Завдяки своєму нейтральному смаку кабачок – дуже універсальний овоч. Із нього роблять рагу, оладки, смажать у клярі і фарширують.
Дивіться відео, як приготувати оригінальне варення з кабачків:
З кабачка також виходять дуже смачні заготовки на зиму. Його можна маринувати, солити, квасити, готувати з нього салати, закуски, ікру, навіть варити варення і робити цукати.
Мариновані кабачки в банках
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 1.5 кг кабачків
- 1 лист хрону
- 0.5 пучка петрушки
- 1 парасолька кропу
- 10 шт. перцю горошком
- 1 ч.л. зерен гірчиці
- 10 зубчиків часнику
- 1 перець гострий червоний
- 2 ст. л. крупної солі
- 2 ст. л. цукру
- 2 ст. л. оцту 9%
Спосіб приготування:
- Спочатку необхідно приготувати ємності для маринованих кабачків. Для цього трилітрові банки стерилізувати, металеві кришки кип'ятити кілька хвилин. Далі на дно підготовленої ємності укласти половинку листка хрону і близько 10 гілочок зелені петрушки.
- Потім в банку відправити парасольку кропу, часник, горошини чорного перцю і зерна гірчиці.
- Тепер підготувати кабачки. Помити їх, витерти паперовим рушником, зрізати з двох сторін хвостики і нарізати на кружки приблизно по 2 сантиметри.
- Далі закласти кружечки кабачків у банку. Заповнивши ємність наполовину, відрізати шматочок гострого червоного перцю і відправити в банку.
- Продовжити заповнювати ємність кабачками. Зверху покласти ще приблизно 10 гілочок зелені петрушки. Можна їх розподілити по банці, а можна покласти просто пучком.
- Тепер накрити все іншою половинкою листа хрону, щоб окріп, який буде заливатися в банку, не попадав відразу на кабачки, а лився на лист.
- Довести воду до кипіння і залити в банку. Залишити прогріватися на 10 хвилин. Далі воду злити і закип'ятити знову.
- Поки вода закипає, в банку насипати сіль і цукор, додати оцет. Як тільки закипить вода, залити її в банку і відразу закрити.
- Банку перевернути, укутати і залишити до повного самостійного охолодження. Потім кабачки можна заховати в прохолодне місце для зберігання.
Салат із кабачків, перцю і помідорів на зиму
Час приготування:
- 2 години
Інгредієнти:
- 1 кг очищених кабачків
- 1,5 кг помідорів
- 4 болгарських перці
- 5-6 зубчиків часнику
- 100 г цукру
- 1 ст. л. кухонної солі
- 1 ст. л. оцту 9%
- 1 ст. л. рослинної олії
Спосіб приготування:
- Кабачки нарізати кубиками середнього розміру (1,5-2 см).
- Помідори нарізати середніми кубиками.
- Болгарський перець очистити від насіння і нарізати квадратиками.
- Нарізані помідори покласти в каструлю і поставити на плиту. Додати цукор і сіль, акуратно перемішати. Довести до кипіння і варити помідори 10 хвилин, періодично перемішуючи.
- Потім додати кабачки і перець. Влити олію, перемішати. Довести до кипіння, варити овочі 30 хвилин. За 15 хвилин до готовності додати рубаний або пропущений через прес часник. Періодично акуратно помішувати.
- За 1-2 хвилини до готовності додати оцет і відразу ж накрити кришкою. Довести до кипіння і зняти з вогню.
- Розлити в гарячому вигляді по стерилізованих банках і закрити простерилізованими кришками. Вийде 3 банки об'ємом 0,45 л.
- Закупорені банки відразу перевернути догори дном, укутати і залишити до повного охолодження.
Варення з кабачків на зиму
Час приготування:
- понад 3 години
Ігредієнти:
- 1 кг кабачків
- 2 середніх лимони
- 800 г цукру
Способ приготування:
- Кабачки очистити від шкірки, видалити насіння і порізати кубиками.
- Лимон разом із цедрою натерти на дрібній тертці.
- Змішати лимон і кабачки з цукром, добре перемішати і залишити на ніч.
- На наступний день суміш довести до кипіння, проварити 7-10 хвилин і дати настоятися ще 5-6 годин.
- Після цього варення ще раз довести до кипіння і варити на повільному вогні 45 хвилин.
Аджика із кабачків
Час приготування:
- понад 3 години
Інгредієнти:
- 3 кг кабачків
- 1 стакан рослинної олії
- 10 ст.л. томатної пасти
- 3,5 ст.л. солі
- 3 ч.л. меленого чорного перцю
- 4,5 ст.л. 9% оцту
- 2 головки часнику
- 1-2 гірких перці
- Пучок кропу або петрушки
Спосіб приготування:
- Очищені кабачки пропустити через м'ясорубку, залишити на кілька годин.
- Перекласти в емальовану каструлю, додати олію, томатну пасту, сіль, перець, тушкувати 1,5 години.
- Оцет розвести в склянці води, додати в кабачки, туди ж – часник і зелень, тушкувати ще 10 хвилин. Розкласти по банках, закатати.
Ікра з кабачків із майонезом на зиму
Час приготування:
- 3 години
Інгредієнти:
- 3 кг кабачків
- 500 г цибулі
- 250 г майонезу
- 250 г томатної пасти
- 150 мл рослинної олії
- 2,5 ст. л. з гіркою цукру
- 2 ст. л. крупної солі
- 0,5 ч. л. чорного меленого перцю
- 2 лаврові листка
- 1 головка часнику
- 2 ч.л. 9% оцту
Спосіб приготування:
- Кабачки добре помити, за бажанням очистити від шкірки. М'якоть крупно нарізати, видалити велике насіння.
- Лук очистити від лушпиння і нарізати.
- Пропустити кабачки і цибулю через м'ясорубку.
- Надіслати подрібнені овочі у велику каструлю з товстим дном. Додати сіль, цукор, майонез і томатну пасту. Довести до кипіння і тушкувати на невеликому вогні 1 годину.
- Додати мелений перець, пропущений через прес часник, лавровий лист і рослинну олію. Тушкувати ще 1 годину.
- В кінці приготування прибрати лавровий лист. Додати оцет і збити кабачкову ікру занурювальним блендером до отримання однорідної маси.
- Розкласти гарячу ікру з кабачків із майонезом у стерилізовані банки і закупорити прокип'яченими металевими кришками. Перевернути банки догори дном, накрити ковдрою і дати повністю охолонути.
- Зберігати кабачкову ікру з майонезом в прохолодному місці.
Як вибрати кабачки для заготовок
- Овоч має бути середньої довжини (не більше 15-20 см). Вага хорошого кабачка зазвичай не перевищує 250-350 г
- Шкірка кабачка повинна бути гладкою на дотик і досить тонкою.
- Овочі хорошої якості не мають пошкоджень на шкірці (наприклад, вм'ятин, заглиблень, нерівностей).
- Ще одним критерієм якості кабачків є рівний колір (він коливається від жовтуватого-зеленого відтінку до зелено-коричневого).
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом літнього салату з кабачків гриль. "Сегодня" також розповідали, як приготувати кабачкові оладки з рисовим борошном.