В угорських селах розпочався сезон варіння сливового повидла, яке готують на відкритому вогні. Водночас – це свято, яке об'єднує всю сім'ю. Як варять справжній угорський леквар – далі в матеріалі.
У Закарпатській області живе Гізеллі Молнар, якій зараз 77 років. Жартує, що 70 з них вона варить леквар.

Я пам'ятаю, ми чекали цього дня, коли традиційно збиралася вся родина, разом рвали сливи, варили їх, чергували біля казанка. Весь цей час вся сім'я розважалася – танцювали, співали і пліткували. Коли була молодою, варили і 200, і 300 кілограмів. Зараз немає необхідності в такій кількості.
У Великій Доброні традиційний смаколик вже варять не всі – тепер збираються сусідами. Цього року нарвали 120 кілограмів сливи – все піде на леквар.
Як готують леквар
Спочатку сливу розварюють в котлі, потім руками перетирають, щоб позбутися кісточок. Далі сусло знову відправляють в котел. Весь цей час майбутнє повидло слід добре перемішувати, щоб не пригоріло.
Чоловіки стежать за вогнем і підкладають дрова, адже леквар повинен варитися на відкритому вогні від 6 до 8 годин. Потрібно весь час його перемішувати.

Для смаку до слив додають і яблука, а наприкінці – трохи цукру.
Поки повидло не загусає, перемішувати легко. А ось найскладніша частина розпочнеться, коли повидло загусне. Тоді зупинятися не можна, тому що і виллється, і пригорить. Тому необхідно постійно чергувати біля казанка по черзі.
Готове повидло розливають в відра і глечики. Його дарують рідним, продають і пригощають гостей. Зберігати леквар можна до 5 років.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом сливового пирога з корицею, а також розповідали, як зробити сливовий мармелад.