Яка кава корисніша

У червні 2016 ВООЗ виключила каву зі списку ймовірних канцерогенів, де вона перебувала протягом 25 років

У 2010 році шведські вчені з Університету Умео вперше досліджували те, як спосіб приготування кави впливає на її корисні властивості. Тоді улюблений напій все ще підозрювали в канцерогенності, але 15 років спостереження за 64,603 жителями провінції Вестерботтен показали, що зварена в турці кава краще за фільтровану: її вживання зв'язали зі зниженням ризику раку молочної залози, пише likar.info

Пізніше мета-аналіз 59 незалежних досліджень підтвердив, що кава знижує загальну захворюваність на рак, зокрема – на рак сечового міхура, ободової і прямої кишки, печінки, ендометрію, стравоходу, підшлункової, молочної і передміхурової залози.

Існували обмежені дані про те, що кава пов'язана з підвищеним ризиком розвитку раку шлунка і раку сечового міхура, але в 2016 році експерти Міжнародного агентства з вивчення раку (МАВР) прийшли до висновку, що переконливих доказів цього немає. У червні 2016 ВООЗ виключила каву зі списку ймовірних канцерогенів, де вона перебувала протягом 25 років. Тепер ароматний напій заслужено визнали частиною здорової дієти.

Існує небагато інформації про "більш корисні" способи приготування або сортах кави, але та інформація, якою ми володіємо сьогодні, дозволяє виділити кілька ключових ознак корисної кави:

 - Кава з кофеїном корисніша за свого декофеїнізованої побратима. По всій видимості, це пов'язано з тим, що при видаленні кофеїну із зерен витягають багато антиоксидантів, які борються з окислювальним стресом і запальними реакціями.

 - Кава корисна до тих пір, поки ви їсте якісну їжу і не курите. Очевидно, що чашка кави, випита "під сигарету", не врятує вас від згубного впливу тютюнового диму.

 - Температура корисної кави не повинна перевищувати 65 °С: в червні 2016 МАІР визнала гарячі напої канцерогенами, запідозривши їх у причетності до розвитку раку горла і стравоходу.

 - Корисна кава не містить цукру. Регулярне вживання солодких напоїв – пряма дорога до цукрового діабету, атеросклерозу та інших неприємностей.

 - Приготована кава кращеа за розчинну. Дослідження показало, що чашка розчинної кави під час їжі знижує всмоктування заліза з 5,88% до 0,97%. Втім, через годину після їжі спосіб приготування кави на метаболізм заліза вже не впливає.

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
Life Сьогоднi в telegram-каналi Пiдпишись на RSS-канал Life Сьогоднi на Google News
Реклама
Гороскоп
Твій гороскоп на Сьогодні
Читати гороскоп
АКТУАЛОЧКА
Збираєшся на пікнік?
Де найкраще купувати продукти
Хочу дізнатись
Хронометраж
ОМКФ
дній
годин
хвилин
секунд
14 — 21 серпня
Програма фестиваля
Just do it
Корисна порада на Сьогодні
Правильно перекушувати
Чому це важливо?
Лайфхак дня
Джеймі Олівер радить: 17 підказок для смачної їжі
Хакнути
Сольник зірки
МОГИЛЕВСЬКА
14 серпня / 20:00
5 головних концертів серпня
Леді Гага у сукні-накидці від Valentino
Спецпроект
Календар лайфхаків на літо
Серпень
Лайфхаки за календарем
Гороскоп
Твій гороскоп на тиждень
1 - 7 серпня
Читати гороскоп
Найдорожчий спецтопік
Дорожче просто не знайдеш
Оренда VIP-яхти — ₴27 000/година
За що такі гроші?
тест
Чи зможеш відрізнити дизайнерський одяг від речей з ринку?
Спробувати
Останній місяць літа стартував
10 речей, які треба встигнути зробити у серпні
Хочу дізнатися!

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти