Професія кухаря: кулінари готують з посмішкою і не люблять позичати ножі

Перевірено на собі: Кулінари готують з посмішкою, не люблять упускати і позичати ножі

<p>Фото: А. Калініна</p>
<p>Фото: А. Калініна</p>
<p>Фото: А. Калініна</p>
<p>Фото: А. Калініна</p>
<p>Фото: А. Калініна</p>
<p>Фото: А. Калініна</p>
<p>Фото: А. Калініна</p>
<p>Фото: А. Калініна</p>
1/4

Кореспонденти "Сегодня" продовжують перевтілюватися в представників інших професій. Попрацювавши у притулку для тварин, побувавши шкільним учителем і листоношею, ми вирушили за ресторанні куліси, щоб розвідати, як кухарі готують вишукані страви для одеситів і гостей міста. В святая святих – на кухню ресторану, який знаходиться в провулку Чайковського за Оперним театром, ми відправилися прихопивши посмішку, адже кухарі кажуть: з поганим настроєм готувати не можна.

Реклама

ВСЕ СТЕРИЛЬНО. Перш ніж підпустити до плити, мені видали форму кухарчука: сірі брюки і куртку, чорний фартух і бандану. З розпущеними косами на кухню пристойного закладу вхід заборонений. Так як ресторан цілодобовий, тут працює нічна зміна, готова обслужити гостей в будь-який час. Відповідно і ранок тут починається рано. З першими півнями, вже о 7:00 ранку, черговий кулінар Олексій Костенко почав знайомити мене, невиспану редакторка, зі своїм кухонним господарством і повідав про особливості роботи. "Одна з основних вимог до кандидатів у кухаря – акуратність. Наше робоче місце відділене від залу лише барною стійкою, так що готувати доводиться у клієнтів на очах. Виходить, ми просто зобов'язані бути гранично акуратними і завжди підтримувати чистоту", – ділиться мій наставник.

УВАГА ДО ДЕТАЛЕЙ. Разом з кухарем ми готуємо ароматні круасани для сніданку. Поки я вчилася секретам правильної випічки, в залі з'явилися перші гості. "Значить тепер будемо готувати вівсянку на молоці з фруктами", – зметикував кухар. І додав, що всі кулінарні навички приходять тільки з досвідом. Впевненими рухами Олексій очистив фрукти від шкірки, подрібнив їх і склав у спеціальну циліндричну форму, навколо якої залив кашу. Прибравши циліндр, ми прикрасили фруктову гірку посеред вівсяного озерця шматочками полуниці і листочками м'яти. "Навіть найпростіша страва має продумуватися до найдрібніших деталей", – вчить він ресторанним тонкощам.

О 9:00 ранку на кухні вже щосили кипить робота, а кулінарні уроки цікавому новачкові дає сам шеф – Денис Щербаков. "Зазвичай днем для гостей готують чотири кухарі, і щоб впоратися із замовленнями, ми ділимо між собою роботу: один на салатах, другий – на десертах, решта – на гарячому", – пояснює шеф. І додає: у перервах між замовленнями співробітники займаються прибиранням.

Реклама

ТРІСКА ДЛЯ ДЕ НІРО. Меню в нашому ресторані дуже різноманітне. Але особливо шеф-кухар пишається рибними смаколиками, серед яких – улюблене блюдо голлівудського актора Роберта де Ніро – чорна тріска. Тільки тут її готують по-особливому: "Для тріски ми готуємо вишуканий соус", – піднімає завісу кулінарній таємниці шеф-кухар. За словами маестро, щоб готувати смачно і оригінально, потрібно не боятися експериментувати з компонентами. А це часом дуже складно, адже в меню є страви, що складаються з 35-ти інгредієнтів!

ВІРЯТЬ В ПРИМЕТИ. Як новачок, я вирішила працювати "на підхваті" і як губка вбирати уроки від майстрів. Впустила вилку – колеги в один голос вигукнули, що скоро прийде гість-мужчина, а от якби впала ложка – тоді зустрічати довелося б даму. До речі, тут не люблять упускати ножі. "Погана прикмета", – застерігають бувалі кухаря. Позичати ніж теж вважається поганим тоном, а з м'ясом і рибою повара радять розмовляти під час готування. Але, мабуть, найважливіша прикмета в моїй новій професії – готувати з хорошим настроєм і від душі, тільки тоді приготована кулінарна вишуканість буде по-справжньому смачною і корисною. Гарний настрій тутешні кухарі підтримують жартами, а за частування клієнти дякують їм хто словом, а хто і хорошими чайовими. До кінця робочого дня на кухні у мене моторошно втомилися ноги, адже присісти було фактично ніколи. "Чоловіки працюють кухарями частіше, ніж жінки, не тому, що краще готують, а через те, що більш витривалі. Простояти на ногах цілий день не так-то легко", – пояснили мої колеги. Втім, я залишилася цілком задоволена своєю новою професією, правда, прийшла до висновку, що кухар – це скоріше покликання.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти