Цього року католики зустрічатимуть свято Великодня 4 квітня. У матеріалі зібрані традиційні великодні страви. Дізнаємося, що буде на столах в різних європейських країнах.
Великодня випічка
Майже кожна європейська країна може похвалитися фірмовою великодньою випічкою. В Італії це панетоне, коломба і торт Паскуаліна, в Англії – гарячі хрестові булочки і торт Сімнель, в Польщі – мазурек і ромова баба, в Греції – великодня коса з крашанками, а на Мальті – фіголлі.
Страви з баранини
Весна – сезон молодої баранини. Делікатесом є м'ясо молочного ягняти, що має дуже м'який смак і ніжну консистенцію. Воно з'являється наприкінці зими й навесні, тому його часто готують на Великдень. Крім цього, баранина має ще й ритуальне значення, адже "Агнець Божий" – одне з найменувань Ісуса Христа, відоме з Нового Заповіту. Баранчик символізує жертовну загибель Ісуса в ім'я спокутування людських гріхів.
Шинка і окіст
Запечений свинячий окіст – ще один популярний великодній рецепт. М'ясо попередньо відварюють, покривають фруктовою глазур'ю (апельсиновою або грушевою) і запікають у духовці до появи рум'яної скоринки. Ця страва добра тим, що її можна ефектно подати на великодній стіл, а наступного вечора – нарізати до вечері.
Зелені салати і страви з весняних овочів
Картопляний гратен, пюре з цвітної капусти, молода спаржа, карамелізована морква, горошок з беконом, закуски з авокадо і легкі салати із зелені – всі ці страви можна зустріти на великодніх столах жителів Західної Європи.
Страви з яєць
Недільного ранку, після святкового богослужіння, католики снідають всілякими стравами з яєць – фарбованими і звареними круто яйцями, омлетом, яєчнею. Дуже популярні фаршировані яйця з різноманітними начинками.
Тут зібрано рецепти оригінальних страв з печериць, які теж можут прикрасити святковий стіл.