Головна Сьогодні

Названі найкорисніші осінні овочі

Дієтологи раджу звернути увагу на капусту, буряк і солодкий перець

Дієтологи назвали три дуже доступних осінніх овоча, які здатні забезпечувати організм людини корисними речовинами аж до наступного врожаю.

Капуста

Знаменитий мандрівник Джеймс Кук вважав, що ні за що не зробив би свої відкриття, не будь у нього на борту квашеної капусти. Саме вона не раз рятувала екіпаж Кука від цинги.

Чим корисна. За вмістом вітаміну С капуста зовсім небагато поступається лимону, який вважається мало не панацеєю від різних застуд і інфекцій. Однак варто лимону полежати в холодильнику хоча б тиждень – і кількість аскорбінки в корисному цитрусі зменшиться на третину, тоді як капуста здатна зберігати вітамін С мало не всю зиму. Справа в тому, що в капусті є як чиста аскорбінова кислота, так і речовина аскорбіген, яке має всі властивості аскорбінки, але при цьому не руйнується при зберіганні і квашенні. Але особливо прославилася капуста завдяки американському вченому Чіні, який виявив в капустяному листі рідкісний вітамін U, що допомагає справлятися з виразковою хворобою і гастритами.

Від чого лікує. Капустяний сік рекомендують пити при гастритах з підвищеною кислотністю. Сік п'ють двічі на день по півсклянки перед їжею. Однак для лікування підходить тільки сік зі свіжої капусти. При квашенні противиразковий вітамін майже повністю руйнується.

Що приготувати. Закваска. Вітамін С повністю зберігається при квашенні, тому квашена капуста за вмістом вітаміну С нітрохи не поступається свіжою, а іноді навіть перевершує її. Капусту також можна їсти свіжої всю зиму. Всього 100 грамів корисного овоча забезпечить добову потребу організму в аскорбинке. Для того щоб вітаміни не руйнувалися, капусту необхідно правильно зберігати. Найкраще місце для цього – темний холодний льох. Прямі сонячні промені і висока температура повітря руйнують вітамін С.

3 факти. 1. Вчені встановили, що у тих, хто їсть капусту щодня, знижується ризик інсульту та інфаркту. Найбільшим профілактичним ефектом володіє звичайна білокачанна капуста, потім ідуть броколі та цвітна капуста.

2. Властивість капусти попереджати отруєння і інтоксикацію була відома ще в Древньому Римі. Там пили капустяний сік перед великим застіллям і жували капустяні насіння для профілактики похмілля.

3. Найбільший качан капусти виростили в Йоркширі в 1977 році. Качан важив 51,8 кг.

Буряк

Як і у випадку з перцем, європейці не відразу здогадалися, як потрібно звертатися з буряком. Якщо в Азії цей овоч їли "правильно", то європейці довгий час вважали їстівним тільки бадилля.

Чим корисний. Головне багатство цього овочу – велика кількість вітамінів групи В, які відповідають за злагоджену роботу нервової системи, здоров'я шкіри, волосся і нігтів. Є в буряках і вітамін С і вітамін А і незамінні амінокислоти. Мікроелементному складу буряка позаздрить будь-який овоч. Буряк – рекордсмен серед овочів за вмістом цинку, в ньому багато йоду і заліза.

Від чого лікує. При гіпертонії беруть суміш бурякового соку з медом у пропорції 1:1 по 1/3 склянки 3 рази на день. Сік вареного буряка корисно закапувати в ніс при нежиті. На опіки, прищі і запалення шкіри добре діє вода, в якій варився буряк. Відваром буряка з додаванням невеликої кількості оцту корисно обполіскувати голову при лупі.

Що приготувати. Борщ, вінегрет або оселедець під шубою. Щоб звести до мінімуму втрати вітамінів, не слід заливати буряк великою кількістю води, радять фахівці. Рідина повинна покривати овочі на 1-2 сантиметри. Варити буряк потрібно в закритою кришкою посуді. Приготований буряк заздалегідь краще не очищати – вітамін С швидко руйнується на повітрі.

3 факти. 1. Вчені встановили, що в буряку є органічна речовина бетанин, яке запобігає розвитку злоякісних пухлин.

2. За часів античності буряк вважали афродизіаком. Сучасні вчені вважають, що в цьому є якийсь сенс. Буряк багатий на бор, який необхідний для вироблення статевих гормонів.

3. Існує величезна кількість різновидів борщу. Тільки в Україні їх 40.

Солодкий перець

Болгарський перець – далекий родич помідорів і баклажанів. Адже цей сорт відноситься зовсім не до сімейства перцевих, а до сімейства пасльонових, до якого належать і томати, і баклажани. Колись в Європі перець вирощували винятково як декоративну рослину, але потім його розсмакували – і він зайняв гідне місце на наших столах.

Чим корисний. Крім дрібних і неїстівних насіннячок, в стручках болгарського перцю міститься безліч вітамінів: В, В2, РР, А. Причому в червоному і жовтому перці вітаміну А, або каротину, набагато більше, ніж в зеленому. Ну а за вмістом вітаміну С болгарський перець поступається хіба що обліписі і плодам шипшини. Зате з'їсти болгарського перцю можна набагато більше, ніж кислої обліпихи і твердої шипшини. Чим ближче до плодоніжки, тим більше аскорбінки міститься в перцевої м'якоті.

А ще в перці багато мікроелементів: калій (потрібний для серця і судин), йод (необхідний для мозку і правильного обміну речовин), залізо (для крові), цинк (поліпшує шкіру і волосся), фосфор (зміцнює пам'ять), магній (нормалізує роботу нервової системи).

Від чого лікує. Як і в його пекучому побратимові, в солодкому перці присутній алкалоїд капсацин, який покращує апетит і перешкоджає утворенню тромбів у венах і судинах.

Перцевий сік рекомендують при гіпертонії, анемії і поганий імунітет.

Що приготувати. Лечо. У консервованому перці зберігаються практично всі корисні речовини, так що недолік вітамінів любителям цієї закуски не загрожує. .

3 факти. 1. Вчені з'ясували: регулярне вживання солодкого перцю – це відмінна профілактика атеросклерозу. Вся справа у вітаміні Р, який, в поєднанні з аскорбіновою кислотою, стає відмінною "щіткою" для судин і допомагає позбутися від холестеринових бляшок.

2. У Південній Кореї періодично проходить фестиваль стручкового перцю. Під час свята кулінари змагаються в приготуванні різних страв з цього овоча, а глядачі вибирають "Міс Перець".

3. Всього 30 г болгарського перцю забезпечують добову потребу організму у вітаміні С.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: telegraf.com.ua

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти