Головна Сьогодні

Азіатські вчені розкрили причину неприємного запаху дуріана

Фахівці з'ясували, від чого залежить запах фрукта

Дуріан – це екзотичний фрукт, з яким у багатьох країнах заборонено їздити в транспорті і селитися в готелі. Дослідники з Сінгапуру знайшли ген запаху, який надає колючому плоду його горезвісний різкий аромат. Завдяки цьому відкриттю в майбутньому можна буде вирощувати фрукти "без запаху або з м'яким смаком", стверджують вчені.

Такі перспективи стурбували шанувальників дуріанsв, які просто обожнюють особливий виразний запах фрукта.

"Без свого запаху дуріан – це ніщо інше, як порожня оболонка", – написав у своєму Facebook сінгапурець Річард Лsанг. Він також порівняв "дуріан без його особистого запаху" з "людиною, яка втратила душу".

Після трьох років дослідження, профінансованого групою шанувальників фрукта, група з п'яти вчених, що спеціалізуються на дослідженні раку, має повну генетичну картину дуріана. Їх відкриття опублікували в академічному журналі Nature Genetics.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реакцію на найогидніший фрукт показали на відео

Дослідники зазначають, що запах дуріана виконує важливу функцію в дикій природі: він спонукає тварин з'їсти фрукт, що допомагає поширенню насіння дуріана.

Фрукт зростає в багатьох країнах по всій тропічній Південно-Східної Азії. Плід однаково люблять і ненавидять. Через специфічний запах його заборонено їсти на багатьох відкритих майданчиках, а також в громадському транспорті в Сінгапурі. Але шанувальники дуріана активно захищають його особливий аромат.

Вчені також з'ясували походження дуріана: вважається, що прабатьком фрукта була рослина какао. Вчений Захарія Тай весело підсумував це відкриття: "Фактично ми їмо шоколад".

Нагадаємо, під Вінницею садівник вирощує екзотичні фрукти.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: depo.ua

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти