Окремі ягоди в діаметрі більші за п'ятикопійчану монету. Але не завжди велика ягода – найсмачніша.

Наприклад, сорт кишмиш – невеликий, але дуже солодкий. Його особливість в тому, що він без кісточок. До того ж, не боїться холодів і не вимагає особливого догляду. Такий виноград можна садити біля будинку або альтанки. Він створює прохолодну тінь. Але для вина не підходить, тому що дуже солодкий.
Вино краще робити з кислих сортів винограду. Для цього потрібно вирощувати технічні сорти — ті, що спеціально вироблені для виготовлення хмільного напою.

Корисні властивості винограду
У винограді багато вітамінів і мікроелементів. Дієтологи радять вживати його свіжим, сушеним або пити з нього сік. Він добре очищує кров.
А ще на паростках непогано можуть заробити фермери-початківці. За одну невелику лозу просять від 100 гривень.
Читайте також, як готують угорське сливове повидло – леквар.