Як термообробка впливає на корисні властивості продуктів

Щоб не розгубити в процесі приготування їжі всі вітаміни, контролюйте температуру – вона не повинна перевищувати 100 градусів

Термічна обробка продуктів необхідна для поліпшення їх смаку, розм'якшення, знищення шкідливих мікробів і токсинів. Очевидно, що варена, смажена, печена або тушкована їжа безпечніша за сиру, і убереже вас від розладу травлення. А про те, як же бути з вітамінами, які руйнуються під впливом високої температури, пише likar.info.

Як вітаміни переносять термообробку

Реклама

- Вітамін A. Міститься в печінці, часнику, вершковому маслі, брокколі, морських водоростях, морквині, томатах, зеленій цибулі і кропі. Термічна обробка руйнує до 30% його біологічних властивостей. Особливо інтенсивно вітамін A знищується при смаженні, сушінні під впливом ультрафіолетових променів. Добре зберігається при стерилізації продуктів при температурі до 120 градусів.

- Вітамін B1. Міститься у вівсянці, пшоні, свинині, печінці, гречці, макаронних виробах. Особливо чутливий до варіння (втрачає до 45% користі), смаження (до 42%) та гасіння (до 30%). Втрачає активність при температурі вище 120 градусів.

- Вітамін B2. Міститься в печінці, грибах, курячих яйцях, гусятині. Якщо зварити перераховані продукти, ви втратите до 43% корисних властивостей, тому інші способи приготування – кращі (при гасінні втрачається всього 10% біологічної активності вітаміну).

Реклама

- Вітамін B6. Міститься в бобах, тунці, скумбрії, солодкому перці, курячому м'ясі, шпинаті, білокачанній капусті. Цей вітамін по-справжньому стійкий до впливу високої температури, а варіння перерахованих продуктів навіть корисно, оскільки так B6 звільняє свої активні компоненти.

- Вітамін B9. Міститься в печінці, квасолі, шпинаті, броколі, ячній крупі, білих грибах і печерицях. Погано переносить будь-яку термічну обробку, втрачаючи до 90% своїх властивостей. Особливо значні втрати цього вітаміну при варінні та консервації.

- Вітамін C. Міститься в шипшині, солодкому перці, капусті, апельсинах, лимонах, часнику, шпинаті. Не дарма ці продукти найчастіше їдять свіжими: відварюючи капусту, ми втрачаємо до 90% вітаміну, а гасіння знищує його на 50%. Кожна наступна термічна обробка готової страви на 30% скорочує вміст у ньому вітаміну C.

Реклама

- Вітамін D. Міститься в морському окуні, печінці, курячих яйцях, вершковому маслі. Добре переносить термічну обробку, якщо температура не перевищує 100 градусів. Руйнується через вплив кисню, тому легко витримає стерилізацію продуктів.

- Вітамін E. Міститься в шипшині, лососеві, судаки, пшениці, куразі, чорносливі, вівсяній і ячній крупі. Практично не руйнується під впливом високої температури, але страждає від прямих сонячних променів.

- Вітамін PP. Міститься в м'ясі птиці, кроля, яловичині, рибі і печінки. Відмінно переносить будь-яку термічну обробку, консервування і заморожування. Перераховані продукти втратять від 5 до 40% корисних властивостей вітаміну, як би їх не приготували.

Як зберегти корисні властивості продуктів

Щоб не розгубити в процесі приготування їжі всі вітаміни, контролюйте температуру – вона не повинна перевищувати 100 градусів. Це знищить патогенні мікроорганізми, але збереже біологічні властивості продуктів.

Слід максимально скоротити час термообробки. Овочі готуйте на пару або запікайте. Не нарізайте їх занадто дрібно, не використовуйте тертку або блендер – оптимально, якщо продукти почистити і нарізати перед самим вживанням.

Кожен наступний розігрів страви знижує його користь. Намагайтеся готувати на один прийом їжі, не заморожувати продукти і не зберігати їх занадто довго.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти