Середина серпня – пік заготівель з яблук. Саме цього періоду вони максимально соковиті. Якщо любите десерти з яблуками, то зараз це їхній час. Хочете, щоб узимку був яблучний сік, варення або повидло, обов'язково скористайтеся цими рецептами. У цьому матеріалі дізнаєтеся, як вигідно зібратися на пікнік.
Яблучне варення дольками
Інгредієнти
- 1 кг яблук
- 600 г цукру
Спосіб приготування
- Яблука помити, видалити серцевину і порізати тонкими дольками. Укласти в каструлі шарами, рівномірно посипаючи кожен шар цукром. Залишити яблука на ніч під кришкою.
- Вранці поставити каструлю на вогонь і довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити п'ять хвилин, не помішуючи. Зняти з вогню, накрити кришкою і залишити каструлю на плиті.
- Увечері знову поварити п'ять хвилин, не помішуючи. Залишити каструлю на ніч на плиті.
- Вранці повторити процедуру, залишивши яблука на вогні 10 хвилин. Сироп загусне, а яблука стануть прозорими.
- Гаряче варення розлити в гарячі стерилізовані банки, закрутити. Охолоджувати варення за кімнатної температури, зберігати можна рік.
Яблучне повидло
Інгредієнти
- 1 кг яблук
- 700 г цукру
- 120 мл води
Спосіб приготування
- Перебрати яблука. Добре вимити й обсушити.
- Розрізати на четвертинки і видалити серцевину. Викласти в каструлю і додати воду.
- Варити на середньому вогні, помішуючи до м'якості яблук, приблизно 10-12 хвилин.
- Остудити і перетерти через дрібне металеве сито.
- Перелити в каструлю. Додати цукор і перемішати.
- Поставити варити до закипання. Зняти піну і варити на повільному вогні ще 10-15 хвилин.
- Готове повидло розлити по чистих баночках. Закрити кришками.
Компот з яблук на зиму
Інгредієнти
- Міцні яблука кислих сортів
- По 300 г цукру на кожну трилітрову банку
Спосіб приготування
- Вимити яблука, нарізати середніми шматочками. Заповнити стерилізовані банки яблуками приблизно на третину об'єму.
- Залити банки окропом до верху. Прикрити стерилізованими кришками.
- Злити воду в каструлю, додати цукор і довести до кипіння. Варити 3 хвилини.
- Залити сироп у банки з яблуками. Закатати банки стерилізованими кришками, перевернути догори дном. Укутати і залишити до повного охолодження.
Яблучний мармелад у мультиварці
Інгредієнти
- 1 кг антонівки
- 500 г цукру
- 1/2 ч. л. меленої кориці
- 1 ст. л. лимонного соку
Спосіб приготування
- Яблука вимити, обсушити, вирізати серцевину. Шкірку залишити.
- Нарізати яблука дольками і викласти в чашу мультиварки.
- Увімкнути програму "Тушкування" на 55 хвилин. Потім гарячу фруктову масу викласти в скляний посуд і подрібнити занурювальним блендером до стану пюре.
- Після вимкнення програми гарячу масу викласти в скляний посуд і пробити занурювальним блендером до стану пюре.
- Повернути масу в чашу мультиварки, увімкнути програму "Тушкування" на 40 хвилин. Потім додати цукор, мелену корицю і сік лимона. Перемішати.
- Готувати ще 1,5 години. Зрідка треба помішувати, насамперед останні півгодини.
- Провести лопаткою по пюре. Якщо від лопатки залишається борозенка, то мармелад готовий.
- Викласти яблучний мармелад у силіконові формочки і залишити на ніч, щоб він застиг.
- Готовий десерт обваляти в цукрі.
Мочені яблука в бочці
Інгредієнти
- 15 вишневого листя
- 200 г цукру
- 5 кг антонівки
- 15 смородинового листя
- 50 г солі
- 200 житнього борошна
Спосіб приготування
- Дерев'яний бочонок промити і обшпарити окропом. Яблука ретельно вимити. На дно бочки укласти частину вишневого і смородинового листя, зверху щільно розмістити шар яблук, потім знову листя. Заповнити весь бочонок.
- У 5 л теплої води розчинити цукор і сіль, додати житнє борошно. Розмішати і остудити.
- Залити яблука розсолом, верхній шар яблук прикрити листям, зверху помістити дерев'яне коло з гнітом і поставити в холодне місце.
- Щодня знімати піну і за необхідності додавати свіжий розсіл. Яблука будуть готові за 30 днів.
Як замаринувати огірки експрес-методом і приготувати з них салат – дізнатися з відео.
Якщо готуєтеся до Яблучного Спаса, то кращі рецепти випічки зібрані тут.