Головна Сьогодні

Католицький Великдень-2021: 5 рецептів святкових страв

Дізнайтеся, що готують католики цього дня

Дата католицького Великодня у 2020 році – 12 квітня. Традиційні страви цього свята – різноманітна великодня випічка, салати із зелені та м'ясні страви. У недільний ранок, після святкового богослужіння, католики снідають всілякими стравами з яєць – фарбованими і звареними круто яйцями, омлетом, яєчнею. Дуже популярні фаршировані яйця з різноманітними начинками.

У нашому квітневому календарі всіх важливих свят шукайте креативні подарунки для близьких.

Бараняча нога в духовці з овочами

Баранина з овочами
Баранина з овочами
Фото: Pixabay

Весна – сезон молодої баранини. Крім цього, баранина має ще й ритуальне значення, адже "Агнець Божий" – одне з імен Ісуса Христа, відоме з Нового Заповіту. Баранчик символізує жертовну загибель Ісуса в ім'я спокутування людських гріхів.

Час приготування:

  • більше 3-х годин

Інгредієнти:

  • Бараняча нога на кістці вагою 1.5 кг
  • Ріпчаста цибуля
  • Морква
  • Помідори чері
  • Різнобарвний болгарський перець
  • Кабачки або цукіні

Для маринаду:

  • Оливкова олія
  • Пропущений через прес часник
  • Розмарин
  • Чебрець
  • Орегано
  • Чорний перець
  • Сіль
  • Ялівцеві ягоди

Спосіб приготування:

  1. Баранячу ногу помити, очистити від плівок і зайвого жиру. Натерти м'ясо сіллю і нашпигувати ялівцевими ягодами.
  2. З'єднати сушені трави, мелений перець, часник і оливкову олію. Змастити цією сумішшю баранячу ногу і залишити маринуватися на добу в холодильнику або на 4 години за кімнатної температури.
  3. Деко для випічки застелити фольгою. На дно викласти нарізані кільцями цибулю і моркву. Зверху помістити баранячу ногу. Обкласти м'ясо помідорами чері, нарізаними кабачками і болгарським перцем. Полити овочі залишками маринаду, посолити.
  4. Відправити баранячу ногу в розігріту до 230 градусів духовку на 30 хвилин. Потім зменшити температуру до 180 градусів і запікати ще 40 хвилин. Увімкніть гриль і готуйте 15 хвилин. Готовність м'яса перевірити спеціальним термометром. Внутрішня температура баранини має бути 69 градусів – це просмаження "медіум". Якщо ви любите пропечене м'ясо, збільште час приготування.
  5. Подавайте баранячу ногу разом із запеченими овочами.

Гратен з картоплі

Запіканка з картоплі
Запіканка з картоплі
Фото: Depositphotos

Ця французька картопляна запіканка – популярний гарнір на Великдень.

Час приготування:

  • 1.5 години

Інгредієнти:

  • 1.5 кг сирої картоплі
  • 150 г твердого сиру (дрібно натерти)
  • 500 мл вершків
  • 1/2 ч. л. меленого мускатного горіха
  • 2-3 зубки часнику
  • Сіль, перець – за смаком
  • Трохи дрібно нарізаної зелені

Спосіб приготування :

  1. Картоплю почистити і дуже тонко нашаткувати.
  2. Вершки влити в невелику каструлю, додати туди перець, сіль, мускатний горіх і довести до кипіння. Трохи остудити.
  3. Розігріти духовку до 150 градусів. Приготувати форму для запікання – змастити олією і перекласти в неї картоплю.
  4. Залити все вершками зі спеціями. Зверху покласти дрібно нарізаний часник. Поставити все на 40 хвилин в духовку.
  5. Потім засипати шар дрібно натертого сиру. Збільшити температуру до 200 градусів. Запікати до рум'яної скоринки.

Зелений весняний салат

Зелений салат з броколі та чері
Зелений салат з броколі та чері
Фото: freepik.com

Легкі салати із зелені часто можна зустріти на великодніх столах жителів Західної Європи.

Час приготування:

  • 40 хвилин

Інгредієнти:

  • 1 пучок листового салату
  • 200 г броколі
  • 100 г брюссельської капусти
  • 100 г помідорів чері
  • 5 перепелиних яєць
  • 100 г фети
  • 1/2 авокадо
  • 1-2 ч. л. кунжуту
  • 3 ст. л. оливкової олії
  • 1 ст. л. соєвого соусу

Спосіб приготування:

  1. Салатне листя помити і обсушити, порвати руками в миску.
  2. Відварити й остудити броколі (близько 10 хвилин) і брюссельську капусту (7-12 хвилин).
  3. Відварити перепелині яйця (5 хвилин), остудити, почистити і розрізати навпіл.
  4. Помідори чері помити і розрізати навпіл.
  5. Авокадо очистити і нарізати тонкими пластинками.
  6. Фету нарізати кубиками.
  7. З'єднати всі інгредієнти, заправити їх сумішшю олії та соєвого соусу. Посипати зернами кунжуту.

Фаршировані яйця із сьомгою

Фаршировані яйця
Фаршировані яйця
Фото: Depositphotos

На Великдень у католиків дуже популярні фаршировані яйця з різноманітними начинками.

Час приготування:

  • 30 хвилин

Інгредієнти:

  • 6 яєць
  • 2 ст. л. майонезу
  • 1 ст. л. щучої ікри
  • Скибочки слабосоленої сьомги
  • Чорний перець

Спосіб приготування:

  1. Відваріть круто яйця, очистіть від шкаралупи і розріжте навпіл.
  2. В окрему миску обережно чайною ложкою вийміть з яєць жовток. Покладіть половинки яєць на тарілку, в якій подаватимете страву.
  3. Розімніть яєчні жовтки за допомогою виделки. Додайте майонез, ікру щуки, приправте чорним перцем і змішайте всі інгредієнти до кремоподібного стану.
  4. За допомогою ложки начиніть половинки яєць жовтковою сумішшю.
  5. Насадіть на зубочистку скибочку слабосоленої сьомги і вставте імпровізоване "вітрило" в фаршироване яйце. Так само повторіть з рештою яєць.

Гугельхупф з родзинками і горіхами від Григорія Германа

Пасхальний кекс: рецепт з фото
Пасхальний кекс: рецепт з фото
Фото: Depositphotos

Гугельхупф – це ельзаський варіант великодньої ромової баби.

Час приготування:

  • 3 години

Інгредієнти:

  • 300 г борошна
  • 150 мл молока
  • 20 г свіжих дріжджів
  • Дрібка солі
  • 100 г цукру
  • 1 яйце
  • 140 г рослинно-вершкової суміші
  • 1 апельсин
  • 1 ст. л. цукрової пудри
  • Щіпка кориці
  • 60 г родзинок
  • 40 г апельсинових цукатів
  • 50 г мигдалю

Спосіб приготування:

  1. Розчиніть дріжджі в теплому молоці, додайте по ложці борошна і цукру. Поставте опару в тепло на 40 хвилин.
  2. Змішайте борошно, сіль, апельсинову цедру і сік, яйце і рослинно-вершкову суміш.
  3. Додайте промиті родзинки і цукати. Влийте в тісто опару, перемішайте і поставте в тепле місце на годину.
  4. Форму для запікання змастіть олією, додайте мигдаль і тісто. Поставте в тепле місце на півгодини.
  5. Відправте кекс у розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.
  6. Акуратно переверніть готовий гугельхупф на тарілку. Присипте цукровою пудрою, змішаною з корицею.

Тут дізнаєтеся, як зробити яйця рожевими і прикрасити ними салати.

Всі подробиці в спецтемі Пасха-2020

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти