Смачна маївка: поради тим, хто виїжджає на пікнік

М'якість шашлику можна надати кефіром, а аромат – цедрою цитрусових в багатті

У теплу пору року людей, особливо міських жителів, тягне на природу, щоб посидіти на свіжому повітрі з хорошою їжею в приємній компанії. Історики кажуть, що пікніки були в ходу ще у стародавніх римлян. У більш пізні часи аристократи Європи з задоволенням влаштовували виїзди на природу, розбавляючи поглинання їжі рухливими іграми і приємними бесідами, а також поєднуючи пікніки і полювання.

Бувалі любителі застіль на природі знають незліченну кількість секретів, як приготувати шашлик і легкі страви для обіду на повітрі. Для тих, хто робить в цьому питанні перші кроки, ми підготували добірку корисних порад.

Реклама

ЯК ПІДГОТУВАТИ ШАШЛИК

Для шашлику добре підійде задня частина свинини або бараняча корейка. Якщо ви любите страви пожирніше, то підійде і свиняча шия. Обов'язково дивіться, щоб м'ясо було від молодої тварини і трохи з жирком.

Якщо вибір м'яса виявився не дуже вдалим (наприклад, вам підсунули стару свинину), потримайте його в кефірі (але не більше двох годин), тоді шашлик буде хорошим.

Реклама

До м'ясного маринаду непоганою добавкою будуть ріпчастий білий лук і помідори.

Якщо хочеться, щоб м'ясо було з легкою приємною кислинкою, то в маринад можна додати свіжовичавлений лимонний сік.

Нанизуючи шматки м'яса на шампури, що перемежовуються їх овочами: помідорами, баклажанами, солодким перцем, причому вони повинні стикатися з м'ясом. Овочі пустять сік, що додасть додатковий смак м'яса, ну а самі вони стануть відмінним гарніром.

Реклама

ВАРІАНТИ МАРИНАДУ

  • Для червоного м'яса: суміш оливкової олії, часнику, розмарину, бальзамічного оцту, солі і перцю.
  • Для свинини: суміш сухого хересу, соєвого соусу, тертого імбиру, ріпчастої цибулі, кунжутного масла, масла з додаванням чилі, набору китайських прянощів "5 спецій".
  • Для курки: суміш тертого імбиру, соєвого соусу, меду, часникової пасти, зеленої цибулі, смаженого кунжуту і міцного десертного вина.
  • Ще один варіант – суміш чорної заварного кави, солі, цукру, червоного перцю в пластівцях, паличок кориці і пудри чилі.
  • Для риби або овочів: суміш винного оцту, рослинного масла, соєвого соусу, цукру і тертого імбиру.
  • Для сосисок: суміш меду, лимонного соку і меленого кмину. Сосиски після маринування смажать в беконі.

6 ВАЖЛИВИХ ПОРАД

Якщо в маринаді використовуєте цибулю і свіжу зелень, попередньо злегка помніть їх, щоб вони дали сік.

Поставивши м'ясо маринуватися, прикрийте ємність чимось, наприклад, тарілкою, і поставте зверху вантаж.

Щоб продукти, які ви будете смажити на відкритому вогні, були соковитими, рекомендується змастити їх оливковою олією.

Солити м'ясо треба в кінці приготування, щоб воно не стало сухим.

Якщо ви хочете, щоб ваше м'ясо мало приємний і незвичайний аромат, то хвилин за 5 до того, як будете його знімати, посипте вугілля чимось одним на вибір: розмарином або чебрецем, лавровим листом, неочищеним замоченим часником, цедрою цитрусових, стружками деревини, що приємно пахне.

Якщо плануєте запікати фрукти, то запасіться спеціями: гвоздикою, корицею (в паличках), анісом, запашним перцем. Їх треба намочити і покласти на вугілля.

ДРОВА І СІЛЬ – У БАГАТТЯ

Використовувати слід листяні породи дерев – хвойні дадуть неприємний присмак смоли. Найкраще брати дрова з акації, берези або дуба.

Використовуючи засоби для розпалювання, не просочуйте їм вугілля заздалегідь – цим ви теж ризикуєте зіпсувати смак м'яса.

Смажте шашлик тільки над вугіллям, без вогню, на висоті близько 4-5 см.

Щоб жир, що капає на вугілля, не дав з'явитися вогню, на нього варто заздалегідь насипати кілька жмень крупної солі.

СУХЕ ВИНО, ЧАЙ І КОМПОТ

Зазвичай на природі готують м'ясний шашлик – жирну і калорійну їжу.

Якщо ви вживаєте алкоголь, краще взяти до шашлику сухе вино – воно краще розщеплює жири. А ось пиво не дуже добре поєднується з такою їжею, та ще й викликає додаткову спрагу. Це стосується і солодкої газованої води.

Якщо не плануєте пити алкоголь, вибирайте соки, компот або морс, а також чай, причому його можна взяти як гарячий, так і холодний.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти