Від вірусів є смачна "зброя" – їжа і напої. "Їжте курятину: вона багата на лізин, який активізує вироблення інтерферону – вірусного "кілера", – радить дієтолог Оксана Скиталінська. – Також важливі жири, яких багато, наприклад, в скумбрії. Вони роблять клітини непроникними для вірусів. Не забувайте про цибулю, часник, імбир: вони містять фітонциди, які мають противірусну та антибактеріальну дію. і, звичайно, нікуди без цитрусових – джерела вітаміну С. Він стимулює утворення імунних клітин-макрофагів, які виявляють вірус, захоплюють його і знешкоджують".
Також не забуваємо про гарячі напої, які змушують бігти кров швидше, і доставляти всі ці корисні речовини клітинам.
Курка в лимонах і зелені

Складові:
- куряча грудка – 600 г
- лимон – 1 шт.
- часник – 3 зубки
- чебрець свіжий рубаний – 1 ст.л.
- сіль
- Перець чорний
Рецепт приготування:
1. З лимона зняти цедру і вичавити сік. Якщо лимон дуже великий, досить буде приблизно 3 ст.л. соку. Часник очистити і пропустити через прес. Свіжу пряну траву вимити, обсушити і дрібно нарубати. Змішати все в сковороді або формі для запікання, в якій будете готувати курку. Приправити сіллю і перцем за смаком.
2. Курячі грудки вимити й обсушити. Покласти їх в маринад і обваляти в ньому з усіх боків. До цього часу у вас вже повинна розігрітися духовка, до 180 градусів. Ставимо в неї сковороду або форму з куркою і забуваємо на 30 хвилин. Подаємо курку гарячою.
Скумбрія з лимонною чермулою і картопляним салатом
Складові:
- скумбрія – 3 шт.
- картопля – 800 г
- маслини Каламата – 20 г
- каперси – 2 ст.л.
- червоний винний оцет – 2 ст.л.
- половинка солоного лимона
- оливкова олія
- сухий перчик чилі – 1 шт.
- часник – 4 зубчики
- цедра і сік 1 лимона
- рубана кінза – 2 ст.л.
- рубана петрушка – 2 ст.л.
- зіра – 1 ч.л.
- коріандр – 1 ч.л.
- паприка – 0,5 ч.л.
- шафран – щіпка
- сіль
Рецепт приготування:
1. Зрізати гострим ножем філе зі скумбрії. Рибу можна не потрошити, просто зрізати обидва філе і вимити їх.
2. Для лимонної чермули потовкти в ступці перчик чилі, зіру, коріандр і шафран. Додати зелень, часник, сіль. Все потовкти в однорідне пюре. Додати цедру і сік лимона, паприку і стільки оливкової олії, щоб вийшло пюре середньої густини. Намазати цим пюре філе скумбрії і прибрати в холодильник маринуватися на 30 хвилин.
3. Приготувати салат. Картоплю відварити в мундирі, очистити і порізати середніми кубиками. З маслин видалити кісточки. Солоний лимон дрібно порізати. Перемішати картопля з маслинами, каперсами і лимоном. Заправити винним оцтом і оливковою олією за смаком. Посолити, перемішати.
4. Рибу можна посмажити на сковороді або на грилі. Процес приготування займе близько 8 хвилин. Подавати рибу з салатом.
Цвітна капуста кунг пао
Складові:
- капуста цвітна – 400-500 г
- соєвий соус – 3-4 ст.л.
- арахіс – 4 ст.л.
- часник – 4 зубчики
- імбир свіжий – 2 см
- крохмаль – 1,5 ст.л. + 1 ч.л.
- панірувальні сухарі (тертий хліб) – 6 ст.л.
- олія – 2 ст.л.
- рисовий оцет – 1,5 ст.л.
- цукор коричневий – 1 ст.л.
- зелена цибуля – 3 пір'їнки
- сушені стручки перцю чилі – за смаком
- сичуанський перець – 1/4 ч.л. (не обов'язково)
- кунжутне масло – 1/4 ч.л. (в кляр)
Рецепт приготування:
1. Страва готується в два етапи. Почнемо з капусти. Для неї потрібен рідкий кляр, в якому вона і буде пектися. Для нього ми змішуємо 2 ст.л. соєвого соусу, 1 ст.л. рослинної олії і приблизно 5 ст.л. холодної води. У цю суміш додаємо панірувальні сухарі і 1, 5 ст.л. крохмалю, картопляного або кукурудзяного. Якщо консистенція занадто густа, додаємо ще трошки води. Капусту ділимо на невеликі суцвіття, макаємо в кляр і викладаємо на деко, застелене пергаментом для випічки. Якщо кляр залишився, використовуємо його для соусу. Деко з капустою ставимо в духовку, нагріту до 180 градусів хвилин на 20-25, капуста повинна легко протикатися ножем.
2. Для соусу дрібно нарізаємо часник, імбир і зелений лук. У воке нагріваємо ложку рослинної олії і швидко обсмажуємо стручки чилі і сичуанський перець. Додаємо часник, імбир і готуємо ще хвилину, помішуючи. Всипаємо очищений арахіс і зелену цибулю і готуємо ще хвилину. У мисочці змішуємо рисовий оцет, цукор, 1 ч.л. крохмалю (або залишки кляру), 2,5 ст.л. соєвого соусу і 50-60 мл. холодної води. Якщо є в наявності рисовий алкоголь, додаємо 1 ст.л. Виливаємо цю суміш у вок і на сильному вогні доводимо до загустіння. Кладемо капусту в соус, швидко перемішуємо і знімаємо з вогню.
Нагадаємо, раніше дієтологи розповіли, що треба їсти в холоди, щоб зберегти хороше самопочуття і настрій.
Дякуємо за рецепти і їх фото кулінарному блогеру Зоряні Івченко.
Читайте також: