У неділю, 8 квітня, православні та греко-католики святкуватимуть велике свято Великдень.
"Великдень – це велике свято. Великдень навіть не вноситься до 12 великих свят, це день торжества з торжеств", – зазначає митрополит Павло намісник Києво-Печерської Лаври.
"Великдень – це велике свято. Великдень навіть не вноситься до 12 великих свят, це день торжества з торжеств", – зазначає митрополит Павло намісник Києво-Печерської Лаври.
Втім, святкування Пасхи для більшості українців виливається в проблеми зі здоров'ям. Адже багато хто дотримується Великого Посту перед святом. А в неділю вранці про всі обмеження забувають.

Їсти все і відразу після обмежень шкідливо для здоров'я.
"Людина повинна їсти хорошу благословенну їжу. Якщо ми гідно постили, то церква завжди благословляє тих, хто прийшов додому і взяв трохи пасхальне яйце, трохи паски і м'ясних продуктів", – додав митрополит Павло.
А ось лікарі нагадують, що важка їжа – це просто отрута відразу після посту.
"Краще не накидатися відразу на шматок сала або запечене порося. Не повинно бути багато страв, особливо усіляких салатів з майонезом", – зазначає лікар-гастроентеролог Вадим Шипулін.
У кращому випадку, після прийому такої їжі ви отримаєте важкість у животі, а в гіршому – нудоту, біль і навіть блювоту.
"Бувають і серйозніші скарги, пов'язані з непомірним поїданням смаженої їжі і вживання алкогольних напоїв", – додав медик.
Головні правила прийому їжі після Посту:
- вибирати легке дієтичне відварне м'ясо, рибу, овочі, парові котлетки;
- проміжки часу між прийомами їжі повинні бути не менше ніж 4 години;
- останній раз поїсти краще за дві години до сну;
- після прийому їжі не лягати, а краще походити.
Нагадаємо, на Великдень можна робити і дарувати маленькі великодні подарунки, зроблені своїми руками: великодні кошики з декоративними яйцями, великодні паски, великодні сувеніри. Особливо цікаво робити такі милі вироби діткам.