Регулярне включення в раціон бобових (однієї порції квасолі, гороху, нуту або сочевиці в день) допомагає домогтися невеликого, але стійкого зниження ваги, показало нове дослідження, результати якого опубліковані в виданні The American Journal of Clinical Nutrition.
Медики з лікарні святого Михайла в Торонто провели метааналіз 21 клінічних випробувань, в яких брали участь 940 чоловіків і жінок, пише Medical Xpress.
Протягом шести тижнів добровольці щодня доповнювали свій звичайний раціон харчування однією порцією бобових (вона відповідала 3/4 чашки, або 130 грамам). В результаті за час експерименту їм вдалося без додаткових змін раціону скинути в середньому 340 грамів ваги.
Як відзначають автори дослідження, хоча втрата ваги була невеликою, отримані результати дозволяють стверджувати, що включення в раціон бобових дійсно може сприяти схудненню. Причому скинута вага не повертається назад.
Бобові мають низький глікемічний індекс (це означає, що такі продукти перетравлюються довго).
"Нове дослідження перегукується з результатами нашої попередньої роботи, яка показала, що бобові підсилюють відчуття ситості на 31%, що дійсно може призводити до меншого споживання їжі", – відзначає провідний дослідник доктор Рассел де Соуза.
Раніше інше дослідження встановило, що вживання в середньому однієї порції бобових здатне знизити рівень "поганого холестерину" на п'ять відсотків, а, значить, і ризик розвитку серцево-судинних захворювань.