Головна Сьогодні

Вчені оприлюднили фото дівчини, яка жила п'ять тисяч років тому

У мешканки данського острова Лолланн були темна шкіра і волосся, а очі – блакитні

Вчені з Копенгагенського університету в Данії проаналізували шматок березової смоли, який більше п'яти тисяч років тому пожувала і викинула мешканка острова Лолланн. Дослідники вивчили геном дівчини і змогли змоделювати її зовнішність. Про свої відкриття вони розповіли у статті в журналі Nature Communications.

Так виглядала мешканка острова Лолланн
Так виглядала мешканка острова Лолланн
Фото: Naked-science

Завдяки пробі ДНК експерти склали портрет дівчини, яку на честь назви острова охрестили Лолою. У неї були темна шкіра і волосся, а очі – блакитні. Точний вік встановити не можна, але, оскільки жування смоли було поширене серед дітей, дослідники припускають, що вона була досить юною. Разом з її ДНК в смолі виявилися сліди геному качки та фундука. Очевидно, ними вона перекусила перед тим, як жувати смолу.

Дивіться відео: археологи розкопали столову часів Київської Русі

Як вважають дослідники, у дівчини боліли ясна, саме тому вона жувала шматочок березової смоли, що містить природний антисептик бетулін. Тоді цей матеріал люди використовували також як клей.

Шматок березової смоли, яку жувала дівчина 5,7 тис. років тому
Шматок березової смоли, яку жувала дівчина 5,7 тис. років тому
Фото: Naked-science

"Це перший випадок, коли у нас є повний древній геном, отриманий не з кісток або зубів, а від чогось іще", – підкреслює молекулярний антрополог Ханнес Шредер, провідний автор дослідження.

Нагадаємо, раніше "Сьогодні" показували, як виглядала 18-річна дівчина дев'ять тисяч років тому. Вчені з афінського університету в музеї Акрополя відтворили за черепом її обличчя. Крім цього, вчені продемонстрували на фото, як виглядатимуть жінки у майбутньому.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти