Людство вжедавнопомітилоздатністьспаржізнижувати артеріальнийтиск.І ось тепервченіз Японіїз'ясували, щокомпонентив цій рослинідійсноінгібуютьферментACE,який вноситьсвій сумнийвнесок у розвитокгіпертонії,повідомляє "Ортодокс".
У дослідження ,результати якого опублікованіJournal of Natural Products ,група вчених зRIKEN Center for Sustainable Resource Scienceразомз колегами зChiba Universityвикористовувалаобластьцільовоїметаболіміки( піонерамиякій вонисамі іє )длявизначення новоїінгібуючоїACEмолекулив спаржі .Цюмолекулувони назвалиаспараптін , самеїйвідводитьсяосновна рольвлікуванні гіпертоніїза допомогоюспаржі.
Для визначеннямолекуливчені використовувалимас- спектрометрії-технологію, що включаєскануваннякомпонентів дляпошуку в нихмолекул.Свій пошуквони зосередилина різнихмолекулах ,що містять сірку.Вони визначиликількатаких молекул , а потімперевірилиїхдієвістьу справіінгібуванняACE .Виявлений ниминовий компонентаспараптінвиявився дуже ефективнимпри лікуванні гіпертонії .