Кременчуцьке водосховище через браконьєрів і недобросовісних рибалок виявилося майже безрибними, і тепер ситуацію намагаються врятувати місцеві влади і співробітники рибінспекції.
З бюджету було виділено два мільйони гривень на відновлення популяції риби, проте чи допоможе це – поки невідомо.
"Норма – три кілограми в день на людину, та вона мало ким дотримується", – зізнався завідувач відділу вивчення біоресурсів водосховищ Інституту рибного господарства України Ігор Бузевич.
На думку фахівців, єдиний спосіб врятувати популяцію – випускати у водойми мальків.
Так, нещодавно в води Кременчуцького водосховища випустили 14 тонн товстолобика, якого спеціально виростили в Іркліївському риброзпліднику. Причому саме цей вид риби був вибраний невипадково – товстолобик очищає воду.
"Він поїдає синьо-зелені водорості, які, в принципі, стали проблемою наших водойм", – зазначив заступник начальника державної екологічної інспекції в Черкаській області Олександр Позняков.
На рибу для водойм з бюджету виділили два мільйони гривень, і завдяки цим коштам в водосховища випустять 74 тонни риби.
При цьому на берегах будуть постійно чергувати патрулі – щоб свіжу риби не виловили місцеві жителі.
Тим часом, фахівці стверджують, що плани із запуску риби – лише десята частина від потреб водойми.
На проблеми з уловом скаржаться і самі рибалки.
"Риба стає менше, вироджуються покоління риби. Я пам'ятаю плотву на кілограм, зараз її дуже мало, такої плотви", – скаржиться рибалка Костянтин Осадчий.
Варто додати, що нинішня програма із зариблення водойми розрахована на чотири роки.
Відзначимо, що раніше в мережі з'явилися дані про п'ять видів риби, які можуть нести небезпеку для здоров'я людей.
Нагадаємо, раніше ми писали, що щоденне вживання п'яти ягід чорносливу уповільнює втрату мінеральної щільності кісток і знижує ризик остеопорозу. Вчені говорять, що ягід чорнослива багаті нутрієнтами, важливими для здоров'я кісток, включають калій і вітамін К.
Солодкі від природи, вони є ідеально здоровим продуктом, які можна включати в сніданок або використовувати в якості закусок між основними прийомами їжі.