Головна Сьогодні

Яка насправді шкода від сала: 8 міфів

Медики рекомендують їсти не більше 30 г сала на день, а холестерину в ньому практично стільки ж, як у маслі з коров'ячого молока

Без цього традиційного українського продукту раніше не обходилося жодне застілля. Свіже, апетитне, з часничком або з цибулею сало завжди виручало господинь, коли до хати заходили неждані гості. Цей продукт лікує хвороби, служить для різних цілей по господарству і, звичайно ж, втамовує голод, пише hochu.ua.

Сьогодні багато говорять про здорове харчування. Перепробувавши мільйони методик, люди часто відмовляються від знайомих і здавна улюблених продуктів, властивості яких оповиті мільйонами міфів. Спробуємо розвінчати деякі з міфів про сало.

1. Вживання сала веде до зайвої ваги

А який калорійний продукт не веде до ожиріння? Адже справа не в самому салі, а в його кількості. При малорухливому способі життя медики рекомендують їсти не більше 30 г сала на день. А якщо вже є проблеми з вагою, обмежити споживання до 10 г на день. Вважається, що найкорисніше сало – домашнє, заготовлене з сіллю, часником або перчиком. Любителі воліють і копчене сало, так би мовити, з димком. Але майте на увазі, якщо брати копчене сало, то в жодному разі не з м'ясокомбінатів, оскільки Ви не знаєте, що саме використовували для копчення.

2. Сало – важка їжа для органів травлення

Цей факт не зовсім відповідає дійсності. При нормальному стані здоров'я дане свиняче сало дуже навіть добре засвоюється організмом і не створює додаткового навантаження на печінку. Медики кажуть, що найцінніші жири – ті, які плавляться при температурі нашого тіла, оскільки так вони перетравлюються і засвоюються організмом швидше за інших. Тому сало – якраз той випадок.

3. У салі суцільний жир

А хто сказав, що це погано? У салі збереглися клітини і біологічно активні речовини. Вчені навперебій хвалять наявність у салі найціннішої з жирних кислот – поліненасичену арахідонову кислоту, яку зустріти в продуктах можна дуже рідко, а уявити собі існування без неї складно. Цей вид кислоти входить до складу всіх клітинних мембран і забезпечує нормальну роботу серцевому м'язі, гормонам, імунним реакціям і холестериновий обмін. Не варто забувати і про вітаміни. Тому в осінньо-зимовий період організм сильно потребує сала.

4. У салі лише холестерин

Ні для кого не секрет, що в салі є холестерин. Можливо, ви здивуєтеся, але в коров'ячому маслі практично та ж сама кількість цієї речовини. Тому не варто відмовляти собі в задоволенні, турбуючись про судини. Завжди треба пам'ятати про почуття міри.

5. Здоровий жир – тільки рослинний

Говорячи мовою цифр, на частку жирів в ідеалі повинно припадати близько 30% калорій за день, це 60-80 г на день. Серед них рослинні жири займають лише третину. Крім цього, організму потрібно 10% поліненасичених жирних кислот, 30% насичених, і цілих 60% мононенасичених. А це означає, що подібне співвідношення кислот можна зустріти в арахісовій і оливковій олії, а також у салі.

6. Від смаженого сала суцільна шкода

Це правда, що при смаженні більша частина корисних властивостей сала втрачається, набуваючи властивості токсинів і канцерогенів. Але цей же момент стосується і рослинних жирів. Підігрітий рослинний жир дуже погано засвоюється. У той же час підігріте (а не засмажене) сало навпаки, засвоюється краще, ніж у холодному або гарячому – смаженому вигляді. Тому любителям шкварок рекомендують не засмажувати сало, а злегка його підігрівати на слабкому вогні.

7. Сало з хлібом їсти не можна

Звичайно, якщо ви плануєте їсти сало з білим хлібом, організм спасибі не скаже. Але зерновий хліб, з борошна грубого помелу або з додаванням висівок – те, що треба. Звичайно, потрібно враховувати стан свого здоров'я і показання до вживання продукту.

8. Сало як закуска

Дійсно, якщо вам належить вживати алкоголь, сало не дозволяє швидко сп'яніти. Воно обволікає шлунок і не дає напою з градусами моментально там всмоктатися.

Тому, якщо вам хочеться шматочок ароматного сальця з часничком – не відмовляйте собі в задоволенні. Пам'ятайте, що у всьому важливе почуття міри.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти