Після заборони на ввезення європейських продуктів в Крим місцеві сировари вирішили зайнятися виробництвом твердих елітних сирів з білою і блакитною пліснявою. Правда, процес їх виготовлення, в порівнянні з традиційними м'якими (адигейським, бринзою, сулугуні), більш складний і дорогий, пише "Российская Газета".
У Криму налічується кілька десятків майстрів-сироварів, але поки лише одиниці з них зареєструвалися як приватні підприємці. Вести бізнес легально дорого і клопітно, оскільки для виробництва продуктів харчування необхідно отримати ліцензії і сертифікати.
У Білогірському районі з'явилася приватна сироварня, на якій виробляють елітні сири. У лінійці елітних сортів представлені: брі, кроттен, камамбер, рокфор, карбанзолла, кам блю, едам, група чеддер, качоковалло і багато інших. Серед авторських – "блекаут". Це чорний сир, пофарбований натуральним барвником – активованим вугіллям.
"Це сир "народився" під час блекаута. Його назвою я хотіла показати, що ця драматична ситуація не налякала кримчан, а спонукала на нові ідеї", – цитує РГ господиню сироварні Наталю Зайцеву.
"У Криму дефіцит якісного молока, і воно досить дороге. А технологічний процес виробництва сиру складний і тривалий. Тому вартість фермерських, в тому числі і авторських сирів, варіюється від 800 до 2000 рублів за кілограм. Натуральний продукт, виготовлений із цільного молока, не може коштувати дешево", – зазначає РГ.