Пиріг зі сливами – обов'язкова випічка для середини і кінця літа. Слива з'являється в середині літа і залишається на прилавках майже до кінця осені, і весь цей час просто необхідно пекти сливові пироги.
Випічку зі сливами подають разом з чаєм, кавою або вином. Десерт також можна доповнити кулькою вершкового морозива, заварним кремом або солодким соусом; посипати мигдальними пластівцями.
Сливова шарлотка на сметані
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 3 яйця
- 130 г цукру
- 130 г сметани
- 150 г борошна
- 10 г ванільного цукру
- 10 г розпушувача
- 500 г слив
Спосіб приготування:
- Яйця збийте з цукром і ванільним цукром в міцну піну.
- Додайте сметану і акуратно перемішайте лопаткою.
- Введіть частинами просіяне борошно з розпушувачем, перемішуючи тісто лопаткою зверху вниз.
- Форму діаметром 24 см змастіть рослинною олією і присипте дно 2 ст. л. цукру. Сливи розріжте навпіл і видаліть кісточку. Покладіть сливи в форму зрізом вгору.
- Залийте сливи тістом. Випікайте пиріг у духовці при 170 °С протягом 30-40 хвилин.
- При подачі пиріг посипте цукровою пудрою і прикрасьте шматочками сливи і листочками м'яти.
Сливовий пиріг з газети The New York Times
Час приготування:
- 1 година 10 хвилин
Складові:
- 3/4 – 1 чашка цукру
- 1/2 чашки несолоного вершкового масла, розм'якшеного
- 1 чашка просіяного борошна
- 1 чайна ложка розпушувача
- Щіпка солі (за бажанням)
- 2 яйця
- 24 половинки слив без кісточок
- Цукор, лимонний сік і кориця – для посипання
Дивіться відео, як приготувати дієтичну шарлотку з фруктами:
Спосіб приготування:
- Нагрійте духовку до 180 ºC.
- Збийте цукор і масло в мисці. Додайте борошно, розпушувач, сіль і яйця і добре збийте.
- Викладіть тісто в роз'ємну форму діаметром 23-26 см. Покладіть половинки сливи шкіркою вгору на тісто.
- Злегка посипте цукром і збризніть лимонним соком, в залежності від солодості фруктів. Посипте приблизно 1 чайною ложкою меленої кориці.
- Випікайте близько 1 години. Дістаньте і остудіть; поставте пиріг в холодильник або заморозьте за бажанням. Або остудіть до теплого і подавайте просто так чи зі збитими вершками.
Сливовий пиріг з горіхами
Час приготування:
- 1 година 30 хвилин
Складові:
- 4 сливи
- 200 г розтопленого вершкового масла
- 3/4 склянки цукру
- 2 яйця
- 1 ч. л. ванільної есенції
- 1 1/2 склянки борошна
- 1/2 ч. л. меленої кориці
- 1/2 склянки меленого мигдалю
Спосіб приготування:
- Підготувати сливи: вимити, розрізати навпіл, видалити кісточки і кожну половинку розрізати на чотири скибочки.
- Розтоплене масло змішати з цукром, додати яйця, перемішати. Влити ванільну есенцію (або додати пакетик ванільного цукру).
- Просіяти над мискою борошно з дрібкою солі, додати корицю, мелений мигдаль і перемішати в однорідну масу. Змастити маслом форму діаметром 25 см і викласти в неї тісто.
- Укласти зверху скибочки слив і злегка втиснути в тісто.
- Посипати чайною ложкою цукру і поставити в духовку, розігріту до 180 °С. Випікати приблизно 40 хвилин.
Сливовий пиріг-решітка від Джеймі Олівера
Час приготування:
- 1 година 35 хвилин
Складові:
Для тіста:
- 275 г борошна
- 2 ст.л. цукрової пудри
- 130 г вершкового масла
- 3 середніх яєчних жовтки
- Молоко
- Цукрова пудра – для посипання
Для начинки:
- 50 г пластівців мигдалю
- 10 слив (1,3 кг)
- 50 г вершкового масла
- 100 г цукрової пудри
- 1 ч.л. кориці
- 1/2 ч.л. меленого імбиру
- 3 ст.л. кукурудзяної муки
Спосіб приготування:
- Просійте борошно, цукрову пудру і дрібку морської солі в чашу кухонного комбайна.
- Додайте нарізане кубиками масло. Збивайте, поки суміш не почне нагадувати хлібні крихти.
- Влийте 2 яєчних жовтки разом з 60 мл крижаної води і збивайте, поки тісто не почне збиратися навколо ножів.
- Викладіть тісто на чисту поверхню і обережно місіть його приблизно 30 секунд, поки воно не стане однорідним, при необхідності додайте трохи борошна.
- Розділіть його на дві частини, одна трохи більша за іншу. Загорніть в плівку і остудіть в холодильнику протягом 30 хвилин.
- Розкачайте більший шматок тіста і викладіть його в форму для пирога розміром 23 см. Поставте в холодильник.
- Розкачайте тісто і розріжте його вісім довгих рівних смужок, кожна шириною близько 2,5 см.
- Для начинки підсмажте мигдаль на сухій сковороді до золотистого кольору. Розріжте сливи навпіл і видаліть кісточки. Великі розріжте на четвертинки.
- Наріжте масло, потім помістіть всі інгредієнти у велику миску і добре перемішайте.
- Викладіть фруктову суміш на нижній корж. Збийте останній яєчний жовток з невеликою кількістю молока, а потім змастіть цією сумішшю тісто.
- Розкладіть смужки тіста у вигляді решітки на поверхні пирога. Красиво защипайте краї.
- Змастіть пиріг яйцем і посипте цукром. Відправте в холодильник на півгодини.
- Розігрійте духовку до 200 ºC.
- Перекладіть пиріг на деко і запікайте в духовці протягом 20 хвилин, періодично перевіряючи і обертаючи, якщо він запікається нерівномірно.
- Зменшіть нагрів до 180 ºC і випікайте ще 20-30 хвилин, прикривши листом фольги, якщо тісто занадто швидко підрум'яниться.
- Вийміть пиріг з духовки, посипте цукром і дати постояти три години перед подачею.
- Розріжте пиріг на скибочки і подавайте з морозивом або крем-фреш, якщо хочете.
Сливовий пиріг з бананами
Час приготування:
- 1,5 години
Складові:
Для тіста:
- 100 г борошна
- 70 г вершкового масла
- 70 г цукру
- 1 яйце
- 1/2 пакетика розпушувача
- 1 ст. ложки крохмалю
- Ванілін
- Кориця мелена
- Гвоздика мелена
Для начинки:
- 400 г сливи без кісточок
- 1 банан
- 1-2 ст.л. цукру
- 1 ч.л. лимонного соку
- 1 ст. л. рому або коньяку
Спосіб приготування:
- Духовку розігріти до 200 °С. Форму для випічки змастити маслом.
- Для тіста змішати борошно, цукор, крохмаль, розпушувач. Додати по щіпці ваніліну, кориці і гвоздики. Перемішати, додати терте вершкове масло і яйце. Замісити тісто, скачати його в кулю і поставити в холодильник на півгодини.
- Зливи і банан нарізати кубиками, перемішати разом з цукром, лимонним соком і алкоголем.
- Викласти тісто в форму і зробити бортики. Додати фруктову суміш і випікати 40 хвилин.
- Дати пирогу охолонути, за бажанням посипати цукровою пудрою або коричневим цукром.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом сливового пирога з корицею, а також розповідали, як зробити сливовий мармелад.