За статистикою , всього20 % жінок і7 % чоловіківретельно миютьрукипісля відвідування туалету .Ілише кожен десятиймиє руки , прийшовши звулиці додомуабо в офіс.
Для того щоббактеріїпотрапилив організмі спровокувалирозвитокякого-небудь захворювання ,досить торкнутисярукамиротаабо що-небудьз'їсти.Уяви,скількимікробівти можешроздобути , якщобудешнехтувати такою , здавалося б,дрібницею,як миттярук, пише toneto.net!
Вірусний гепатит
Хворобабруднихрук -вірусні гепатитиАі Е, якіпередаютьсяфекально- оральним шляхом(якщо немити руки післятуалету,вживати в їжунемитіпродукти).Вірусгепатиту збрудних рукпотрапляє в кров іпочинає руйнуватиклітини печінки .Лікуваннязаймає досить тривалий час :про повне одужанняможна говоритилише через півроку-приретельному дотриманнідієти ізміні способу життя .Гепатитне проходить безслідно : незважаючи на те , що печінкапрацюєповноцінно,їїзруйновані клітинине відновлюються,акровтого, хто перехворівгостримгепатитом( хворобою Боткіна )не можна використовувати дляпереливання.Профілактикавірусного гепатитупроста:достатньоретельно мити рукиі неїсти погановимитихпродуктів.Мититреба навітьте, що тиочищаєшвід шкірки !
Харчові отруєння
Середлітніхзахворюваньлідируютьхарчові отруєння .Брудніруки,погано вимитіовочі та фрукти , недотримання правилзберігання продуктів , купленазрукїжа- все це призводитьдо отруєнь .Комфортним середовищемдля розмноження мікробівє молочніі кисломолочні продукти,м'ясо і риба,салатиз майонезом ісметаною.
Ентеротоксини-продукти життєдіяльностіпатогенних бактерій , що викликаютьотруєння.Багатоз них гинутьпри термічній обробці-наприклад, добрепросмажене м'ясовтрачаєбільшістьтоксинів.Але якщо тибрала в рукисире м'ясо , на якомурозмножилисябактерії, апотім,невимивши руки , вирішилапообідати,токсини потрапляютьнаготову їжу , далі – вшлунково-кишковий тракт , викликаючиотруєння.Проблемапосилюється тим, щоентеротоксинине руйнуютьсятравним трактомі легкопроникають у слизову . Тому надзвичайно важливомити руки з миломякдо приготуванняїжі, так ів процесі :після кожного контактуз продуктами харчування.
Ентерит
Хворобарозвивається внаслідокпопадання в кровсамоїбактерії , а непродуктів їїжиттєдіяльності.Ентеритможевикликатипрактично будь-якабактерія .Найчастіше це відбуваєтьсяпарентеральнимшляхом – черезтравний тракт.Симптомиті ж, щоіпри харчовому отруєнні , але якщопри отруєнніїжеюпроходить всідосить швидко ісамопочуття погіршуєтьсямаксимум через2 години , то приентеритіхвороба можерозвинутисячерез добу іпізніше,до того жпротікаєнабагато важче.Бактерії можутьпередаватися іпобутовим шляхом , наприклад,через поручнів транспорті абопри рукостисканні .Миття рукі продуктівперед вживаннямїх у їжузначно зменшує ризикякпідхопити , так іпередатинайбільшнебезпечні бактерії .
Респіраторні інфекції
Як не дивно,регулярне миттярук- одназ основних рекомендаційлікарівщодо запобіганнявірусних захворювань , переважна більшість якихпередається повітряно -крапельним шляхом.Але якщовірус потрапивв організм нечерез дихальні шляхи,абувпроковтнутийразом зі слиною, він також можевикликати хворобу- так званийшлунковий грип .Проявляєтьсятакий грипякзвичайний,але обов'язковоприсутні симптомирозлади шлунково-кишкового тракту ( нудота , здуття живота , іноді блювота ) .
Вірус, що потрапив на шкіру, можестатипричиною хвороби , тому йогонеобхідно усунути-за допомогою води імила.Милопозбавить тебе відвірусівгрипу тапарагрипу,якіперебувають у так званійліпідній( жировій)капсулі:лужне середовищепросторозчинитьцю оболонкуізнищитьїх.Саме томудля дотриманнягігієнинедостатньоополіскуваннярукпід проточною водою.
Інфекції жаркої пори
Дизентерія , що викликається бактеріямиз родушигелл , -одна з найпоширенішихлітніхінфекцій.Найбільшчастодизентеріюхворіють діти(60-80 % всіх випадків) .Передаєтьсядизентерійнапаличкачерез забрудненіовочі та фрукти , зараженімолоко і молочні продукти , бруднііграшки,посуд, атакожпри безпосередньому контакті зхворим.
Дизентерія -дуже серйозна хвороба .Для неї характерніболіснісимптоми:найсильнішадіарея,частоз кров'ю,гострі болі вживоті,нудота і блювота,лихоманка.Великою помилкою , особливо у випадкуз маленькими дітьми,єсамостійне лікуваннядизентеріїв домашніхумовах.Інфекціяпризводитьдо гострого ураженнявсього організму , швидковикликає зневоднення .При симптомаххвороби потрібнотерміново викликати швидкуі при необхідностілягати встаціонар.Попередитидизентеріюможна , ретельнодотримуючись гігієни .Привчайдо цього дітей !
Хвороби тварин
Багатонебезпечні захворюванняможуть передаватися відтвариндо людей.У цю категоріювходять і такістрашні хвороби , якатипова пневмоніяі пташиний грип .Але кудибільш поширенізахворювання , провокованіпаразитамиабоглистами.Наприклад , що передається відсобак солітер- одинз найважчихнедуг.Яйцясолітера , що знаходятьсяу фекаліяхсобак,дуже заразні .Яйце ,потрапляючи в організм людини , проникає вкровотік.Солітерможе оселитисяв будь-якомуважливому органі , наприклад,впечінці, мозкуабо легенів,деформуєкісту , яка може досягатидо 20 см вдіаметрі.Інші хвороби ,які можна " дістати "від тварин- цестрічковіікруглі глисти , лямблії , токсоплазмозта ін .Для вагітних жінокособливо небезпечнийтоксоплазмоз,основнимипереносниками якого єкішкиі голуби-він викликаєвідхилення у розвитку плоду .Обмеження контактуз тваринами іретельне миття рукзначно знижуютьризик зараження .
Як правильно мити руки
Завждивикористовуйпроточну воду , навіть якщоти не впевненав їїчистоті.Температура водине має значення -головне, щобїї потікзмивав ізрукбактерії іне дозволявтобіповторноз нимиконтактувати.Томумиття рукв тазику зводоюне підходить.
Добренамилюйкисті рукаж дозап'ясть(не менше20секунд).Особливу увагуприділяйбруднимнігтям .
Струшуйзалишкиводи і ретельновитирайруки.Якщоти використовуєшчистий рушникабо паперовусерветку, щобретельно витертируки , тобі необхідноблизько20секунд,а якщоти користуєшсясушаркою- як мінімум40секунд.