Головна Сьогодні

Страви католицького Великодня: що готують на свято

Традиційні частування католицького Великодня – випічка, м'ясо і салати

Цього року католики зустрічатимуть свято Великодня 4 квітня. У матеріалі зібрані традиційні великодні страви. Дізнаємося, що буде на столах в різних європейських країнах.

Великодня випічка

Панеттоне – традиційна італійська випічка
Панеттоне – традиційна італійська випічка
Фото: Depositphotos

Майже кожна європейська країна може похвалитися фірмовою великодньою випічкою. В Італії це панетоне, коломба і торт Паскуаліна, в Англії – гарячі хрестові булочки і торт Сімнель, в Польщі – мазурек і ромова баба, в Греції – великодня коса з крашанками, а на Мальті – фіголлі.

Страви з баранини

Бараниа з пряними травами
Бараниа з пряними травами
Фото: Depositphotos

Весна – сезон молодої баранини. Делікатесом є м'ясо молочного ягняти, що має дуже м'який смак і ніжну консистенцію. Воно з'являється наприкінці зими й навесні, тому його часто готують на Великдень. Крім цього, баранина має ще й ритуальне значення, адже "Агнець Божий" – одне з найменувань Ісуса Христа, відоме з Нового Заповіту. Баранчик символізує жертовну загибель Ісуса в ім'я спокутування людських гріхів.

Шинка і окіст

Великодній окіст в глазурі
Великодній окіст в глазурі
Фото: Depositphotos

Запечений свинячий окіст – ще один популярний великодній рецепт. М'ясо попередньо відварюють, покривають фруктовою глазур'ю (апельсиновою або грушевою) і запікають у духовці до появи рум'яної скоринки. Ця страва добра тим, що її можна ефектно подати на великодній стіл, а наступного вечора – нарізати до вечері.

Зелені салати і страви з весняних овочів

Основними інгредієнтами в салатах для Стрільців мають бути спаржа і качине м'ясо
Основними інгредієнтами в салатах для Стрільців мають бути спаржа і качине м'ясо
Фото: Depositphotos

Картопляний гратен, пюре з цвітної капусти, молода спаржа, карамелізована морква, горошок з беконом, закуски з авокадо і легкі салати із зелені – всі ці страви можна зустріти на великодніх столах жителів Західної Європи.

Страви з яєць

Фаршировані яйця на Великдень
Фаршировані яйця на Великдень
Фото: Depositphotos

Недільного ранку, після святкового богослужіння, католики снідають всілякими стравами з яєць – фарбованими і звареними круто яйцями, омлетом, яєчнею. Дуже популярні фаршировані яйця з різноманітними начинками.

Тут зібрано рецепти оригінальних страв з печериць, які теж можут прикрасити святковий стіл.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти