Як уникнути отруєння в спеку: експерти назвали найнебезпечніші продукти

Бактерії на шкірці дині здатні розмножуватися навіть у холодильнику

Літо – пора відпусток, веселих пікніків і барбекю. Але зіпсувати всі плани і настрій може харчове отруєння. Найнебезпечнішими з нині відомих патогенів є Salmonella, Toxoplasma, Listeria і норовірус, також відомий як шлунковий грип, повідомляє сайт Health.

"Правило номер один – вся їжа не в холодильнику не повинна залишатися більш ніж на чотири години. Мова йде не тільки про чотири години поспіль, але і в сумі", – говорить американський дієтолог Емі Гудсан.

Отже, список продуктів, з яким в літню спеку треба бути вкрай обережними:

  • Гамбургер

Недоготоване м'ясо – це ризик серйозно захворіти через підтип бактерії E. coli, який називається O157:H7.

Причому, як пояснює професор Майкл Шмідт з факультету мікробіології та імунології Медичного університету Північної Кароліни, ризик захворіти прямо залежить від того, м'ясо скількох корів пішло на фарш, який ви придбали, щоб посмажити гамбургер.

Тому безпечніше буде фарш робити самим, а готуючи котлету, стежити, щоб температура всередині була не нижче 160 градусів.

  • Устриці

У сирих молюсках, особливо устрицях, можуть жити Vibrio parahaemolyticus і Vibrio vulnifics. Другі є особливо небезпечними, тому що здатні потрапляти в кровотік, і нерідко такі захворювання закінчуються смертю людини.

  • Паростки

Щоб прорости, насінню і бобів потрібні тепло і волога, а це ідеальне середовище для розмноження таких бактерій, як Salmonella, Listeria і E. coli.

  • Заправки для салатів і морозиво

Особливо це стосується салату "Цезар", якщо ви готуєте його за традиційним рецептом і кладете в заправку сире яйце. Дієтолог Лорі Заніин радить бути вкрай обережними з усіма стравами, до складу яких входять сирі яйця, наприклад, з домашнім морозивом. Є великий ризик заразитися Salmonella.

  • Дині

Listeriа, що живе на шкірці дині, здатна розмножуватися навіть у холодильнику. Вона не має смаку і запаху, гине від термообробки, але Listeriа може повернутися, коли продукт охолодять. Тому дині треба ретельно мити за допомогою щітки під краном. І ні в якому разі не нарізати немиту диню, тому що тоді бактерії потрапляють з шкірки всередину.

  • Помідори

У 2006 році в Америці сталася справжня детективна історія: 190 осіб в 21 штаті захворіли на сальмонельоз. Винним в цих бідах виявилося овочесховище в Огайо. Тому фахівці радять ретельно мити овочі під краном, а плоди з пошкодженнями на шкірці краще взагалі викинути.

  • Зелені листкові овочі

Власне небезпечні не власними листові овочі (салат, шпинат, кучерява капуста або ендивій потенційно), а гігієнічні звички людей, що мають з ними справу. Добрива або брудна вода, якими поливали грядки на фермі, хворий продавець або кухар без рукавичок, одна дошка, на якій і ріжеться м'ясо, і кришиться салат.
Експерти радять ретельно промивати зелені листові овочі під краном в друшляку, а потім сушити в сушарці для салату.

  • Залишки їжі

"Залишки їжі стають проблемою, коли вони зберігаються в небезпечній температурної зоні – між 4 і 60 за Цельсієм", – пояснюють дієтологи.
Вони радять пам'ятати про правило чотирьох годин і рішуче викидати недоїдки, а не піддавати себе ризику.

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Частіше проявляти емоції
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Як швидко охолодити каву
Хакнути
Сольник зірки
MONATIK
31 липня / 20:00
5 головних концертів липня
Чи гідний сервіс на відпочинку в Україні?
Дізнатися більше про відпочинок
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Липень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
18 - 25 липня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Впізнаєш зірку за її модним образом?
Спробувати
Куди піти
Атмосферні тераси Києва для літніх вечорів
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти