В кінці літа на прилавках з'являється свіжий інжир. Смак у нього фантастичний – в міру солодкий, ніжний і свіжий одночасно. З плодів інжиру варять варення, джем, з ними готують м'ясо, салати, з них роблять вино.
Інжир дуже корисний. Це відоме джерело вітамінів і мікроелементів. Зокрема, в ньому з достатній кількості містяться вітаміни групи В, А, С, К, Е і бета-каротин, а також мінеральні речовини – калій, кальцій, магній, фосфор і залізо, завдяки чому ми отримуємо всі необхідні компоненти для нормальної роботи організму і міцного імунітету.
Крамбл з інжиром
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 100 г борошна
- 1 ст.л. крупно порубаного фундука і сушеного інжиру
- 100 г холодного вершкового масла
- 40 г коричневого цукру
- 2 шт. свіжого інжиру
- 1 ч.л. мускатного горіха
Спосіб приготування:
- Інжир розрізати на вісім частин.
- Духовку розігріти до 180 °С, змастити форму вершковим маслом.
- Змішати борошно з нарізаними горіхами і сушеним інжиром (його слід попередньо замочити у воді на 10-15 хвилин). Потім додати цукор, мускатний горіх і нарізане кубиками вершкове масло. Швидко перемішати до утворення масляних крихт.
- У форму викласти інжир, зверху – крихти з тіста.
- Запікати 20-30 хвилин.
- Подавати крамбл теплим разом зі свіжими фруктами, морозивом або йогуртом.
Закуска з інжиру, фети і апельсинів
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 4 шт. стиглого, але твердого інжиру
- 4 гілочки чебрецю
- 4 філе апельсина
- 60 г сиру фета
- Щіпка паприки
Дивіться відео, як законсервувати диню з інжиром:
Для соусу з смородини:
- 100 г чорної або червоної смородини
- 50 мл червоного сухого вина або хересу
- 1 ст.л. цукру
- 1 гілочка чебрецю
Спосіб приготування:
- Інжир помити і наполовину зрізати хвостик. Надрізати навпіл до середини плода.
- Філе апельсина зачистити від білих плівок і укласти вузькою частиною в надріз інжиру. Зверху на апельсин в цей же надріз, викласти шматочок фети вагою 20 грамів, присипати дрібкою паприки і покласти гілочку чебрецю.
- Запікати в розігрітій до 160 ºC духовці 8 хвилин.
- Проварити ягоди з вином, цукром і чебрецем 10 хвилин, протерти через сито, повернути на вогонь, уварити до консистенції соусу.
- Подавати запечений інжир з соусом зі смородини.
Салат з інжиру з прошуто і сиром
Час приготування:
- 15 хвилин
Складові:
- 5 шт. свіжого інжиру
- 1 пучок руколи або салатного міксу
- 100-150 г блакитного сиру або свіжого козячого сиру
- 75 г прошуто або хамона
- Жменя горіхів
- 3 ст.л. оливкової олії
- 2 ч.л. меду
- 1-2 ч.л. лимонного соку
- Сіль – за смаком
Спосіб приготування:
- Інжир помити і розрізати на 4-8 частин.
- Руколу крупно нарізати або порвати руками.
- Шинку злегка підсмажити на сковороді без жиру, щоб вона дала аромат.
- Горіхи підсушити в духовці або на сковороді.
- Змішати оливкову олію, мед, лимонний сік і сіль для заправки.
- Викласти на тарілку рукколу, шинку, горіхи, інжир, нарізаний сир, заправити і перемішати.
- Подавати салат з інжиром відразу ж після приготування.
Смузі з інжиру
Час приготування:
- 5 хвилин
Складові:
- 2 шт. свіжого інжиру
- 1 зрілий свіжий і смачний персик
- 1 банан
- Щіпка ваніліну
- 1 стакан бутильованої води або молока
Спосіб приготування:
- Фрукти помити, у разі потреби почистити і нарізати довільними шматочками.
- Все перемолоти в блендері до однорідної консистенції.
- Перелити смузі в стакани і подавати.
Інжирне варення з розмарином
Час приготування:
- більше 3-х годин
Складові:
- 500 г інжиру
- 300 г цукру
- 3-4 гілочки розмарину
- Цедра і сік 1/2 лимона
Спосіб приготування:
- Інжир помити і розрізати на четвертинки.
- Лимон помити в гарячій воді. Натерти цедру і вичавити сік. Лимонний сік потрібно процідити, щоб прибрати кісточки.
- З гілочок розмарину обірвати листочки.
- Все перемішати, залишити на ніч.
- Варити в 3-4 прийоми по 5 хвилин на невеликому вогні, даючи охолонути між варіння.
- Перелити інжирне варення в стерилізовані банки і закрити кришками.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом салату з інжиром, виноградом і сиром, а також писали, як спекти клафуті з інжиром і бананом.