I love Ukraine

Все про Джонсона

Книги на літо

Секс vs сльози

Басейни у Києві

Тиждень моди

Як підготувати черешки пагонів до зимового зберігання

Важливі "талія" у чубука, температура при зрізанні і особливі умови зберігання

Навесні дачникам, які хочуть урізноманітнити свій урожай і збільшити володіння, надасться така можливість. Однак, щоб це зробити, наприклад, з приглянутого у сусідів або свого посадкового матеріалу (куплений коштує дорого), потрібно потурбуватися заготівлею вже в жовтні-листопаді. За словами фахівців, справа ця непроста, оскільки потрібно не тільки вибрати вдалий пагін, але і правильно його зрізати. Однак і на цьому клопоти не закінчуються – черенки належить дезінфікувати і правильно закласти на зберігання. При цьому кожну культуру потрібно тримати взимку в спеціальних умовах, які підходять тільки для неї, інакше держак прийде в непридатність: покриється цвіллю, відімруть почки або перепріє внутрішність стебла. У такому випадку зусилля будуть витрачені даремно, і навесні доведеться розщедритися на покупний матеріал. Про те, як успішно заготовити живці, які секрети їх вимочування та обробки знезаражуючими засобами, "Сегодня" розповіли досвідчені садівники і працівники розплідників.

ЧУБУКИ БЕЗ ВУСІВ – У ПІСОК

Реклама

Чубуки винограду заготовляють до настання морозів, і беруться вони від здорового і плодоносного куща. Держак повинен потріскувати при згинанні, мати бежевий окрас і бути 1 см в діаметрі (але не більше 1,2 см, інакше він не проросте). Після нарізки (50-60 см в довжину або 5-7 міжвузлів) потрібно очистити його від пасинків і вусів і відразу обробити 5%-ним розчином залізного купоросу, щоб не пішла цвіль.

Після цього на чубуки прикріплюються бирки з сортом, і вони закладаються на зберігання. Варіантів кілька. "Якщо у вас є льох або підвал, можна спробувати зберігати живці там. Для цього потрібно звільнити місце, насипати 5 см піску і обприскати його 5%-ним розчином мідного купоросу. Поле цього укласти на пісок чубуки і пересипати піском 10-15 см. Температура в такому випадку не повинна перевищувати +6 °С, а пісок потрібно зволожувати, щоб він не пересох", – розповів фахівець по чагарникових херсонського розплідника Валерій Бабін.

ПО-ДОМАШНЬОМУ. Більш популярним і ефективним у дачників вважається зберігання живців взимку в холодильнику або на балконі. "Перед закладанням їх потрібно добу витримати у воді, а після півгодини потримати в марганцівці або продезінфікувати 3%-ним розчином мідного купоросу. Черенки просушують півдня-день і загортають в тонку тканину або марлю, змочену 3%-ним розчином купоросу. Після низ держака треба помістити в пакет або поліетиленову плівку (верх повинен виступати), щільно перемотати мотузкою (не скотчем і не наглухо) і помістити на нижню полицю холодильника або на балкон. Температура повинна бути нижче 7 °С. Один раз на місяць чубуки потрібно оглядати і вчасно видаляти цвіль (зрізи повинні бути світло-зеленими)", – стверджує він.

Реклама

new_image_252

Зв'язки. Після обробки та вимочування черешки потрібно просушити.

ПЛОДОВІ – В ЗАМЕТ

Реклама

Заготовити живці важливо вчасно і правильно, щоб не зіпсувати їх і не витратити час даремно. І перше, що потрібно зробити – це правильно зрізати держак підходящої товщини. Це потрібно робити, коли у дерева зупинилося сокорух. "Показник, що дерево перебуває в стані спокою – листя. Як тільки вона облетіла, держак можна брати. У менш зимостійких культур – персиків, абрикосів, черешні – порогова температура, після якої не можна зрізати держак – мінус 12-15 °С. Більш зимостійкі (вишні, сливи, яблуні, груші, айва, горобина) зрізати небажано, якщо температура опустилася до мінус 20-25 °С", – розповідає фахівець по щепленню плодово-ягідних культур Василь Загурський. Відповідним для зберігання та щеплення, за його словами, буде держак, товщина якого приблизно дорівнює звичайному простий олівець, а довжина – близько півметра. Пояснюється це тим, що занадто тонкий стовбур держака, швидше за все, висохне ще до того, як зростуться камбіальні шари прищепи та підщепи (кора і деревина). Занадто товстий держак може не прищепитися, оскільки прищепа і підщепа будуть один одного відторгати.

Сніг – укриття не для наших широт, так як відлига може зіпсувати держак.

ПІД СНІГОВИМ ПОКРИВАЛОМ. Щоб держак долежав до весни і був готовий до щеплення, потрібно забезпечити йому відповідні умови. Кісточкові черенки найкраще почувають себе при температурі мінус 2-4 °С. А ідеальне місце для їх зберігання – яма з тирсою. "У наших широтах, де взимку часто бувають відлиги, недостатньо просто накидати замет (до 50 см) на в'язку живців, так як кора може підіпре, і щеплення виявиться провалену. У наших умовах найкраще закопати живці в тирсі. Для цього потрібно на кожен повісити етикетку з назвою (подбавши і про те, щоб його було видно навіть після дощів і відлиг) і зв'язати живці в в'язку, присипавши вологою тирсою на висоту приблизно 15-20 см", – розповів про початок заготовки Василь Загурський . Після того як ця копиця задеревенеет від холоду, потрібно перенести тюк з живцями на північну сторону будинку, де його не буде висвітлювати сонце, помістити в яму глибиною 40-50 см з тирсою на дні шаром 15-20 см і завалити сухими тирсою шаром до півметра. Насип обов'язково потрібно вкрити плівкою, щоб черешкам не були страшні дощі і відлига. Так вони збережуть потрібне для щеплення стан, а відбраковування, за словами фахівців, буде мінімальною.

ТРОЯНДИ – У ПІДВАЛ

Зі здорових задерев'янілих пагонів (з середньої частини) нарізаються живці товщиною 3-5 мм і довжиною 10-20 см (вічок повинно бути не менше 5-8). Верхній зріз роблять горизонтальним на 5-10 мм вище верхнього листа, а нижній – під кутом 45 градусів, відступаючи від бруньки на 2-3 см, щоб залишилися поживні речовини. Зрізи повинні бути гладкими. Всі шипи видаляють. Кращі умови зберігання – сухий провітрюваний підвал або льох з температурою 1-3 °С і вологістю повітря 65-70%. Можливо і зберігання в холодильнику або в грунті нижче рівня промерзання. Саджанці прикопують в похилому положенні в ящики з вологим піском. Взимку на черешках утворюються невеликі коріння.

new_image3_210

Зберігання в холодильнику.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти