Головна Сьогодні

Дієтологи розповіли, як правильно рахувати калорії

Уміння правильно розраховувати калорійність продуктів дуже корисне

Здорове харчування має на увазі правильне складання свого раціону, де будуть враховані всі нюанси, в тому числі і необхідне для підтримки нормальної життєдіяльності організму кількість калорій.

Калорія – це одиниця енергії, яку споживає організм для підтримки власної працездатності. Доведено, що людині зовсім не обов'язково вживати багато різної їжі, щоб наїдатися і відчувати себе комфортно. Як правило, у кожного є своя норма, дотримуючись якої, можна зберігати фігуру в одному і тому ж стані довгий час. У разі, якщо ви задумали схуднути, можна розрахувати необхідну кількість споживаних в день калорій, щоб отримати ідеальну вагу.

Вважати калорійність продуктів не так і складно. Для початку потрібно запам'ятати, що в 1 г білка міститься 4 ккал, в 1 г вуглеводів теж 4, а в 1 г жиру – цілих 9 ккал. Калорійність продуктів зазвичай розраховується на 100 г. Так і простіше, і зручніше, навіть незважаючи на те, що людина рідко з'їдає строго по 100 грамів.

Наприклад, ви з'їли шматочок хліба вагою 20 г. Скільки в ньому ккал, можна розрахувати, спираючись на таблицю. Як правило, в 100 г чорного хліба 7,7 г білка, 2,4 г жиру і 53,4 г вуглеводів. Але це в 100 г, а потрібно розрахувати їх кількість в 20 р Для цього розділіть 7,7 г білка на 100 і отримаєте кількість білка в 1 г шматочка хліба – це 0,077 м. Далі залишається помножити це значення на 20, всього в одному шматочку хліба: 20 × 0,077 = 1,54 м І вже після цього помножити дане значення на кількість ккал в 1 г корисної речовини, тобто 1,54 × 4 = 6,16 ккал. Також розраховуйте і інші величини для жирів і вуглеводів. Потім складіть, і ви отримаєте загальна кількість калорій для шматочка хліба вагою в 20 р.
Якщо вам необхідно розрахувати кількість всіх з'їдених калорій, вважайте їх для кожного спожитого вами продукту окремо, а потім складайте отримані результати.

Іноді складність викликає підрахунок калорій в готовій страві, наприклад, супі. Для цього доведеться розкласти його на компоненти і підрахувати все дуже скрупульозно. Важливо врахувати і той факт, що продукти, що пройшли обробку, можуть мати інший індекс калорійності. Тут на допомогу вам також прийде таблиця калорійності, де враховані різні види і стан продуктів. Щоб підрахувати енергетичну цінність супу, потрібно зважити загальну масу супу в каструльці, а потім і порцію, яку збираєтеся з'їсти. Це допоможе вам зробити детальний розрахунок і загальної маси, і разового прийому їжі, що дозволить в майбутньому з легкістю визначати необхідну вам кількість їжі.

Підраховуючи калорії, не забувайте, що є низка нюансів, здатних спотворити результат і дати вам неправильні значення. Тому намагайтеся завжди дотримуватись деяких правил. Кладіть зважувати продукти на середину чаші ваг, щоб не було перекосу, тільки в цьому випадку ви отримаєте точні цифри. Крім того, не намагайтеся зважувати занадто легкі інгредієнти – ваги можуть показувати неточний результат.

Фахівці рекомендують: якщо вам потрібно зважити продукт вагою близько 20-30 г, попередньо покладіть на ваги предмет вагою 200 г або кілограм, а потім обнуліть вага. Після можете класти на чашу то, що планували зважити. Рідкі продукти, наприклад, масло, можна зважувати навпаки: поставте на ваги пляшку з маслом і зважте. Потім отлейте необхідну кількість масла і знову поставте пляшку на ваги. Таким же чином рекомендують зважувати і сметану.

Нагадаємо, раніше дієтологи розповіли, як непомітно урізати свій раціон на 100 калорій. Також медики повідомили, скільки можна з'їсти фруктів без шкоди для фігури.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: domashniy.ru

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти