Чай з травами: сім найбільш корисних рецептів

Смачний і корисний чай рятує від смутку та застуди

Чай, як відомо, є корисним напоєм. Однак завдяки добавкам з ягід, листя і лікарських трав його можна зробити ще кориснішим, пише sovety.in.ua.

Чай з м'ятою

Реклама

Мабуть, найпопулярнішою добавкою в чай є м'ята. Її освіжаючий і охолоджуючий смак допомагає впоратися з нудотою та головним болем. Чай з м'ятою діє заспокійливо при неврозах і підвищеній дратівливості, допомагає при безсонні і депресії. М'ята ефективна при розладах шлунково-кишкового тракту, нормалізує обмін речовин, вона багата ефірною олією, має м'який в'язким властивістю.

.jpg_70

Фото:howtocure.ru

Реклама

Додайте 1 ч. Ложку сухого листя м'яти або 3-4 свіжих листочка на 1 чашку зеленого або чорного чаю. Також можна використовувати і мелісу (м'ята перцева).

Липовий чай

Липовий чай хороший взимку, як потогінний і протизастудний засіб. Має дуже приємним м'яким смаком і ароматом. Можна заварювати самостійно 1 ст. ложку висушених квітів липи на 0,5 л. окропу. Дуже гарне поєднання зеленого чаю з липовим цвітом. При перших ознаках застуди липовий чай з медом надає іммуноукрыплювальний вплив і гальмує розвиток захворювання.

Реклама

.jpg_69

Фото: hnb.com.ua

Шавлія має специфічний терпкий аромат. Основна його властивість – протизапальна при захворюваннях горла і порожнини рота. Ефективно знімає запальні процеси, загоює ранки при вірусних та простудних захворюваннях, а також при запаленні ясен. Характерних смак і аромат не всім сподобається, тому додавати його треба потроху і з обережністю. Можна заварювати самостійно, як полоскання.

Для приготування оздоровчого чаю взяти 1 ч. ложку шавлії, 3 ч. ложки чорного чаю на чайник для заварювання, залити окропом, настояти 5-10 хвилин. Пити, як чай, з медом і лимоном 3 рази на день для лікування захворювань дихальних шляхів і порожнини рота.

Ромашковий чай

Ромашка, як потужний антисептик, використовується в якості самостійного напою при болях у шлунку, розладі травлення, порушеннях функцій печінки та нирок. Ромашковий чай рекомендується, як заспокійливий засіб при збудливості і дратівливості.

.jpg_68

Фото: grippro.ru

Для заварювання ромашкового чаю залити 1 ст. ложку сухих квіток ромашки 0,5 л. окропу, дати настоятися 10 хвилин.

Шипшиновий чай

Шипшина заварюється самостійно, причому, найкраще її запарювати тривалий час (2-3 години) в термосі. Що довше вона заварюється, то більш насиченою стає її специфічний кислуватий і терпкуватий смак.

.jpg_67

Фото: beautyhill.ru

Характерний густий аромат шипшини люблять дуже багато людей, тому це досить популярний і дуже корисний напій. Чаєм із шипшини можна лікувати простудні захворювання, нудоту, отруєння, захворювання порожнини рота, порушення функцій шлунково-кишкового тракту. Настій шипшини стимулює імунну систему, запобігає атеросклерозу, очищає кров і регулює обмін речовин.

Для приготування напою взяти 2-3 ложки подрібнених сухих плодів шипшини на 1,5-2 літра окропу, помістити в термос мінімум на півгодини. Пити, як чай, замість чаю, додаючи в чай.

Корінь імбиру

Не менш популярна добавка до чаю – імбир. Для заварювання використовується свіжий очищений або сухий перемелений корінь імбиру. Добре очищає організм, виводить токсини, тонізує, стимулює обмін речовин, сприяє зниженню ваги, омолодженню організму.

.jpg_66

Фото: ukrspice.kiev.ua

Найпростіший рецепт: на 1 чашку чаю взяти тонко нарізаний корінець імбиру (приблизно 1 см.), залити окропом, настояти 5-10 хвилин. Додати скибочку лимона і 1 ч. ложку меду.

Чорничний чай

Чорничний чай дуже корисний для поліпшення гостроти зору, зняття втоми очей, особливо при тривалій роботі за комп'ютером, при лікуванні запальних процесів очей, кон'юнктивітах.

.jpg_65

Фото: lorsovet.info

Володіє приємним легким фруктовим ароматом. Заварювати можна як свіжі, так і сушені ягоди.

Для приготування цілющого напою взяти 1 ст. ложку свіжих або 1 ч. ложку сушених ягід, залити окропом, проварити 5-10 хвилин і дати настоятися ще 20-30 хвилин. Можна робити холодний напій зі свіжих ягід: промиті ягоди протерти через сито або провернути на м'ясорубці або в блендері, залити холодною водою. У напій можна додати за смаком сік лимона і мед.

Смородиновий чай

Листя смородини використовуються для приготування чаю самостійно або додаються до чорного або зеленого чаю. Смородиновий чай стимулює імунну систему, зміцнює стінки судин, нормалізує роботу печінки і нирок, добре втамовує спрагу.

.jpg_64

Фото: liveinternet.ru

Додаючи в чай листя м'яти або меліси, можна пом'якшити смак і отримати відмінний охолоджуючий напій, що допомагає перенести спеку.

І, звичайно, не можна пройти повз таких добавок в традиційний чай, як лимон, мед, апельсинові кірки, аніс, жасмин. Кожна з них збагачує смак, доповнює вітамінами і корисними властивостями.

Лимон, мед і аніс корисно додавати в чай при простудних захворюваннях. Жасмин, лаванда заспокоюють і знімають стресові стани.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Всі новини Показати ще
Реклама на segodnya.ua Реклама
Новини шоу-бізнеса
Читати ще
Лайфхаки для життя
Більше хаків
Модно
Ідеї нейл-дизайну
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
Манікюр на літо 2022
1 /2
Більше варіантів
Цитата дня

Після чотирьох місяців війни ніхто з нас не в порядку

Цитата на segodnya.ua
Олена Зеленська Перша леді України
Читати інтерв'ю
Instagram тижня
Акаунт про супергероїв сучасності — ЗСУ
Підписатися
Дивитися фото
Зберегти у закладинки
Haute Couture
Розклад Fashion Weeks

Париж. Франція

3 – 7 липня

Париж. Франція

Маямі. США

14 – 21 липня

Маямі. США

Нью-Йорк. США

9 – 14 вересня

Нью-Йорк. США

Лондон. Англія

16 – 20 вересня

Лондон. Англія

Мілан. Італія

20 – 26 вересня

Мілан. Італія
Подробиці з модних показів

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти