Головна Сьогодні

Як стати вегетаріанцем без шкоди для організму: правила

Лікарі радять правильно підібрати свій тип вегетаніанства, стежити за аналізами крові і не боятися харчуватися новомодними продуктами

За даними держстатів різних країн, в світі налічується вже близько мільярда вегетаріанців. З кожним днем все більше людей відмовляються від вживання продуктів тваринного походження. Одні вирішуються на цей крок з етичних міркувань, адже тварини – все-таки брати наші менші. Інші вибирають вегетаріанство через його користь для здоров'я.

Дієтологи запевняють, що ця система харчування дійсно має багато переваг і здатна поліпшити якість життя. Але щоб вегетаріанство принесло користь, а не шкоду організму, до переходу потрібно ретельно підготуватися. Як це зробити, ми з'ясовували у лікаря-дієтолога, члена Асоціації дієтологів України Оксани Скиталінської
.

ПОДІЛЯЙ І СПОЖИВАЙ: ЧИМ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ СИСТЕМИ

Часто вегетаріанцями називають людей, які не вживають м'яса, в тому числі рибу і морських тварин. Насправді ця система живлення має багато відгалужень. Наприклад, ово-вегетаріанство передбачає вживання яєць. При лакто-вегетаріанстві можна їсти молочні продукти. Лакто-ово-вегетаріанці вживають яйця і молочні продукти. А ось піско-вегетаріанці з продуктів тваринного походження їдять тільки рибу. Менш поширеним підвидом є полі-вегетаріанство: люди виключають червоне м'ясо, але їдять курку. Найбільш жорстке відгалуження – веганство: людина харчується виключно фруктами, овочами, ягодами, зерновими та насінням. А найбільш радикальна форма – сироїдіння: в цьому випадку вживаються тільки сирі, не оброблені термічно рослинні продукти (в основному, свіжі фрукти і овочі).

КОРИСТЬ ЧИ ШКОДА,  АБО РАХУЄМО ВІК

Учому користьвегетаріанства?По-перше,вегетаріанцізрослинною їжеюотримуютьрізнівидиклітковини.Клітковина-цеголовнийпродуктхарчуваннядлякишковоїмікрофлори.Якщомиїмоздоровуїжу,мікроорганізминашогокишечникавиробляютьцінніречовини,наприклад,такзванікоротколанцюговіжирнікислоти(КЦЖК),якізахищаютьорганізмвідонкологічнихізапальних захворювань.

По-друге,всвіжиховочахіфруктахміститься великакількістьвітамінуС,необхідногодляхорошої роботиімунноїсистемиісинтезуколагену-елементамолодості.По-третє,вегетаріанціотримуютьзягід,фруктівіовочівпігментивсіхкольоріввеселки.Вонимаютьсильну протизапальнувластивість,покращуютьроботуклітинібагатьохферментів,захищаютьДНКвідруйнуваньімутацій.Ащеувегетаріанцівзначнонижчий ризиквиникненнясерцево-судинниххворобіонкології,-іцевжедоведенонауково!

Але,якібудь-якаіншасистеманетрадиційногохарчування,вегетаріанствомаєнедоліки.Якщоговоритипро класичневегетаріанство(колизраціонувиключаєтьсятільким'ясоіриба),тотакийраціонвбільшостівипадківпіденакористь."Більштого,лакто-ово-вегетаріанство-ценайбільшоптимальнехарчуваннядлялюдейпісля40-50років",-запевняєОксанаСкиталінська.Аосьдо25роківекспериментуватизвідмовоювідпевноїїжіне варто:зростаючийорганізмповиненотримувативсікорисніречовини.

СІМ ПРАВИЛ ПЕРЕХОДУ: ПОСТУПОВА ВІДМОВА І КОМБІНАЦІЇ

1. Вивчаємо організм.Щоботримати максимальну користьвідвегетаріанства,потрібнопідійтидо питаннявідповідально.Перш за всеобстежтесяуфахівців,здайтеаналізкровінавітамінигрупиВ,залізоіцинк(їхособливобагатовм'ясі).Якщоаналізивнормі,можетепереходитинавегетаріанство,періодичноздаючианалізи.Якщонеобхіднихелементівне вистачає,кращепочекати звідмовоювідм'ясаіпоприйматимінерально-вітаміннікомплекси,особливожінкамдітородноговіку.

2. Маленькими кроками. Часто люди кидаються в крайнощі, вирішуючи відразу стати веганом або навіть сироїдом. Але якщо вчора ви їли м'ясо тричі на день, а сьогодні вирішили харчуватися виключно салатами, різкий перехід стане для організму сильним стресом і може спровокувати розвиток хвороб шлунково-кишкового тракту. Відмова від тваринних продуктів повинна бути поступовою. Для початку виключіть червоне м'ясо, але продовжуйте вживати птицю, рибу, молочні продукти, яйця. Харчуйтеся так близько двох-трьох тижнів. Коли звикнете до такого раціону, можете відмовлятися від птиці, потім – риби тощо. Обов'язково стежте за самопочуттям: при найменших нездужаннях звертайтеся до лікаря.

3. Дотримуємося балансу.Враховуйтеіндивідуальніособливостіорганізму.Якщоєзапальнізахворюваннякишечника,печінки,підшлунковоїзалози-потрібнодотримуватися балансуміжтермічнообробленоюінеобробленоюїжею:притакиххворобахулюдиниможебутинедостатньоферментівдляпереробкигрубоїклітковинизсириховочів,кращехарчуватисявареними.

4. Уроки поєднання.Обов'язково вивчіть, як поєднуються між собою різні продукти і які корисні речовини вони містять. Особливо це необхідно, якщо ви збираєтеся відмовитися від всієї тваринної їжі. Щоб організм нормально функціонував, в нього повинен надходити повноцінний білок (з 20 амінокислотами: 12 замінних і 8 незамінних). І якщо замінні амінокислоти виробляються в організмі, то незамінні ми отримуємо тільки з їжею. Тому важливо правильно комбінувати продукти, щоб отримувати всі необхідні речовини. Наприклад, гречку їжте з грибами, і нехай в меню обов'язково буде картопля (в ній всі амінокислоти, але в невеликих кількостях).

5. У ногу з часом.Зараз на ринку є продукти, які полегшують перехід на вегетаріанство. Наприклад, насіння кіноа, яке містить багато якісного білка. Варто спробувати амарант – насіння щириці: в ньому багато амінокислоти лізину, яка має сильну протизапальну, противірусну і антибактеріальну дію. Велика кількість корисних елементів знаходиться в соєвих продуктах, особливо в молоці. Справжня скарбниця для вегетаріанця – молоко з рослинного насіння: мигдалю, маку, кокоса. Постарайтеся зробити свій раціон максимально різноманітним і стежте, щоб організм отримував всі цінні елементи.

6. Солодка помилка.Доситьчастовегетаріанці,виключаючипродуктитваринногопоходження,не відмовляютьсявідшкідливоїїжі.Мова нестількипрофастфудінапівфабрикати,скількипро цукор.Якщолюдинавживаєйогобагато,харчуванняапріоріне можнаназватиздоровим.Некраще рішення-замінитицукормедом:йогоможнане більше2ч.л.вдень,оскількифруктоза(мед)пошкоджуєбілкинашогоорганізмусильніше,ніжглюкоза(звичайнийцукор).

7. Інша поширена помилка вегетаріанців -неправильнатермічнаобробкаїжі,асаме-використаннясмаженняякосновногометодуприготування.Всілюблятьсмаженукартоплюзрум'яною скоринкою.Алецяскоринка-цеКПГ(кінцевіпродуктиглікування):дужешкідливез'єднаннябілказвуглеводами,якепошкоджуєбілкинашогоорганізму.Тобтожарячирослиннуїжу,висобітількинашкодите.Найкориснішаїжа-відварнаізапечена.

Підпишись на наш telegram

Лише найважливіше та найцікавіше

Підписатися
Читайте Segodnya.ua у Google News
Джерело: Сьогодні

Новини партнерів

Популярні статті

Новини партнерів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти