Свята та пам'ятні дні березня: духовна весна і початок Великого посту

Важливість першого тижня Великого посту та легенди Мамврійського дуба. Як правильно реагувати на "церковні пророцтва"

"Ми вступаємо в той період, який називається "весна духовна", – напучує намісник Києво-Печерської лаври, митрополит Павло. – З 11 березня починається перший день Великого посту, без якого православна людина не може жити. Тому що молитва і піст – це два крила віруючого, його сходи в небо. Це руйнування сили пекельної, це благословення усіх кінців всесвіту. Адже коли людина свою плоть упокорює, вона перестає творити ті справи, за які їй потім було б соромно. Усвідомивши своє невігластво в духовному і тілесному розумінні, вона приймається за молитву. Поєднуючи пост і молитву, вона знаходить той засіб, який піднімає людину на духовну висоту і дає можливість побачити все те, що Господь створив.

Перша седмиця посту – сувора. Увечері чотири дні читається покаянний канон, канон Андрія Критського, в яких відкривається сенс буття людини. Адже ми тут не тільки для того, щоб їсти і носити одяг. Наше життя тут – це школа благочестя. Господь оточує людину світом видимим і невидимим. Невидимий світ (ангельський) відкривається людині, коли вона приймає таїнство хрещення і очищає своє тіло постом і молитвою. Якщо ми розумні творіння, то прислухаємося до голосу Божого і змінимо своє життя.

Реклама

Духовна весна стоншує душу, дає очищення тіла. Коли людина навчиться себе зберігати в їжі і молитися, Господь відкриє їй і більше".

"Знак" від Мамврійського дуба: як реагувати на пророцтва

Останнім часом в храмах можна почути про "нове пророцтво Мамврійського дуба" (де Аврааму з'явилася Свята Трійця). Суть цього пророцтва в тому, що Мамврійський дуб, який знаходиться на території хевронського подвір'я в Палестині, засох, що нібито символізує кінець світу. Однак від дуба з'явився паросток, а значить Господь дає нам ще шанс покаятися.

Реклама

З перших вуст

Як розповіли "Сегодня" монахи Хевронського подвір'я, дійсно є переказ, що 6000-річний свідок Святої Трійці засохне перед кінцем світу. Однак засох він ще в 90-х роках ХХ століття і тримається виключно завдяки залізним підпорам.

"Поки за ним стежили араби, все було добре, – розповіли нам монахи. – Як тільки за ним стали доглядати швидкі ченці з зарубіжної церкви, він став різко засихати. Його помістили в бетонне кільце, а паломники обірвали всю кору. До початку 90-х тут залишалася тільки одна зелена гілка, а в 1997-му вона остаточно засохла.

Але через кілька місяців поруч пробилися два молодих паростки! Думали, що це від коренів, але виявилося – від жолудів. Старожили кажуть, що один з росточков дуже схожий на старий дуб (ствол розходився на три гілки – в пам'ять про Святу Трійцю)".

"Мамврійський дуб – свідоцтво біблійної історії, – додав настоятель подвір'я, отець Парфеній. – Біля нього є ікона Трійці – до неї можна підійти, попросити у Святої Трійці допомоги. А з приводу пророцтв про кінець світу і чудеса так скажу: не буде покаяння, нічого не буде".

Читайте також:

Реклама

Думка владики

"Без підступу людської руки, що веде диявол, жодне "пророцтво" не обходиться, хоча те, що Господь дає нам шанс покаятися – звучить дуже по-християнськи, – коментує намісник Києво-Печерської лаври, владика Павло. – Так, Мамврійський дуб має історичне значення. Під ним, за біблійним писанням, Авраам зустрів живоначальну Трійцю. Там він і дружина його Сарра отримали звістку про народження первістка Ісака. Вони тепер називаються не інакше, як родоначальники церкви Христової, адже від Авраама починається вся історія богослов'я Старого і Нового Завітів.

Цей дуб ріс на рівнині, але коли туди прийшли розкольники, обклали його гранітом і бетоном, він повністю засох. А може, просто вже прийшов його час. Але люди весь час шукають якогось божества і готові знайти його навіть в дубі.  

Я, як священнослужитель, цим "пророцтвам" не надаю значення. Ну, засох дуб, так що – закінчується наше життя? Ні. Але люди люблять легенди. Головне кинути "фейк" журналістам, і вони роздують з цього кінець світу. Згадайте, як в 90-х підняли бунт проти ідентифікаційних кодів, говорили, що це "печатка диявола" і посилалися на книгу Апокаліпсису в Святому Письмі. Але якщо відкрити Апокаліпсис, ми дізнаємося, що "печатка диявола" з'явиться тоді, коли людина буде публічно відрікатися від Христа і їй будуть ставити на праву руку і на лоб печатку.

Є два види пророцтв: істинні і несправжні. Істинні – ті, які є в Святому Письмі і які Христос відкриває через святих людей. Як правило, вони повторюються до трьох разів, як у випадку з Самуїлом, апостолами Павлом, Петром. І є пророцтва неправдиві, яких в Писанні і Житія святих немає, але вони є в інтернеті. Помилкові пророки живуть людською слабкістю – бажанням дізнатися наперед, що з ними буде. Як дізнається злодій, де що лежить? Стеженням, доносами, розслідуваннями. Так біс і працює. Провісники і віщуни – це ті, хто займається стеженням і доносами для диявола.

Як реагувати, коли в церкві почуєш подібне "пророцтво Мамврійського дуба"? Перехрестися і відійди від зла. Тому що наша цікавість нас і погубить".

Хевронський дуб. Тримається тільки на залізних підпорах. Фото: А. Яремчук

Нагадаємо , раніше ми розбиралися , як і сила попередження священика і чи може він проклясти . Детальніше читайте в матеріалі :Християнська поведінка: щоб вижити – будь швидким на слухання

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти