Їжа може приносити користь не тільки завдяки своїм властивостям, її користь залежить також від її кольору.
Що значить кожен з кольорів і яку користь нашому організму він обіцяє, знає Домашний очаг.
Червоний колір.
Овочі та фрукти червоного кольору забезпечують лікопін – антиоксиданти, які захищають шкіру від руйнівного впливу ультрафіолетових випромінювань, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань і навіть запобігають появі деяких видів раку.
Крім того, в червоних овочах і фруктах багато антоциана – рослинного пігменту і одного з найпотужніших рослинних флавоноїдів. Речовина знижує ймовірність серцевих нападів і вважається ефективною в профілактиці онкології. Разом з тим підтримує здоров'я сечової системи і запобігає порушенню пам'яті.
Рудий і жовтий кольори.
Овочі і фрукти такого забарвлення є надійними помічниками імунної системи. Вони багаті каротеноїдами, які в організмі переробляються в вітамін А. Лікарі впевнені, що він не менш важливий для формування імунітету, ніж вітамін С
Крім того, "сонячні" фрукти та овочі сприяють правильній роботі репродуктивної системи, а також роблять шкіру здоровою і сяючою.
Зелений колір.
Якщо ви хочете без голодувань і жорстких дієт позбутися зайвої ваги, вибирайте овочі та фрукти зеленого кольору. У всіх овочах цього кольору багато клітковини і дуже мало калорій. Тому, якщо основна частина вашої тарілки наповнена зеленим перцем, цукіні, листовим салатом і травами, ви не залишитеся голодними.
Крім того, хлорофіл, яким багаті зелені овочі, вважається ефективним при профілактиці багатьох видів раку, а також володіє лужним впливом. Разом з тим, в зелені міститься безліч рослинних елементів, що руйнують канцерогени, і необхідні для здоров'я кісток і зубів.
Білий і бежевий кольори.
Овочі і фрукти такого кольору зовні можуть здатися менш вражаючими, ніж руді або фіолетові. Але насправді це справжнє джерело антиоксидантів, які допомагають зменшити рівень "поганого" холестерину, знижують тиск і ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Багато продуктів цього кольору, такі, наприклад, як часник, містять аліцин – хімічна сполука, що знижує ймовірність раку шлунка і уповільнює ріст пухлин. І ще одна приємна деталь: світлі овочі найчастіше мають насичену структуру, завдяки чому їх можна задіяти в сотні різних рецептів.
Фіолетовий колір.
Овочі і фрукти такого кольору насичені активними рослинними компонентами, які знижують ризик розвитку злоякісних пухлин, інсульту, захворювань серця і покращують пам'ять. Як і овочі червоного кольору, вони містять потужні антиоксиданти.
Виявляється, в баклажанах або червоній капусті корисних речовин не менше, ніж в чорниці і голубиці.